Comemorarea Revoluţiei, circ cu revoluţionari, militari şi un primar cu tată deţinut...

Comemorarea Revoluţiei, circ cu revoluţionari, militari şi un primar cu tată deţinut politic VIDEO şi FOTO UPDATE 4 Final ca-n Caragiale

5
DISTRIBUIȚI
robu revolutionari01.jpg
FOTO: ADRIAN PÎCLIȘAN

Scandal monstru astăzi în faţa sălii de consiliul a Primăriei Timişoara. Mai mulţi revoluţionari l-au încolţit pe edilul şef Nicolae Robu chiar când acesta voia să intre la şedinţa festivă a consiliului local. Motivul de nemulţumire al revoluţionarilor a fost faptul că pe ordinea de zi a şedinţei dedicată special Revoluţiei s-a aflat şi înmânarea titlurilor de cetăţean de onoare pentru mai mulţi militari care au luptat în Afganistan. „Noi, noi să stăm în spatele celor din armată ?Domnule primar , oamenii aceştia au tras în noi în 1989”, au comentat revoluţionarii în cor. Primarul a încercat să le explice că deşi reprezintă armata română acei militari au luptat pe cu totul alt front. „Nu contează , la ordinul şefului lor au tras în noi şi acum să sărbătorim alături de ei”, au replicat revoluţionarii. Primarul s-a arătat uimit de faptul că după 24 de ani revoluţionarii ar mai purta ranchiună pe armată. „Dar în 20 decembrie aţi fost alături de armată? Atunci a fost bine?”, a continuat Robu care a destăinuit că „tatăl meu a făcut puşcărie politică, dar niciodată nu am ieşit în faţă cu asta”.  Totuşi, revoluţionarii nu s-au lăsat cu una, cu două. Un luptător i-a arătat rana de glonţ primarului. Apoi i-a strigat secretarului Ioan Cojocari: „Voi aţi făcut programul. Tu ai rană de glonţ? Eu am, nu stau cu ei în sală”. După ce i-au reproșat primarului că statul încearcă să îi facă cerşetori, revoluţionarii au primit o propunere din partea edilului şef.

Robu a cerut ca pe loc unul dintre ei să fie şi el făcut cetăţean de onoare al oraşului. Luptătorii din 89 cu diplome au ţipat:” Suntem 250, toţi merită!”. Mai apoi, revoluţionarii, cu tot cu primarul Nicolae Robu, au intrat în sală.  După intonarea imnului României, o trupă de colindători a încercat să readucă liniştea în sufletul celor prezenţi. Fără succes. Ajuns la microfon, primarul a spus că ” Timişoara dă din nou un semnal de înţelepciune şi de înţelegere şi, iată, reuşim să fim împreună revoluţionari, oameni care şi-au riscat viața şi reprezentanţi ai armatei române care, după un început greu, delicat, complex, au înţeles cursul vremurilor şi s-au alăturat revoluţiei şi împreună am obţinut victoria”. Din sală mai mulţi revoluţionari i-au strigat primarului „nu minţi, armata a tras în noi!”. Apoi, militarii au primit titluri, în vreme ce revoluţionarii au acuzat că aceşti soldaţi sunt mercenari care luptă pentru bani, nu pentru ţară. „Cei care au murit în revoluţie de ce nu sunt cetăţeni de onoare?”, s -a ţipat din sală în aplauze.

 

Primarul a promis că mai mulţi revoluţionari vor fi distinşi cu acest titlu.


În cor, aceștia au cerut demisia primarului pentru felul în care a fost organizat evenimentul. Apoi, nervoşi că pesedistul Radu Ţoancă i-a ameninţat că îi scoate din sală, mai mulţi revoluţionari au părăsit sala huduind şi înjurând.

UPDATE 1 Rând pe rând, mai mulţi revoluţionari au ajuns la microfon. În mare parte, discursurile au fost axate pe momentele de acum 24 de ani. Asta până când în faţa consilierilor a ajuns Tudorin Burlacu de la FECC. „Ne simţim ca Nelson Madela. Suntem în puşcărie toţi. Revoluţionarii nu au dreptul la cuvânt sunt interzişi la emisiuni televizate. Suntem nişte mici Nelson Mandela care nu vom înceta să luptăm pentru prosperitate, să se facă cunoscut ce vor şi proştii ăia din Timişoara. Proclamaţia, noi, ideea de început, toate se doresc a fi şterse. Se bagă mărul dihoniei între noi, dar cu cât încearcă să ne învrăjbească, cu atât mai mult ne apropiem. Aşa cum premierul Ponta ne cere să facem curăţenie între noi, aşa şi ei să îşi facă curăţenie şi să spună cine a tras în noi în 89. Nu avem nimic cu aceşti oameni (n.r – militarii din sală)”, a spus Burlacu. „Dar avem sentimentul că în 24 de ani am devenit nişte cerşetori, oameni care nu au cerut această indemnizaţie”, a spus acesta. „Sunt luptători care preferă să fi fost împuşcaţi atunci decât să sufere umilinţa de acum”, a conchis luptătorul. După Burlacu, la microfon a ajuns Vasile Cercel, luptător arestat care a spus că „Ilie Sârbu este securistul Mitropoliei”. Apoi, Cercel a cerut ca USL să facă groapă comună cu revoluţionarii din Timişoara, ca să încheie povestea.

UPDATE 2 Revoluţionarul Liviu Băcana a făcut un apel la premierul Victor Viorel Ponta legat de faptul că, asupra legii 341 care prevede indemnizaţii pentru răniţi, luptători şi arestaţi în revoluţie, a aruncat anatema imposturii. „Dacă asupra vreunei persoane din această categorie planează suspiciunea că e impostor, Viorel Ponta comite o ilegalitate”. Apoi, Băcana, le-a spus militarilor din sală „sunteţi mercenari ai poporului român”. Revoluţionarul Lucian Căldăraru a completat „suntem un popor de idioţi”. A adus cu el Proclamaţia de la Timişoara şi le-a cerut consilierilor, primarului Nicolae Robu, prefectului Eugen Dogariu şi politicienilor din sală „să renunţaţi la prostituţia politică, noi nu avem nevoie de swingeri politici în această ţară”. Apoi, acesta a continuat „ce diferenţă credeţi că este între domnul Titu Bojin şi domnul Ilie Sârbu? Dacă îl sun pe Bojin, este într-o şedinţă, nu răspunde. Dar sună apoi. Dacă îl sun pe Ilie Sârbu, care şi-a făcut campanie în piaţă, nu îmi răspunde nimeni, a uitat de noi”. Revoluţionarul Ştefan Cojocnean i-a cerut lui Bojin că primească protestatarii Roşia Montană în audienţă. Acesta a atenţinat că este prea mult că se spune că presa e plină de cianură şi că jandarmeria nu mai e de partea românilor.

UPDATE 3 „Ne cereţi să plecăm de aici, dar noi suntem istoria României. V-am aşteptat două ore la lansarea mea de carte şi nu aţi venit. Ăsta e respectul, şi apoi ne cereţi să ne respectăm cu armata. O să vină ziua în care nici pe dumneavoastră nu o să vă respecte nimeni”, a prezis Adrian Kali. Primarul a comentat că a fost în Polonia atunci când a fost lansarea cărţii şi că este sigur că nu la adresa sa au fost acele scandări cu demisia, pentru că „nu există motive să mi se ceară aşa ceva”.

UPDATE 4 După ce participanţii s-au certat ca la uşa cortului, au ţipat şi au înjurat, primarul a conchis că “lucrurile s-au desfăşurat în mod onorabil”. Robu le-a mai promis inscripţii cu “Timişoara oraş martir” şi titluri de cetăţean de onoare. Revoluţionarii au uitat că i-au cerut demisia. Sala a aplaudat atunci când primarul a spus că va cere la Bucureşti să se ţină cont de oraşele care au făcut ordine în listele cu revoluţionari, reamintind că este vicepreşedinte al PNL, postură care va face ca solicitarea lui să fie auzită. Deşi primarul a cerut ca la final să se strige „Timişoara, România”, revoluţionarii au scandat „Azi în Timişoara, mâine în toată ţara”.5 COMENTARII

  1. Mi se pare mie sau cam de multa vreme revolutionarii timisoreni fac circ ????
    Eu propun ca din 2014 sa nu se mai acorde nici un fel de favoruri si drepturi etc. celor fcare declara ca au facut revolutia din decembrie 1989. 23 de ani este destul, parerea mea.

  2. @Johnny- sa-i spui lui măta: DESTUL, băi avortonule ! Sunt 24 de ani ( nu 23 ) de cand au murit sute de oameni si alte sute sunt invalizi,pentru ca tu sa mananci kkt in direct!

  3. Astia numai revolutionari nu sunt, 24 de ani este mai mult decat deajuns pentru fonduri fara munca. GATA STOP Sunt copii in tara asta care au nevoie de bani nu morti astia care au uitat sa munceasca.

  4. Nici din inregistrari, nici din martori de la fata locului nu reiese ca revolutionarii au parasit sala injurand. Nu este corect sa se continue, nejustificat, si cu price pret, denigrarea eroilor natiuni. In loc de respectul si recunostinta binemeritate , iata ca si dupa 24 de ani „fruntasi” urbei si o parte a presei continua sa-si umileasca luptatorii care le-au adus libertatea de a scrie stramb si de a injura. Cei care au parasit sala au facut-o din indignarea profunda, din demnitatea de a nu se lasa calcati in picioare si au facut-o cu fruntea sus si fara injuraturi. Desi in mare parte reportajul realizat si prezentat aici reflecta realitatea, strecurarea cu sau fara intentie a pasajului cu injuraturi e total neavenita, nedemna…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.