22 decembrie 89: Ziua în care timișorenii se rugau pentru revoluționarii din...

22 decembrie 89: Ziua în care timișorenii se rugau pentru revoluționarii din București VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

REVOLUTIA ROMANA

Aproape 3.000 de timișoreni au înnoptat în piața Operei în noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989. Soarele care a  răsărit pe 22 decembrie a umplut de lume piața. La ora 10.00, deja întreaza zonă era plină de manifestanți.  ”Nu dormisem o clipă, dar nu simțeam nici urmă de oboseală. Era atâta energie pozitivă în piața aia, încât nu mai îți trebuie nici mâncare, nici apa, nimic”, își amintește jurnalistul Sorin Bogdan.

În jurul prânzului a avut loc prima transmisiune în direct a televiziunii române libere. E momentul în care vorbesc mulțimii Mircea Dinescu și ceilalți. Lumea era în extaz. Oamenii plângeau, se îmbrățișau, se felicitau că au învins dictatura. După aproape o săptămâna în care timișorenii s-au luptat singuri cu regimul comunist, în sfârșit se vedeau efectele.


Niște efecte care, la 24 de ani distanță se dovedesc a nu fi neaparat cele mai fericite, și asta pentru că de la început s-au făcut numite jocuri, insesizabile, atunci, pentru adevărații revoluționari.

22-dec-1989-430x230

Seara, când mulți revoluționari se retrăseseră în fața televizoarelor, să urmărească revoluția de la București în direct, Timișoara a fost traversată de tancuri. Mașinile de război de la unitatea militară din calea Girocului au fost trimise în Piața Operei. Din hotelul partidului și în zona Poștei se trăgea. La televizor se anunța că au apărut ”teroriștii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.