O șansă la o viața normală pentru persoanele cu dizabilități intelectuale din...

O șansă la o viața normală pentru persoanele cu dizabilități intelectuale din județul Timiș. Cum își pot găsi un loc de muncă

3
DISTRIBUIȚI

gavojdia

Cosmin Nicolici, un tânăr cu dizabilități intelectuale internat în Centrul de Recuperare și Reabilitare Găvojdia, se numără printre cei 60 de beneficiari ai unui program care l-a ajutat să aibă șansa la o viață normală. Băiatul povestește că a mai muncit la negru, „ca frizer, am cules porumbul”, dar din acest an, Cosmin ar putea obține un loc de muncă legal. Prin intermediul proiectului Excelnet finanțat din fonduri europene, tânărul cu dizabilități intelectuale a urmat un curs de calificare în ocupația de lucrător în cultura plantelor, ceea ce îi sporește șansele de a se angaja. Tânărul a povestit, astăzi, zâmbind că a învățat multe lucruri practice, „îmi place să lucrez, mai la greblat, am plantat chiar și meri în livada de lângă centru”.

În cadrul proiectului, persoanele cu dizabilități intelectuale beneficiare au primit chiar și o sumă de bani, care pentru ei înseamnă foarte mult, în condițiile în care nu au un loc de muncă și locuiesc în centre de recuperare sau în locuințele protejate ale Fundației „Pentru Voi”.


Astfel, aflăm că tânărul și-a îndeplinit unul din vise, acela de a avea un telefon mobil, dar spune puțin rușinat că și-a cumpărat și „brânza topită preferată, o sticlă de suc și un pachet de țigări”.
Proiectul Excelnet a fost co-finanțat din Fondul Social European și a fost implementat de Organizația Națională a Persoanelor cu Handicap din România. În județul Timiș, partener în proiect a fost Fundația „Pentru Voi”, care a înființat în premieră națională, acum 14 ani, serviciul de angajare asistată, prin care 80 de tineri cu dizabilități intelectuale s-au angajat pe piața liberă a muncii, iar alți 100 lucrează în unități protejate. „Participarea noastră la proiectul Excelnet ne-a dat posibilitatea să dezvoltăm centrul de angajare sprijinită și să ne acredităm ca furnizor de formare profesională pentru persoane cu dizabilități intelectuale”, a afirmat, astăzi, Laila Onu, directorul Fundației „Pentru Voi”.
Beneficiarii proiectului din județul Timiș au urmat două cursuri: unul de calificare în ocupația de lucrător în cultura plantelor la care au participat 20 de persoane de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Găvojdia și 20 de la Fundația „Pentru Voi”, și un curs de inițiere – comunicare în limba oficială, la care au participat alți 20 de beneficiari ai Fundației „Pentru Voi”.

3 COMENTARII

  1. domnilor jurnalistii,se deformeaza datelle,persoanelor cu handicap din timis..ficamea cu sindrom down a,fost ignorata,si schimbat data pentru asistent personal grav handicap grav..cine raspunde daca nu este coontinuitatea saistenteii,personale l!????….sper rezolvare depindem de,constinta,personaluluii >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.