Mecanismul prin care Chebuţiu şi Preda au „stors” UCM Reşiţa de zeci...

Mecanismul prin care Chebuţiu şi Preda au „stors” UCM Reşiţa de zeci de milioane de lei, dezvăluit de DNA UPDATE 2 Decizia instanţei şi poziţia apărării

1
DISTRIBUIȚI

DESCINDERI UCMR 05

Procurorii anticorupție au făcut, astăzi, publice acuzațiile aduse lui Adrian Chebuțiu, fostul președinte al consiliului de administrație și director general al UCM Reșița și lui Adrian Preda, fostul președinte executiv, care, azi noapte, au fot reținuți pentru 24 de ore de DNA Timişoara. Cei doi sunt acuzați că împreună cu alte persoane  în perioada 2005 – 2010 „au constituit, împreună cu alte persoane, o asociere infracţională în vederea săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, deturnare de fonduri şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, urmărind obţinerea pentru sine sau pentru alţii de foloase patrimoniale. La această asociere, cei doi au fost sprijiniţi de către învinuita Truţi Laura Simona”.
Preda şi Chebuţiu au fos acuzaţi că ,au dispus ” cu intenţie reţinerea şi nevirarea la termen a sumelor de bani reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, impozit pe veniturile din salarii, contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia de asigurări sociale de sănătate în cuantum total de 13.118.648 lei (…)ulterior au dispus ca suma de 2.297.910 lei, reprezentând contribuţia de asigurări de sănătate aferentă perioadei august 2009-septembrie 2010, să fie utilizată în alte scopuri, fiindu-i schimbată destinaţia contrar prevederilor legale”.

Adrian Chebuţiu este acuzat că în calitatea sa de director general a încheiat mai multe contracte dezavantajoase pentru UCM Reşiţa cu AC Management SA unde tot el era asociat unic, iar pentru a ascunde interesul personal al firmei sale, mai multe contracte” au fost semnate la rubrica prestatorului atât de către învinuita Truţi Laura Simona cât şi de către alte persoane”. Prejudiciul stabilit de anchetatori se ridică la  27.363.303 lei. , din această sumă 16.125.229 lei au fost direcţionaţi către firmele deţinute şi controlate de inculpaţii Chebuţiu Adrian şi Preda Adrian Coriolan, printre care și KMOBIL SRL Timişoara, administrată de Chebuţiu Adrian și A&D MANAGEMENT SRL Timişoara, administrată de Preda Adrian.

La data de 23 decembrie 2008, a fost încheiat antecontractul de vânzare-cumpărare active între UCM Reşiţa SA – reprezentată de Chebuţiu Adrian şi AC MANAGEMENT SRL – reprezentată de Truţi Laura Simona, având ca obiect teren şi construcţii „Debarcader Văliug” pentru suma de 2.358.300 lei, fiind utilizate ca modalități de plată diferite compensări.


Prin această modalitate, UCM Reşiţa SA a fost deposedată de Casa de odihnă Văliug. Ulterior, pentru a disimula originea ilicită a achiziţiei, Chebuţiu Adrian a înfiinţat o nouă societate al cărei administrator era soția sa.” Prin intermediul societăţii nou create, SC AC Management SRL Timişoara şi-a introdus Casa de odihnă Văliug ca aport la capitalul social. Pentru a ascunde originea ilicită a activului, Chebuţiu Adrian a cesionat părțile sociale ale SC AC Management SRL Timişoara în favoarea unor societăți reprezentate tot de el însuşi și soția sa. Prin această operaţiune Chebuţiu Adrian şi SC AC Management SRL Timişoara au supus procesului de spălare a banilor suma de 2.358.300 lei”, susţin procurorii.

O altă afacere păguboasă pentru UCM Reşiţa a fost încheiată în mai 2006 când societatea a cedat sua cedat sub formă de împrumut de folosinţă gratuită, pe o perioadă de 5 (cinci) ani, printr-un contract de comodat, reţeaua proprie de distribuţie a energiei electrice către UCM Energy SRL. Ulterior, în baza unor contracte pentru servicii de distribuţie a energiei electrice, UCM Energy SRL a procedat la facturarea  distribuţiei/transportului de energie electrică în valoare de 6.513.116,90 lei, cu toate că această reţea se afla în proprietatea UCM Reşiţa SA.

„Totodată, inculpatul Chebuțiu Adrian, reprezentant al UCM Reșița, a încheiat contracte cu diferite societăți comerciale pentru care au fost efectuate plățile serviciilor. Aceste contracte au fost executate parțial, nereprezentând utilitate și interes pentru UCM Reșița SA. În acest fel, a fost adus un prejudiciu societăţii UCM Reșița. Prin activitatea infracţională desfăşurată s-a înregistrat un prejudiciu total de 49.256.066 lei şi totodată foloase nelegitime infracționale către sine sau către societățile controlate în valoare de 16.487.776 lei”, au acuzat cei de la DNA.

Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda urmează să fie prezentaţi, astăzi, cu propunere de arestare preventivă Tribunalului Timiş. Rămâi pe PRESSALERT.ro să afli ultimele informaţii legate de derularea acestui caz.

UPDATE 1 Şedinţa de judecată în care se va discuta cererea DNA Timişoara de arestare a lui Chebuţiu şi Preda este programată să înceapă la Tribunalul Timiş la 18,30.

UPDATE 2 După audierea celor doi  şi pledoariile avocaţilor, Tribunalul Timiş a decis arestare lui Chebuţiu şi a lui Preda pentru 29 de zile. Împotriva deciziei s-a făcut recurs care va fi judecat de Curtea de Apel Timişoara. „Ambii clienţi au susţinut că sunt nevinovaţi, că faptele de care sunt acuzaţi sunt anterioare măsurii de a nu părăsi ţară dispusă de instanţă în dosarul motoarele şi că nu se impune arestarea. În toată această perioadă au respectat toate obligaţiile impuse. Aşteptăm decizia instanţei recurs”, a declarat avocatul Dorin Cuţ, apărătorul celor doi  pentru PRESSALERT.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.