Facilităţile pentru companii petroliere, pregătite să fie aprobate de Guvern

Facilităţile pentru companii petroliere, pregătite să fie aprobate de Guvern

1
DISTRIBUIȚI

petrol

Guvernul vrea să discute în şedinţa de astăzi, penultima din acest an, proiectul de hotărâre prin care sunt acordate companiilor petroliere facilităţi la cota de biocarburant, calitatea benzinei şi emisiile de gaz, negociate pentru a evita creşterea preţurilor la carburanţi după majorarea accizei. Documentul a fost anunţat, dimineaţă, de Guvern pe lista actelor normative care „ar putea fi incluse” pe agenda şedinţei de azi, scrie Mediafax.

În urmă cu două săptămâni, a fost anunţat că Guvernul negociază cu reprezentanţii companiilor petroliere scăderea cotei de biocarburant care ar trebui majorată, conform legii, începând cu anul viitor la benzină şi amânarea întregului calendar în care această cotă urmează să crească semnificativ în următorii ani, dar şi a datei până la care furnizorii trebuie să introducă pe piaţă benzină mai bună calitativ. Discuţiile au avut loc în contextul în care Executivul încearcă să convingă companiile petroliere să nu majoreze preţul carburanţilor ca urmare a introducerii accizei de 7 eurocenţi pe litru. La discuţiile de la Palatul Victoria au venit atunci atât reprezentanţii companiilor petroliere, printre care OMV Petrom şi Rompetrol, dar şi oficialii ambasadei Kazahstanului la Bucureşti, ţară care deţine, prin KazMunaiGaz, pachetul majoritar de acţiuni la grupul Rompetrol.

Preşedintele Traian Băsescu a criticat la acel moment intenţia Guvernului de a accepta aceste facilităţi. „Am înţeles că ultima variantă, care arată nişte oameni fără orizont, este să le dea derogări producătorilor de benzină şi motorină pentru intrarea pe următoarele etape de combustibili, cu nivel de poluare mult mai mic, vor să le dea derogări să nu mai facă investiţii în instalaţiile din rafinării, numai să absoarbă această creştere în preţul actual. Nu cred că vreun producător de benzină, motorină, păcură va accepta aşa ceva. Dar tu, ca prim-ministru, să spui: „Dragi producători de motorină şi benzină, otrăviţi românii, că merge, că eu am nevoie de bani pentru campanie, să pun acciza. Continuaţi să-i otrăviţi. Nu investiţi să diminuaţi nivelul de noxe din combustibili”. Mi se pare aberantă abordarea şi lipsită de orice fel de responsabilitate. Dar acesta este tipul de politician care pune mai presus interesele lui decât interesul naţional şi interesul colectivităţilor. Cum să stopezi programul de îmbunătăţire a calităţii combustibililor numai ca să faci rost de bani pentru campanie electorală ?”, a afirmat Băsescu.

El a anunţat că nu va promulga bugetul dacă acciza va fi majorată, premierul Victor Ponta precizând ulterior că negociază cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană amânarea cu trei luni a datei de majorare a accizei la motorină, folosită de către transportatorii de marfă, şi aplicarea acesteia doar la benzină. În 2011, Guvernul a decis că, începând cu 2013, motorina şi benzina vor trebui să includă o cotă de biocarburant de minimum 6%.


Conform calendarului stabilit atunci, cota de biocarburant din benzină trebuia să crească la 8% din 2015, la 9% din 2017 şi la 10% din 2019.

Cu puţin înainte de anul 2013, în ultimele zile ale anului 2012, Guvernul a anulat obligaţia cotei de 6% biocarburant în motorină, a amânat creşterea cotei la 7% în motorină pentru 2016 şi a stabilit pentru acest an, pentru benzină, un conţinut de biocarburant de minimum 5%, în loc de 6%. Atingerea acestei cote de 6% a fost fixată atunci pentru anul 2014.

La aceste moment, Guvernul negociază însă cu reprezentanţii companiilor petroliere nu majorarea, ci scăderea cotei prevăzute pentru anul viitor la benzină şi amânarea întregului calendar de majorare. Astfel, pentru anul viitor este negociată acum, la benzină, o cotă de biocarburant de 4,5%, care să urce la 8% abia în 2018, nu în 2015. Ţintele pentru anii 2017 şi 2019, cu 9%, respectiv 10% cotă de biocarburant vor fi anulate. La motorină este negociată pentru 2016 o cotă de biocarburant de 6,5%, nu de 7%.

O altă facilitate care va fi acordată companiilor este amânarea cu trei ani, respectiv până în 2019 în loc de până în 2016, a datei până la care furnizorii trebuie să introducă pe piaţă benzină mai bună calitativ, cu un conţinut de oxigen de maximum 2,7% m/m şi cu un conţinut de etanol de maximum 5% v/v.

La rândul lor, distribuitorii finali de benzină vor comercializa doar din 2018, în fiecare staţie de distribuţie pe care o deţin, acest tip de benzină. În acelaşi timp, companiile petroliere nu vor mai fi obligate să reducă până la sfârşitul anului viitor din emisiile de gaze cu efect de seră, generate pe durata ciclului de viaţă pe unitatea de energie a carburantului şi energia furnizată, ci li se va acorda timp până în 2020 să îşi îndeplinească această obligaţie.

Conform legislaţiei în vigoare, până la data de 31 decembrie 2020, furnizorii au obligaţia să reducă, în etape, emisiile de gaze cu efect de seră, generate pe durata ciclului de viaţă pe unitatea de energie a carburantului şi energia furnizată, cu până la 10%, în raport cu emisiile de gaze cu efect de seră generate pe durata ciclului de viaţă pe unitatea de energie de carburanţii fosili în 2010, având ca referinţă standardul pentru carburanţi aferent acelei perioade. Această reducere este efectuată în etape, mai întâi cu o cotă de 6%, din care o parte, respectiv 2%, ar trebui diminuată până la sfârşitul anului viitor, iar 4% – până la data de 31 decembrie 2017, la care se adaugă reduceri suplimentare, până la totalul de 10%, prin utilizarea oricărei tehnologii, inclusiv captarea şi stocarea carbonului în procesul de producţie a carburantului, prin care se pot reduce emisiile şi prin folosirea de reduceri de emisii certificate – CER achiziţionate în conformitate cu mecanismul de dezvoltare curată instituit prin Protocolul de la Kyoto. Guvernul va stabili însă acum reducerea de 6% nu mai trebuie operată până la sfârşitul anului 2014, ca primă etapă cu 2%, şi respectiv până la finele anului 2017 cu 4%, ci că poate fi efectuată până la 31 decembrie 2020.

1 COMENTARIU

  1. Mari politicieni mai are Romania noastra!
    Au sesizat la timp ca saracile companii petroliere miliardare au nevoie de ajutor de stat. Trebuie jupuite IMMurile(dale n masa) si dat bani multi,multi foarte multi companiilor petroliere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.