Administrația Robu schimbă macazul – gratuitate pe RATT doar pentru cei cu...

Administrația Robu schimbă macazul – gratuitate pe RATT doar pentru cei cu venituri sub 2.000 lei UPDATE 3 Proiect adoptat, deşi Finanţele Timiş anunţă că este ilegală varianta de verificare propusă de municipalitate

4
DISTRIBUIȚI

tramvai-640x480

Nicolae Robu o dă la întors în ceea ce privește măsura de a oferi gratuitate tuturor timișorenilor în lunile decembrie și ianuarie, anunțată în urmă cu câteva săptămâni. Edilul șef s-a răzgândit, iar astăzi, în plenul Consiliului Local Timișoara va propune un proiect de hotărâre prin care să beneficieze de gratuitate pe mijloacele de transport în comun doar cetățenii care au venituri sub 2.000 de lei. Reprezentanții municipalității au fost atât de grăbiți să redacteze proiectul de hotărâre încât nu s-au gândit ce acte le vor solicita timișorenilor ca să beneficieze de gratuitate. Astfel, în proiectul de hotărâre care va sta azi pe masa consilierilor locali scrie că timișorenii trebuie doar să se prezinte cu buletinul.

Consilierul local PDL, Ștefan Sandu, a atras atenția, astăzi, că proiectul propus de edilul șef conține o mulțime de neclarități. „Prima dată s-a anunțat transport gratuit pentru timișoreni în luna decembrie, apoi s-a plusat și în luna ianuarie, iar astăzi am aflat că rămân, de fapt, doar 20 de zile de gratuitate în această lună. Măsura se aplică cetățenilor cu venituri sub 2.000 de lei pe baza cărții de identitate. Mă întreb, cum anume se poate dovedi asta? Nu știm unde se duc cetățenii Timișoarei ca să beneficieze de gratuitate, la angajatul RATT sau la cabinetul primarului și se va constata că omul are venit sub 2.000 de lei, după pantofii pe care îi poartă sau ceasul de la mână?”, a întrebat retoric pedelistul.

Ștefan Sandu este de părere că Nicolae Robu s-a răzgândit și a luat decizia de a acorda gratuitate pe RATT timișorenilor doar 20 de zile după ce a constatat că primăria nu ar fi putut susține din punct de vedere financiar o astfel de măsură. De aceea, pedelistul consideră că primarul Timișoarei vrea, prin proiectul de hotărâre pe care l-a propus astăzi, „să dreagă busuiocul, o dă la întors” și a explicat că acesta este un simplu exemplu că tot ce se întâmplă în Timișoara „e dominat de haos, sunt decizii visate noaptea pe care Nicolae Robu încearcă să le pună în practică a doua zi”. În ceea ce privește faptul că primarul Timișoarei îi jignește pe cei care nu sunt de acord cu deciziile sale, Ștefan Sandu este de părere că aceștia nu ar trebui jigniți și catalogați „în fel și chip pentru că se crează o stare de dictatură în Timișoara”.

UPDATE 1 „Este o hotărâre care institutie gratuitate pe transportul în comun pentru categorii de cetăţeni cu veniturile de până la 2.000 de lei pe lună, brut.


Am dorit să încurajăm cetaţenii să folosească mijloacele de transport în mod special în această perioadă a anului şi când orașul nostru are blocate o parte dintre străzi. S-au făcut estimările de rigoare, s-a consultat legislaţia, gratuitate pentru toată lumea nu se poate acorda, pentru că nu există condiţii legale în acest sens, dar consiliul local este abilitat să stabilească categoriile de cetaţeni care pot beneficia. Propunerea este să instituim gratuitate pentru această clasă de cetăţeni, cu veniturile mici, totuşi, pentru că un venit de 2.000 de lei pe lună înseamnă totuşi un venit modest. Evident că RATT nu beneficiază de subvenţie, ci de subventie beneficiază cetaţenii. Noi urmează să plătim de la bugetul local contravaloarea acestei facilităţi. Este vorba despre o susţinere a cetăţenilor, despre o facilitate dată cetaţenilor, platind în numele lor contravaloarea serviciului ce li se prestează”, a spus Robu despre proiect. Culiță Chiș a explicat, înainte de începerea ședinței de plen a Consiliului Local Timișoara că municipalitatea va știi exact cui să dea gratuitatea pentru că se va cere de la Finanțele Publice toată baza cu veniturile obținute de timișoreni, care vor fi verificați, în baza cărții de identitate, atunci când se duc la RATT pentru a cere transport fără bani.

UPDATE 2 Planul Primăriei Timișoara a fost anihilat din fașă de Finanțele Publice care au anunțat că nici legal și nici tehnic nu pot pune la dispoziția municipalității salariile brute ale timișorenilor. Tudor Constantin, șeful Direcției Județene Timiș, a declarat pentru PRESSALERT.ro „Noi nu avem o astfel de informații. Până în 2012, erau fișele fiscale cu salariul net și impozitele. Tehnic nu se poate, nu avem aceste informaţii. Oricum nu puteam să le dăm  aceste informaţii nici din punct de vedere legal. Până acum cei de la Primăria Timişoara nu ne-au solicitat astfel de date. Cum pensionarii merg cu cuponul de pensie, aşa şi angajatul  va putea să meargă cu adeverinţe de la angajator, cel care ştie ce salariu brut „.

UPDATE 3  Înainte ca proiectul să fie supus la vot primarul a explicat că „noi vom elibera carduri cetăţenilor care doresc să aibă gratuite şi vom vedea atunci care este şi suma. Fără o rectificare nu se poate acorda suma de 3.2 milioane de lei pe lună cum am estimat”. Edilul nu se teme că măsura va afecta încasările de la Timpark şi nici veniturile taximetriştilor, asta pentru că spune el, categoriile incluse la gratuitate nu au foarte mulţi bani să circule cu taxi-ul. Consilerul PDL Sandu Ştefan a atenţionat că banii de gratuităţi ar fi fost mai utili pentru construcţia unei parcări şi că oamenii ar trebui să plătească totuşi pentru serviciile de care beneficiază. Directorul RATT Ioan Goia a dat asigurări că regia va putea asigura transportul și că singura zonă unde vor putea apărea probleme este partea de mentenanță a tramvaielor. Acesta spune că toate ghișeele RATT vor elibera carduri pe baza buletinului solicitantului. Practic, funcționara se va conecta la baza de date de la Finanțele Publice și va verifica veniturile cetățenilor, după care va elibera cadrul de transport. Goia spune că gișeele nu vor fi aglomerate fiindcă mulți din beneficiari au deja carduri, caz în care pratic va fi doar o procedură similar unei alimentări cu călătorii. Proiectul a fost votat de consilieri, mai puţin de Sandu, și va intra în vigoare de mâine şi va fi valabil până la 15 ianuarie,

4 COMENTARII

  1. sa anuleze toate gratuitatile inclusiv la pensionari si sa faca abonamentul 50 de lei.

    sint destui pensinari care nu merg niciodata cu ratt, foarte multi care merg aiurea toata ziua pt ca stiu eu unde este ceapa mai ieftina cu 10 bani, elevi care circula cu taxiul dar au abonamentul decontat si salariati care nu pot sa plateasca abonamentul la pretul stabilit fara sa se tina seama de exemplu cit costa in alte orase

  2. repet : peste vreo 2-3 ani toti yes-manii din CL vor da cu subsemnatul pe la DNA , incercand sa explice de ce si-au batut joc de banii publici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.