Biografia celui mai tânăr director de teatru public din istoria universală a...

Biografia celui mai tânăr director de teatru public din istoria universală a teatrului

0
DISTRIBUIȚI

coverlansare2

Demeter Andras avea doar 24 de ani când a câştigat, în urmă cu două decenii, primul concurs managerial organizat în România pentru ocuparea unui post de director  de teatru. În 1993 actorul a ajuns în fruntea Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara. Ceea ce nu știe multă lume este că Demeter Andras a fost cel mai tânăr director de instituţie publică de teatru din istoria universală a teatrului. La împlinirea a exact opt ani de când, în rolul lui Faust, şi-a luat adio de la directoratul timişorean, Demeter András István revine în oraşul de pe Bega.

Despre traseul impresionant al actorului a scris Darvay Nagy Adrienne. Volumul intitulat ”Respectul celor scrise sau uşurinţa exprimării” este o carte biografică, scrisă în limba maghiară, care surprinde în principal implicarea lui Demeter Andras în viaţa culturală din Timişoara. De numele lui nu se leagă numai directoratul Teatrului Maghiar Csiky Gergely în epoca sa de glorie, dar și Festivalului Internaţional SalTimBanc, care a adus la Timișoara, în anii cât s-a ținut, artiști de primă mână din străinătate.

În carte se vorbește și despre prestația la scenă a actorului Demeter Andras.


A interpretat roluri principale din creaţia lui Shakespeare în trei limbi. Printre altele, rolul Claudius în Hamlet-ul de acum un deceniu. ”Deseori îmi aduc aminte de imaginea lui Demeter Andras care atunci conducea deja teatrul de zece ani: cum stătea el îngândurat pe șine, în spectacolul aniversar al Teatrului Maghiar care sărbătorea  jumătate de secol, în timp ce în jurul lui năvăleau  protagoniștii spectacolului, adică membrii trupei Teatrului Maghiar și artiștii de diverse naționalități, invitați. Acest moment urmează după scena iscodirii, așa-zisa scenă a mănăstirii, când Regele își dă seama că dușmanul său, Hamlet, nu e supărat din dragoste. Polonius a plecat deja, iar trupa de actori se pregătește pentru scena cursei de șoareci. Momentul acesta a căpătat o putere emblematică, depășind evenimentele dramaturgiei reale: directorul artist,  încă incredibil de tânăr, este înconjurat de tot ceea ce e de fapt meritul propriei perseverențe, realizarea lui, prin care a pus pe șine Teatrul Maghiar din Timișoara, condamnat la desființare”, spune  Darvay Nagy Adrienne. Autoarea este storic de teatru, scriitor, teatrolog, consilier în arta teatrală.

Demeter Andras are 44 de ani și conduce, în calitate de președinte-director, Societatea Română de Radiodifuziune, din iunie 2010. Înainte de această funcție a fost director general în cadrul Ministerului Culturii (Creaţie Contemporana, Diversitate Culturală), secretar de stat, al aceleiași instituții, respectiv consilier al ministrului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.