Cine-și mai amintește de martirii Revoluției din 89: slujbă tristă în Cimitirul...

Cine-și mai amintește de martirii Revoluției din 89: slujbă tristă în Cimitirul Eroilor, pentru fii fără morminte FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1251197098">
cimitirul eroilor 05_resize
FOTO: ADRIAN PÎCLIȘAN

Au fost fii, părinţi, fraţi sau nepoţi, iar acum sunt nişte simple nume, citite de pe o foaie de hârtie. În memoria lor, astăzi au ars lumânări cu numele şi chipurile lor în Cimitirul Eroilor din Timișoara. Au trecut 24 de ani de când tineri sau bătrâni au murit în stradă la Revoluţie pentru libertate. An de an, pasajele din cărţile de istorie care povestesc despre evenimentele de la 1989 sunt tot mai mici. Dar memoria lor e mereu vie în sufletele părinţilor, fraţilor sau a oamenilor care i-au iubit.

„Îl văd şi acum în faţa ochilor, era înalt, frumos şi avea părul creţ. Mereu când stau liniştită îmi pare că păşeşte în cameră. Pentru mine e viu, eu nu l-am văzut mort”, povesteşte mama lui Radian Belici. Fiul ei a murit la 23 de ani. „I-am spus să nu iasă în stradă, dar au ieşit, erau mai mulţi, au strigat liberate şi armata a tras în ei. Nu am fi crezut că români de-ai noştri au să îi omoare, dar aşa s-a întâmplat”, continuă femeia. „L-am căutat vreme de trei zile şi nu l-am găsit. Am căutat prin zeci de sicrie, dar copilul meu nu era. Nu era niciunde. Nu l-am găsit”, povesteşte femeia sfâşiată de durere. A lăsat în urma lui o fetiţă de un an şi două luni. Copilul îşi cunoaşte părintele doar din poze, dar ştie că a fost un erou. Dincolo de durerea de a-şi pierde copilul, mama lui Radian povesteşte că fiul ei este un erou, dar nu are mormânt. „Nu am unde să ma închin, să mă pun în genunchi, să mă rog pentu el. Vin aici, aprind o lumânare, atât mai am de la copilul meu”.

Şi dacă părinţii nu şi-au dat uitării copiii, slujba de comemorare a eroilor a fost complet ignorată de oficialităţi. Primarul Nicolae Robu, şeful Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, ministrul Maria Grapini, cu toţii au lipsit din Cimitirul Eroilor. Au fost prezenţi, din partea instituţiilor timişorene, secretarul primăriei Ioan Cojocari şi vicepreşedintele CJT Marian Vasile care au adus coroane. La finalul ceremoniei, revoluţionarul Lucian Căldăraru a strigat „asta nu e România lor, nu e România eroilor. Se răsucesc în mormânt când văd ce s-a ales de ţara asta”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.