Mărturiile românului care a ajuns pe al patrulea cel mai înalt vârf...

Mărturiile românului care a ajuns pe al patrulea cel mai înalt vârf din lume, puse pe film: „Timp de nouă ore am urcat în continuu. Dar am reușit”

0
DISTRIBUIȚI

poza varf lhotse

Singurul alpinist român care a urcat șase vârfuri de peste 8.000 de metri, fără oxigen suplimentar și fără ajutor din partea șerpașilor, invită timișorenii la proiecția filmului expediției Slatina-Lhotse, expediție care s-a desfășurat în primăvara acestui an. Proiecția are loc în seara aceasta, de la ora 19.30, în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara (UVT), accesul fiind liber.

Ascensiunea timișoreanului Horia Colibășanu în premieră românească pe vârful Lhotse (Himalaya) a fost una plină de senzații tari. Alpinistul a ajuns să intervină într-o revoltă cu 100 de șerpași nemulțumiți, ca să își salveze colegii. ”Plecasem din tabăra de bază spre tabăra 2, trecând peste ghețarul Khumbu destul de repede, în aproximativ trei ore. Am ajuns cu Peter în tabăra 2 și pe când ajungea și Justin, s-a iscat un scandal între un grup de șerpași care echipau ruta spre tabăra 3 și binecunoscuții alpinisti Ueli Steck, Simone Moro și Jonathan Griffith. Altercația a pornit în momentul în care Ueli, Simone și Jonathan au pornit spre tabăra 3 pe deasupra șerpașilor care fixau corzi. Unul din șerpași a zis că a fost lovit de o bucată de gheață dislocate de alpiniști, Simone a încercat să îl calmeze, dar acesta s-a enervat și mai tare.


De aici a început un adevărat haos. Au coborât toți în tabără 2 și în jur de 100 de sherpasi i-au înconjurat și au început să îi lovească pe alpiniști. În momentul acela am sărit cu Peter și cu Justin pentru a-i ajută. Am luat pioleții și i-am ascuns în cort. Au fost amenințați că dacă nu coboară în tabăra de bază, nu vor mai scăpa cu viață. I-am băgat pe toți trei la noi în cort și lucrurile au început să se liniștească. I-am împrumutat lui Ueli echipamentul meu și casca, să nu fie recunoscut, și au plecat înspre tabăra de bază, de unde Ueli a fost transportat la un spital din Kathmandu pentru un control, în urmă unei pietre luate în cap. A doua zi a venit armata cu elicopterul și 3 dintre șerpași au fost arestați”, povestește Colibășanu.

”Gerul ne-a stors toată energia”

 A fost numai una din cele mai palpitante întâmplări, relatată pe larg pe blogul sportivului. Episodul nu a fost inclus în filmul ascensiunii. Pelicula are 35 de minute și a  fost filmată cu o cameră GoPro. ”Evenimentul cu șerpașii nu l-am inclus, pentru că atunci nu am reușit să filmez, fiind prea ocupat să intervin. Abia dacă am realizat câteva poze”, ne-a spus alpinistul.

Ascensiunea reușită a lui Horia Colibășanu pe Lhotse, al patrulea cel mai înalt vârf din lume (8.516m), în luna mai 2013, a reprezentat cea de-a cincea premieră a sa pentru România. Lhotse  sau „Vârful sudic”, în tibetană este situat la granița dintre Nepal și Tibet (China) și este legat de Muntele Everest, prin versantul sudic. Cum a fost ascensiunea propriu-zisă? ”Gerul crunt ne-a stors toată energia. Timp de nouă ore am urcat în continuu. Dar am reușit”, au fost primele cuvinte ale lui Horia Colibășanu pe site-ul său, imediat după ce a coborât de pe Lhotse. Horia Colibășanu, 36 de ani, are în palmares cinci premiere pentru România. Annapurna, K2 și Dhaulagiri, munți escaladați cu succes, în premieră românească de Horia, se află în Top 5 mondial ca rată de mortalitate, potrivit revistei ”The Economist”. Colibășanu este și singurul alpinist român care a primit distincția „Spirit of Mountaineering” (la „Piolets d’Or”, 2009), din partea British Alpine Club, primul și cel mai prestigios club montan din lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.