Adrian Chebuțiu și Adrian Preda, ridicați de DNA pentru devalizarea UCM Reșița....

Adrian Chebuțiu și Adrian Preda, ridicați de DNA pentru devalizarea UCM Reșița. Vezi cât este prejudiciul FOTO UPDATE 6 Ce a susținut Chebuțiu înainte să ajungă în arest

2
DISTRIBUIȚI

chebutiu dna

Procurorii DNA Timișoara au descins, în această dimineață, la locuințele lui Adrian Chebuțiu, fostul președinte al UCM Reșița și ale lui Adrian Preda, fostul director executiv al celei mai vechi unităţi industriale din România, înfiinţată în 1771 şi care acum este specializată în producţia de motoare şi turbine. Conform primelor informații, cei doi sunt anchetați pentru modul în care au devalizat UCM Reșița în perioada în care au administrat-o. Procurorii și polițiștii DNA Timișoara împreună cu mascații Jandarmeriei au descins în locuința lui Chebuțiu din Giroc și a lui Preda. De asemenea, în paralel se fac percheziții și în mai multe locații din Reșița. Prejudiciul în acest dosar este de peste 60 de milioane de lei, aceștia fiind acuzați de evaziune fiscală, abuz în serviciu, spălare de bani și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

În 2003, pachetul majoritar de acțiuni al UCM Reșița fost preluat de de către grupul elveţian Inet AG, care a ajuns să dețină 96,3% din acțiuni. Chebuţiu a fost instalat ca preşedinte al Consiliului de Administraţie  de noul acţionar majoritar, iar printre primele măsuri a fost să „spargă” UCM Reşiţa şi să creeze un grup de 12 firme.

În momentul privatizării, statul a acordat o serie de facilităţi fiscale pentru a permite salvarea companiei, una dintre condiţii fiind aceea ca să fie respectate eşalonările făcute pentru plata datoriilor, în caz contrar reactivându-se vechile restanţe. Acest lucru nu s-a întâmplat, fapt pentru care în 2009 Finanţele Publice au reactivat datoriile îngheţate, societatea intrând în colaps, iar din decembrie 2011 în procedură de insolvenţă.

Raportul privind cauzele şi împrejurările apariţiei stării de insolvenţă a debitoarei SC UCM Reşiţa,realizat de administratorul judiciar V.F. Insolvenţă SPRL ,  a făcut o radiografie a devalizării UCM Reşiţa, vinovaţi de această situaţie fiind indicaţi Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda. Aceştia au fost acuzaţi de faptul că deşi au fost bani cu care se puteau achita datoriile către stat „ cei doi manageri executivi au preferat să facă împrumuturi şi donaţii în perioada analizată, în sume semnificative, deşi acestea nu erau prioritare în raport cu plata obligaţiilor fiscale”.

În plus, firma de insolvenţă a constatat faptul că în perioada când UCMR a fost condusă de cei doi, societatea a rămas fără mare din active, acestea ajungând în proprietatea firmelor controlare de aceştia. Astfel, casa de odihnă şi debarcaderul de la Văliug au ajuns la firma AC Management din Timişoara, controlată de Dana Chebuţiu, după ce au fost vândute cu 2.358.300 lei. Din această sumă UCMR a primit , în realitate, mult mai puţin deoarece „plata acestui preţ a fost realizată prin compensare între părţi, iar valoarea preţului, respectiv modalitatea de plată au fost stabilite de cei doi manageri executivi, fără a exista aprobarea organelor decizionale competente şi, respectiv, un raport de evaluare a imobilului vândut. Compensarea s-a realizat în parte, prin cesiunea de creanţe în valoare de 1.473.725 lei, deţinute de AC Management SRL la alte societăţi din grup”.

De asemenea, conform aceluiaşi raport s-a stabilit că „“multe dintre vânzările de active importante ale societăţii (ex: Vila Renk) au fost semnate atât din partea vânzătorului, cât şi din partea cumpărătorului, de Adrian Preda, împuternicit de Adrian Chebuţiu sau de către Adrian Chebuţiu şi alte persoane afiliate acestuia (ex: Lăcrimioara Chebuţiu, în prezent administrator al Hydro Engineering SA) la preţuri de cele mai multe ori sub valoarea de piaţă şi uneori chiar sub valoarea contabilă, acestea profitând unor societăţi în care cei doi aveau sau au în prezent interese personale directe sau indirecte.


Ca şi procedură generală de lucru, plata preţului se făcea prin metode originale, respectiv prin compensarea datoriilor UCMR înregistrate către societăţi din grup, datorii create artificial şi supradimensionate ca valoare, în condiţiile în care serviciile prestate de respectivele societăţi afiliate au fost nesemnificative sau nu pot fi dovedite prin acte întocmite sau plusuri de valoare înregistrate de societate”.

Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda au fost arestaţi în 2010 în dosarul afacerii vânzării la preţuri supraevaluate a patru motoare către firma lui Said Baaklini, iar în 4 decembrie a.c. au fost condamnaţi în primă instanţă la câte cinci ani de închisoare, fiind găsiţi vinovaţi tentativă de a obţine, fără drept şi cu rea-credinţă, de sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat şi asociere în vederea săvârşirii infracţiunii.

UPDATE 1 Alături de Chebuțiu și Preda, ancheta procurorilor anti-corupție o vizează și pe Truți Laura Simona, contabilă la mai multe firme ale acestora. Anchetatorii caută documente legate de modul în care sume importante de bani au fost „sifonate” din UCM Reșița. Una dintre metodele favorite era semnarea de contracte de consultanță pentru diverse studii, care în realitate nu aveau niciun fel de importanță pentru activitatea uzinelor.

adrian ucm resita01_resize

UPDATE 2 Adrian Preda a fost adus sub escorta jandarmilor la sediul DNA Timișoara, fostul director executiv al UCM Reșița refuzând să facă orice fel de declarații. Starea sa de agitație a fost trădată de tremurul mâinilor.

UPDATE 3 În urmă cu puțin timp, la sediul DNA a fost adus și Adrian Chebuțiu. Următoarea etapă în acțiunea de azi este audierea suspecților.

UPDATE 4 Primul care a fost reţinut, în urma audierilor, a fost Adrian Preda, care a fost dus încătuşat în arestul Poliţiei Timiş.

UPDATE 5 Puțin după miezul nopții, contabila Truți Laura Simona a fost lăsată să plece acasă, primind, însă, din partea procurorului interdicția de a părăsi țara. Audierea lui Adrian Chebuțiu continuă.

UPDATE 6 Adrian Chebuțiu a dat declarații și a susținut că este nevinovat, afirmând că toate operațiunile financiare pe care le-au făcut erau aprobate de AGA. De asemenea, Chebuțiu s-a apărat cu faptul că la sfârșitul fiecărui an s-a făcut audit și nimeni nu a avut nimic de obiectat când s-a făcut descărcarea de gestiune. Fostul președinte al consiliului de administrație al UCM Reșița a fost reținut și el, urmând că să fie prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă alături de Adrian Preda.

 

2 COMENTARII

  1. 10 ani de cand au venit la Resita. Amu resitenii i-au primit cu bratele deschise, dar nu se asteptau sa plece din UCMR inclusiv cu anii petrecuti! 5 au luat, si se pare ca mai aduna inca pe atat. Strangatori nu gluma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.