Un fost primar și un fost viceprimar, găsiți în conflict de interese...

Un fost primar și un fost viceprimar, găsiți în conflict de interese de ANI. Ce afaceri “de familie” au făcut cât au fost edili

0
DISTRIBUIȚI

MACOVEI - ANI - ANCHETE

Doi edili din vestul țării au ajuns sub lupa ANI, după ce legăturile lor cu afaceri „de familie” deși dețineau funcții publice au fost analizate de inspectorii Agenției Naționale de Integritate.

Fostul primar al oraşului cărăşean Bocşa, Patriciu Mirel Pascu, în prezent director comercial la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara, a fost găsit în conflict de interese de Agenţia Naţională de Integritate, pentru că, în perioada aprilie 2011-iunie 2012 a semnat şi a aprobat, în calitate de primar, două dispoziţii prin care soţia sa,  manager al Spitalului de Boli Cronice Bocşa, a fost numită director al căminului pentru persone vârstnice, o funcţie contractuală de conducere apărută în urma reorganizării spitalului.

ANI a apreciat că, potrivit legii, „primarii sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I.


Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispoziţiile emise cu încălcarea obligaţiilor prevăzute sunt lovite de nulitate absolută”.

Și-a angajat sora

În perioada august 2010-iunie 2012, fostul primar din Bocşa a aprobat şi semnat şi dispoziţiile prin care sora sa a fost numită în funcţia de referent în aparatul de specialitate al primarului. Aceste dispoziţii semnate de fostul primar, intră, potrivit ANI, sub incidenţa codului penal, potrivit căruia „fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.

Agenţia a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara în acest caz. Informat despre declanşarea procedurii de evaluare, fostul primar a depus la dosar un punct de vedere. Actuala administraţie a oraşului Bocşa a depus împotriva sa şi o sesizare la DNA, pentru două afaceri imobiliare socotite dubioase. În urmă cu şase ani, presa relata că primarul pesedist Mirel Patriciu Pascu s-a autopropus pentru a-i fi conferit titlul de „cetăţean de onoare” al oraşului, caz fără precedent în istoria consiliului local al localităţii. Pascu nu a putut fi contactat până la ora publicării acestui articol.

Un viceprimar afacerist

Fostul viceprimar pedelist al comunei Vinga din judeţul Arad, Ioan Băeşu, a fost găsit, la rândul lui, în stare de incompatibilitate în perioada iunie 2008-iunie 2012, deoarece, concomitent cu funcţia de viceprimar, a deţinut-o şi pe cea de administrator al S.C. PREMIER’S WEST S.R.L. Legea spune că funcţia de primar şi viceprimar este incompatibilă cu funcţia de administrator, membru al consiliului de administraţie la societăţile comerciale precum şi la instituţiile publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.