Micii artişti de la Colegiul Naţional de Artă “Ion Vidu” cântă la...

Micii artişti de la Colegiul Naţional de Artă “Ion Vidu” cântă la o harpă veche de 70 de ani gata să se dezmembreze. Cum vor elevii să o salveze

1
DISTRIBUIȚI

IMG_2073

Ministerul Educaţei îşi bate joc de copiii care vor să înveţe să cânte la harpă. Cei 13 elevi care studiază acest instrument la Colegiul Naţional de Artă “Ion Vidu” din Timişoara au o singură harpă care este veche de aproape 70 de ani. Instrumentul muzical este numai potrivit de expus într-un muzeu, dar nu pentru ca micuţii talentaţi să studieze pe el. “Pedalele sunt rupte, le-am prins cum am putut, dar de abia mai pot fi mişcate, şi corzile s-au tot rupt, le-am cârpit cum am putut”, atrage atenţia Didina Oniga, profesoara de harpă de la Colegiul Naţional de Artă “Ion Vidu”.

Reprezentanţii ministerului nu s-au gândit niciodată să cumpere o harpă pentru micuţii din vestul ţării. Cei 13 elevi au posibilitatea să studieze acest instrument datorită bunăvoinţei colegilor din Cluj, care, în urmă cu 16 ani, le-au făcut harpa cadou, pentru că şcoala a reuşit să cumpere un instrument nou. Elevii au mari emoţii la fiecare concert, şi asta pentru că se tem că în orice moment harpa s-ar putea dezmembra.


Deşi elevii reuşesc cu greu să cânte o melodie, totuşi, aceştia au obţinut performanţe remarcabile. Anul trecut, Rebeca Stan, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional de Artă “Ion Vidu”, a primit premiul doi la Concursul – festival euroregional “Alma Cornea – Ionescu”. Dar de participarea elevilor din Timişoara care studiază harpă la concursuri naţionale sau internaţionale nici nu poate fi vorba pentru că instrumentul este defect.

Cum vor elevii să salveze harpa

Copiii care studiază harpa la Timişoara nici nu visează ca părinţii să le cumpere propriul instrument, mai ales că o harpă nouă costă o avere, în jur de 18.000 de euro. Cum singurul instrument pe care pot studia este harpa veche de 70 de ani, elevii s-au gândit să strângă banii necesari să o recondiţioneze. Pentru asta au nevoie de cel puţin 3.000 de euro. “Singura soluţie ar fi să trimitem harpa la firma producătoare, în Italia, dar şi pentru asta avem nevoie de o sumă de bani. Am reuşit până acum să strângem 500 de lei, însă copiii vor să organizeze concerte caritabile ca să salveze harpa. Noi ne implicăm mereu în viaţa socială, participăm la o mulţime de acţiuni caritabile, dar de această dată şi noi avem nevoie de ajutor”, spune Didina Oniga.

În România, elevii pot studia harpa în cinci oraşe, printre care şi Timişoara. Profesoara de harpă spune că în oraşul de pe Bega există cinci harpe: două la Filarmonică, două la Operă şi una la Colegiul Naţional de Artă “Ion Vidu”.

IMG_2080

1 COMENTARIU

  1. pai daca ati merge dintr-o firma in alta poate ca ati stringe bani. continental, aem, elba (exemple arbitrare) ar dona citeva sute de euro daca nu chiar peste 1000, altele mai putin, euro cu euro se poate stringe suma necesara.

    daca nu aveti deja o pagina web, faceti una, puneti clipuri youtube, stringeti bani poate chiar de la straini care pot sa deduca banii donati. contactati fosti elevi pe cartea cu moace etc.

    solutii exista, dar sa nu sperati ca statul o sa va dea bani.

    de exemplu nu vad in articol un cont bancar unde se pot face donatii. nu stiu exact nici modalitatea legala pt a deschide un cont pt asa ceva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.