JAF Aproape jumătate de MILION de euro, plătiţi de UCM Reşiţa pentru...

JAF Aproape jumătate de MILION de euro, plătiţi de UCM Reşiţa pentru întocmirea proceselor verbale de la CA şi AGA. Vezi alte „minuni” contractuale reuşite de Chebuţiu şi Preda

2
DISTRIBUIȚI

DESCINDERI UCMR 07

Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda, în perioada în care s-au aflat la conducerea UCM Reşiţa, au „muls-o” de sume importante de bani printr-o serie de contracte încheiate cu firmele controlate de aceştia. Conform procurorilor DNA aceştia, în loc să plătească datoriile către bugetul de stat, au „sifonat” banii prin oferirea de servicii supraevaluate sau de care UCM Reşiţa nu avea nevoie. Astfel, a fost semnat un contract între societatea reşiţeană şi AC Management SRL  „de consultanţă în mai multe domenii, fără a fi individualizate concret serviciile efectiv prestate şi fără a se menţiona în interiorul contractului o valoare a acestuia, ci doar în anexe şi în actul adiţional încheiat la data de 01.10.2004. Conform actului adiţional s-a stabilit ca preţ al serviciilor 330.000 euro fără TVA la care se adaugă o primă de succes de 100.000 euro plus TVA „în cazul realizării unui parteneriat între beneficiar şi un terţ”, fără a se numi concret parteneriatul”, se arată în documentele din dosarul penal în care au fost arestaţi cei doi.  Printr-un alt contract, UCM Reşiţa a achitat o factură de peste 17.000 lei pentru servicii prestate de AC Management pentru altă firmă.

Cele mai interesante contracte de consultanţă şi prestări de servicii şi printre cele mai  scump plătite de UCM Reşiţa către firmele controlate de Chebuţiu şi Preda au fost cele de care beneficiarul nu avea nevoie.


Topul acestora este deschis, în baza unui contract din 2007, de cel pentru „întocmire şi centralizarea rapoartelor privind consiliile de administraţie şi adunările ordinare şi extraordinare” în valoare de 240.000 euro+TVA. De asemenea, pentru un  proiect având ca temă „studiu referitor la dezvoltarea surselor de energie alternativă, în special eoliană” s-a plătit 250.000 euro+ TVA, pentru „întocmirea rapoartelor privind controlul calităţii procesului de producţie al UCM Reşiţa”s-au dat alţi 100.000 euro + TVA, iar pentru un studiu despre „structura pieţei electorale şi polarizării politice” – 10.000 euro +  TVA

În 2010 printr-o anexă la un contract privind „reorganizarea activităţii financiar contabile, noi soluţii de management”, UCM Reşiţa mai plăteşte alţi 100.000 euro+ TVA pentru „redactarea rapoartelor privind consiliile de administraţie şi adunările ordinare şi extraordinare ale asociaţilor UCM Reşiţa SA pentru perioada 2008 – 2009, două volume”, câte 25.000+ TVA euro pentru fiecare din proiectele „redactarea rapoartelor privind buletinul calităţii pentru anul 2010 – un volum” şi „finalizarea rapoartelor privind buletinul calităţii pentru anul 2009 la contractul nr. 499/20.12.2007”. Cel mai bănos studiu a fost cel referitor la oportunităţile de export de energie din Caucaz spre Turcia – 333.871 euro+ TVA. Procurorii DNA au constatat că „în realitate aceste rapoarte au fost prezentate în „power point” cu ocazia şedinţelor ce deja avuseseră loc, în anii anteriori încheierii contractului, AC Management procedând doar la îndosarierea acestora, iar cu privire la studiul privind transportul de energie din Caucaz în Turcia este evident faptul că excede obiectului de activitate şi interesului UCM Reşiţa”.

2 COMENTARII

  1. Domnii Chebutiu si Preda s-au imbuibat din banii UCMR-ului. Oare liderii de sindicat nu au nicio vina?? Nu, pentru ca lor li s-au dat salarii care depaseau cu mult salariile inginerilor care lucau pe santiere la punere in functie a multor componente hidro. Ma intreb dl. Jiva, dl. Toader – care a fost un lingau a lui Chebutiu nu au nimic de spus?? De dk Obadau ce sa mai vorbim, doar era cu ei impreuna. Sunt atat de multe de spus, dar mai bine e sa taci in zilele deazi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.