50 de primari şi 11 viceprimari din Satu Mare, Teleorman şi Gorj,...

50 de primari şi 11 viceprimari din Satu Mare, Teleorman şi Gorj, găsiți incompatibili de ANI

0
DISTRIBUIȚI

MACOVEI - ANI - ANCHETE

Cincizeci de primari şi 11 viceprimari din judeţele Satu Mare, Teleorman şi Gorj au fost găsiţi incompatibili de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI), ca urmare a exercitării simultane de funcţii şi calităţi. Constatările ANI vizează 23 de edili din judeţul Satu Mare, 16 din Teleorman şi 22 din Gorj, potrivit Mediafax.

Astfel, ANI a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor de către 50 de primari şi 11 viceprimari, ca urmare a exercitării simultane de funcţii şi calităţi, contrar prevederilor legale potrivit cărora „funcţia de primar şi viceprimar […] este incompatibilă cu: funcţia de […]administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale[…];funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local […]; calitatea de comerciant persoană fizică […]”.

De asemenea, în cazul a doi primari şi un viceprimar, ANI precizează că a sesizat organele judiciare competente, pentru posibila săvârşire a infracţiunii de fals în declaraţii, ca urmare a faptului că aceştia nu au menţionat, în declaraţiile de interese, calităţile şi funcţiile deţinute. Astfel, au fost găsiţi incompatibili, printre alţii, primarul municipiului Satu Mare, Costel Dorel Coica, primarul oraşului Tăşnad (judeţul Satu Mare), Vasile Mitraşca, primarul din Carei (judeţul Satu Mare), Eugen Kovacs, primarul oraşului Ţicleni (judeţul Gorj), Radu Constantin, în restul cazurilor fiind vorba despre edili ai unor comune.

Pe lângă cei 61 de primari şi viceprimari, ANI informează că a constatat, în cazul lui Cristian Dima – membru al Consiliului Local Galaţi -, încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către un consilier local, ca urmare a aprobării, în interes personal, a unor Hotărâri ale Consiliului Local privind majorarea contribuţiei publice la bugetul unei fundaţii în cadrul căreia acesta deţine funcţia de vicepreşedinte, contrar prevederilor legale în vigoare.

Potrivit ANI, persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.


Dintre acestea, cinci persoane nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Potrivit Legii 176/2010, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat că a emis un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective.

Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese sau al incompatibilităţii constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective.

De asemenea, conform dispoziţiilor din Codul Penal, „declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.