Deputat rus: Acceptarea limbii române în Moldova este un pas spre despărţirea...

Deputat rus: Acceptarea limbii române în Moldova este un pas spre despărţirea de Transnistria

1
DISTRIBUIȚI

transnistria

Decizia Chişinăului de a recunoaşte limba română drept limbă oficială a Republicii Moldova reprezintă „încă un pas spre despărţirea definitivă de Transnistria”, a apreciat ieri şeful Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului rus, Aleksei Puşkov, potrivit RIA Novosti online, citat de Mediafax.


„(Republica) Moldova a recunoscut limba română drept limbă oficială, contrar prevederilor propriei Constituţii. Acesta este încă un pas spre despărţirea definitivă de Transnistria”, a comentat Puşkov, pe contul său de Twitter.

Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a declarat ieri, într-un interviu pentru postul rus de radio City-FM, că nu este împotriva acestei decizii, însă ar vrea ca Republica Moldova să ia în considerare interesele locuitorilor din regiunea transnistreană. Curtea Constituţională de la Chişinău a stabilit ieri că limba oficială a Republicii Moldova este „limba română, nu limba moldovenească înbaza grafiei latine”, conferind statut de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a ţării, adoptată în august 1991. Preşedinţia Republicii Moldova a argumentat că denumirea ştiinţifică a limbii de stat în Republica Moldova este un lucru cert, subliniind că „naţiunea română este organizată în două state româneşti – România şi Republica Moldova”.

1 COMENTARIU

  1. Era străveziu încă de la începutul deceniului ultim al secolului al XX-lea că Moscova înțelege să transforme Transnistria în monedă de schimb, plantarea și menținerea acolo, în ciuda tratatelor internaționale, a Armatei a XIV-a acest lucru semnificând, desigur. Jalea nu este deloc mică, exact în Transnistria existând o localitate denumită BALTA (întocmai ca în Mehedinți, cum dincoace de Nistru, în Basarabia, există orașul BĂLȚI, sediu al Mitropoliei ce face parte integrantă din Patriarhia României). A nu se uita că substantivul BALTĂ aparține substratului lingvistic dacic. Vai de bieții români de pretutindeni, ale căror vise (și minime drepturi) sunt mereu strivite, fapt ce nu trebuie tratat cu indiferență! Arareori, istoria face dreptate neamului nostru, care poartă grea cruce…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.