Motivul pentru care Hașotti îl compară pe Ponta cu Ceaușescu

Motivul pentru care Hașotti îl compară pe Ponta cu Ceaușescu

0
DISTRIBUIȚI

puiu_hasotti_e-stireazilei.ro

Liderul grupului PNL din Senat, Puiu Haşotti, fost ministru al Culturii, îi cere premierului Victor Ponta să nu desfiinţeze Muzeul Ţăranului Român, el comparând o eventuală decizie în acest sens cu dărâmarea bisericilor de către Nicolae Ceauşescu.  „Îi cer premierului Victor Ponta să nu desfiinţeze Muzeul Ţăranului Român, un obiectiv cultural definitoriu pentru patrimoniul identitar românesc şi pentru spiritualitatea românească”, a declarat Puiu Haşotti astăzi, pentru Mediafax. Fost ministru al Culturii în guvernul Ponta, Puiu Haşotti a mai arătat că,”dacă premierul ar decide desfiinţarea MŢR, atunci gestul său ar fi comparabil cu dărâmarea bisericilor de către Nicolae Ceauşescu”.

Liberalul Gigel Ştirbu, învestit, ieri, în funcţia de ministru al Culturii, a declarat că nu este de acord cu comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Ţăranului Român (MŢR) din Bucureşti, afirmând că „MŢR este o instituţie emblematică” pentru spiritualitatea poporului român.  „Este vorba de o iniţiativă a Ministerului Mediului, care doreşte să preia Muzeul Antipa şi, odată cu preluarea acestui muzeu, Muzeul Antipa, doreşte şi clădirea Muzeului Ţăranului Român care se află la o distanţă relativ mică, dar este vorba numai de clădire. Patrimoniul, exponatele, toate ar urma ca noi să le ducem în altă parte, eventual la Muzeul Satului sau în altă parte. Eu nu sunt de acord cu aşa ceva, pentru că Muzeul Ţăranului Român este o instituţie de cultură, o instituţie emblematică pentru spiritualitatea acestui popor”, a declarat Gigel Ştirbu.

Pe de altă parte, acesta a afirmat că încă nu a preluat Ministerul Culturii, precizând că, în acest moment, nu este „foarte la curent” cu iniţiativa care prevede comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Ţăranului Român. „(…) Eu mâine (miercuri, n.r.) probabil voi face procesul verbal de predare-primire cu fostul ministru, eu nu sunt în momentul de faţă foarte la curent cu această iniţiativă, numai din discuţiile pe care le-am avut telefonic şi foarte pe scurt cu colegii mei de la minister”, a mai precizat Ştirbu. De asemenea, acesta a subliniat că preşedintele României, Traian Băsescu, la jurământ, l-a întrebat dacă este de acord cu această iniţiativă. „(…) domnia sa a înţeles că eu sunt de acord. Ferească Dumnezeu, cum puteam să fiu de acord cu aşa ceva nefiind încă ministru. (…) Nu voi fi de acord cu trecerea clădirii Muzeului Ţăranului Român la Ministerul Mediului şi, implicit, cu mutarea acestui patrimoniu de o însemnătate inestimabilă pentru tot ceea ce înseamnă spiritualitatea şi tradiţia poporului român”, a mai precizat acesta.

Totodată, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a precizat, ieri, că „a fost o discuţie” privind preluarea Muzeului Antipa de către instituţia pe care o conduce, dar nu s-a luat nicio decizie. Ministrul Rovana Plumb nu a mai făcut nicio altă precizare privind existenţa unui proiect de hotărâre de Guvern care prevede trecerea Muzeului Antipa de la Ministerul Culturii la Ministerul Mediului, dar şi preluarea de către muzeul de ştiinţe ale naturii a clădirii ocupate de Muzeul Ţăranului Român, ce ar urma să fie comasat cu Muzeul Satului.

Directorul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti, Virgil Niţulescu, a arătat într-o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta că a fost „informat cu privire la existenţa unui proiect de hotărâre a Guvernului care ar face ca, într-o primă etapă, Muzeul Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa» să treacă în subordinea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi imobilul din Şoseaua Kiseleff nr.


3, care adăposteşte Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în administrarea Muzeului Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa»”.

„În etapa următoare, din câte am înţeles, ar urma ca, în termen de 90 de zile, Muzeul nostru să fie unificat cu Muzeul Naţional al Satului «Dimitrie Gusti», pierzându-şi aşadar, personalitatea juridică, iar toate bunurile culturale care sunt adăpostite în clădirea noastră şi expoziţia permanentă să fie găzduite în imobilul muzeului în aer liber din Parcul Herăstrău”, se mai arată în scrisoarea deschisă adresată premierului. Secretarul de stat din Ministerul Culturii, Radu Boroianu, a declarat, ieri, că acest minister nu a iniţiat proiectul care prevede comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Ţăranului Român din Capitală, care se află „în mapa de şedinţă a Guvernului”.

Dumitru Murariu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, a declarat că nu ştie de existenţa unui proiect de Hotărâre de Guvern care ar face ca muzeul pe care îl conduce să treacă în subordinea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice. Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut, ieri, noului ministru al Culturii, Gigel Ştirbu, să nu comaseze Muzeul Satului cu Muzeul Ţăranului Român, premierul Victor Ponta replicând: „Comasaţi-le!”.

Directorul Muzeului Ţăranului Român, Virgil Niţulescu, a afirmat, ieri, că prin aplicarea proiectului privind comasarea Muzeului Satului cu MŢR s-ar „desfiinţa o instituţie fundamentală pentru spiritualitatea românească”, greşeală pe care a făcut-o „cu vădită intenţie” numai „regimul comunist”.

Muzeul Ţăranului Român din Capitală a fost înfiinţat în anul 1906, în baza unui Decret Regal semnat de Regele Carol I, sub denumirea de Muzeul de Etnografie, de Artă Naţională, Artă Decorativă şi Artă Industrială. Muzeul a fost evacuat din clădirea de pe Şoseaua Kiseleff, care i-a fost destinată, în 1953, pentru găzduirea Muzeului Lenin – Stalin, devenit, mai târziu, Muzeul de Istorie a Partidului Comunist. Până în anul 1978, Muzeul Ţăranului Român a fost găzduit de Palatul Ştirbei, când, prin decizia directă a lui Nicolae Ceauşescu, a fost desfiinţat, prin unificare cu Muzeul Satului, iar „întregul patrimoniu al muzeului a fost înghesuit în nişte condiţii absolut improprii, Muzeul Satului, ca muzeu în aer liber, nefiind pregătit, în nici un fel, să primească acest patrimoniu şi să îl îngrijească”, a relatat Niţulescu. În 1990 a fost reînfiinţat Muzeul Ţăranului Român, fiind desprins de Muzeul Satului.

Foto: e-stireazilei.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.