De ce nu vor participa Dalai Lama și premierul israelian Benjamin Netanyahu...

De ce nu vor participa Dalai Lama și premierul israelian Benjamin Netanyahu la funeraliile lui Nelson Mandela

0
DISTRIBUIȚI

dalai_lama_mandela

Doi importanți lideri ai lumii vor lipsi, mâine, de la ceremonia de înmormântare a lui Nelson Mandela, care va avea loc în Africa de Sud. Nici Dalai Lama, nici Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, nu vor participa la eveniment. Motivele fiecăruia sunt însă diferite. Dalai Lama, căruia i-a fost refuzată de două ori viza pentru Africa de Sud în ultimii ani, nu va participa la funeraliile lui Nelson Mandela, amândoi laureaţi ai premiului Nobel, a declarat purtătorul său de cuvânt duminică. „Nu există planuri de a merge acolo”, a declarat pentru AFP Tenzin Takhla de la Dharamsala (nordul Indiei), unde locuieşte liderul spiritual tibetan aflat în exil, fără a da explicaţii, scrie Mediafax. Dalai Lama nu a primit în 2009 viza pentru participarea sa la o conferinţă de pace la Johannesburg.

Liderul spiritual tibetan a fost invitat de Nelson Mandela şi FW De Klerk, ambii foşti preşedinţi sud-africani şi de arhiepiscopul african şi laureat al premiului Nobel pentru Pace Desmond Tutu, pentru a vorbi în cadrul unei conferinţe organizată de liga naţională de fotbal pe tema păcii, armoniei şi rolului fotbalului în lume. Cea de-a doua viză i-a fost refuzată în octombrie 2011 pentru aniversarea vârstei de 80 de ani a lui Desmond Tutu, al erou al luptei anti-apartheid, în oraşul Cap.

Guvernul preşedintelui Jacob Zuma a fost ulterior acuzat de către presa sud-africană şi opoziţie că a cedat presiunilor Chinei, partener diplomatic şi economic important, care a depus eforturi pentru ca Africa de Sud să intre în grupul „BRICS” al puterilor emergente, alături de Brazilia, Rusia şi India. China încearcă să limiteze deplasările liderului spiritual tibetan, avertizând guvernele străine faţă de consecinţele asupra relaţiilor bilaterale ale unor astfel de întâlniri. La anunţul morţii lui Nelson Mandela, Dalai Lama a declarat că a „pierdut personal un prieten drag, pe care spera să îl mai revadă şi pentru care avea o mare admiraţie şi un mare respect”. Dalai Lama a fost în vizită la Cap în august 1996 în timp ce Nelson Mandela era şeful statului sud-african.


Cei doi s-au întâlnit ultima dată în 2004 la Johannesburg.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a decis să renunţe la participarea la funeraliile lui Nelson Mandela din cauza costului călătoriei în Africa de Sud, a anunţat presa israeliană aseară. Netanyahu a notificat autorităţile sud-africane în legătură cu prezenţa sa, dar el şi-a anulat vizita în ultimul moment din cauza costurilor, respectiv cel puţin şapte milioane de shekeli (1,45 de milioane de euro) pentru transportul şi securitatea sa la faţa locului, precizează postul de radio public şi cotidianul Haaretz. Costurile de închiriere a unui avion privat al companiei naţionale El Al reprezintă ele singure 2,8 milioane de shekeli (aproximativ 600.000 de euro), potrivit Haaretz. Transportul materialului şi al personalului de securitate la bordul unui avion al forţelor aeriene costă 3,2 milioane de shekeli (666.000 de euro), fără a mai pune la socoteală alte cheltuieli.

Premierul israelian a fost recent supus criticilor presei, care a dezvăluit cum contribuabilii au plătit aproape 700.000 de euro pentru finanţarea, anul trecut, a întreţinerii celor trei reşedinţe ale sale. Presa a dezvăluit că doar factura la apă a fost de 17.000 de euro pentru vila personală echipată cu piscină a lui Netanyahu din Cesarea, în nordul ţării, unde prim-ministrul îşi petrece o parte din weekenduri.

Peste 50 de şefi de stat şi de guvern, între care preşedintele american Barack Obama, au confirmat că vor merge în Africa de Sud la funeraliile lui Nelson Mandela, potrivit Ministerului sud-african al Afacerilor Externe. Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a anunţat că va asista, marţi, la Johannesburg la ceremoniile organizate în memoria lui Mandela, erou al luptei antiapartheid şi susţinător al cauzei palestiniene. Liderii israelieni, în special Netanyahu, i-au adus un omagiu călduros primului preşedinte de culoare al Africii de Sud, după decesul acestuia.

Dar unii comentatori nu au ratat ocazia de a aminti că Israelul a întreţinut relaţii foarte strânse cu regimul de apartheid, până în punctul în care au determinat Statele Unite să ameninţe cu punerea sub semnul îndoielii a generosului ajutor militar anual acordat statului evreu în timpul Guvernului de dreapta al lui Yitzhak Shamir (1986-1992) din cauza legăturilor sale de apărare cu autorităţile albe de la Pretoria.

După eliberarea sa din închisoare, Nelson Mandela le-a transmis israelienilor, într-un compromis cu regimul segregaţionist, că noua Africă de Sud vrea ca ei să le acorde palestinienilor „dreptul la libertate” a povestit duminică Alon Liel, care a devenit ambasadorul Israelului în Africa de Sud în 1992, pentru cotidianul Yediot Aharonot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.