Peisagiştii timişoreni vin cu un propriul proiect de refacere a Parcului Central....

Peisagiştii timişoreni vin cu un propriul proiect de refacere a Parcului Central. PRESSALERT.ro prezintă, în premieră, inovaţiile propuse

9
DISTRIBUIȚI

ACCamera_1

Nemulțumiți de ideea edilului Nicolae Robu de a schimba fața Parcului Scudier (Central) într-o ”grădină vieneză”,  fără ca niciun specialist în domeniu să își spună cuvântul, peisagiștii timișoreni au realizat propriul proiect, pe care l-au depus la primărie. PRESSALERT.ro a intrat în posesia primului proiect coerent care propune real îmbunătățirea spațiului și refuncționalizarea lui.

Vă reamintim că în urmă cu exact o lună, reprezentanţii Primăriei Timişoara au lansat un sondaj de opinie pe site-ul municipalității cerându-le timișorenilor să se exprime cu privire la amenajarea Parcului Central. Oamenii aveau la dispoziţie două opţiuni: grădină vieneză ca la Schonbrunn, ori grădină englezească, ca la Buckingham. Anul viitor parcul trebuie să intre în schimbare. Au votat aproximativ 2000 de oameni, iar peste 1.100 de votanţi au ales prima variantă. ”Acest număr reprezintă doar 0,3% din populaţia oraşului. În momentul de faţă, Parcul Central este atractiv doar pentru pasionatii de șah graţie meselor de şah montate acolo, dar atât. Ca cetăţeni ai oraşului nu suntem deloc stimulaţi să intrăm în acel spaţiu. Aleile sunt deteriorate, mobilierul este neîntreţinut şi în unele locuri nefuncţional, vegetaţia nu este toaletată, iar fosta bază sportivă nu inspiră sub nicio formă siguranţă. Ca viitori ingineri peisagişti nu putem rămâne indiferenţi la această problemă drept pentru care am venit cu o propunere de amenajare prin care dorim să revitalizam Parcul Scudier”, a declarat unul dintre peisagiștii care a lucrat la noul proiect.

De la momentul supunerii la vot, o echipă de studenţi din cadrul specializării de Peisagistică a Facultăţii de Horticultură şi Silvicultură de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I” din Timişoara au început să lucreze la o nouă propunere de amenajare a Parcului Central ca răspuns la variantele propuse de primăria Timişoara care, în opinia studenţilor, ”sunt un exemplu de neurmat”.

Discuții în biroul lui Bere

Proiectul a fost înregistrat la primărie. Echipa de proiect a fost invitată, săptămâna tecută, în biroul șefului Direcției de Mediu Adrian Bere, împreună cu inginerii care au propus celelalte două variante supuse votului pe internet, pentru a discuta, aplicat, pe marginea proiectului prezentat. ”Cu toate că am fost la Primăria Timișoara să ne prezentăm proiectul suntem oarecum sceptici în ceea ce priveşte implementarea propunerii noastre. Totuşi sperăm ca autorităţiile să ţină cont şi de ideile noastre şi totodată să ne implice în actualul proiect. Dorim de asemenea să aflăm şi opinia publicului larg vizavi de propunerea făcută de noi. Chiar dacă suntem siguri că nu am fost ascultați, noi ne exprimăm dorința de a colabora cu autoritățile în speranța că pe viitor nu se vor mai lua decizii importante pentru imaginea orașului fără consultarea în prealabil a unor specialiști în peisagistică”, transmite echipa de perisagiști care a lucrat la proiect. Este vorba de un asistent doctorand, Marius Silvășan, un student masterand, Alexandru Almășan, și două studente, Daliana Sîrbu și Bianca Mititelu.

Aleile consacrate rămân, dar se modernizează

După ce au analizat parcul existent și  interesul pentru creșterea atractivității lui, tinerii propun ca noua amenajare să intervină în special în ceea ce priveşte creşterea siguranţei în utilizarea spaţiului prin dezvoltarea unui sistem de iluminat, extinderea şi reabilitarea spaţiilor verzi (inclusiv prin programe de întreținere, montarea de mobilier ecologic modern, cosmetizarea monumentelor). În plus, ei propun ca aleile consacrate – cea cu mesele de șah, aleea principală sau cea a personalităților să fie reamenajate corespunzător (de la scaune ergonomice pentru bătrânii care vin să joace șah, la noi specii dendrologice cu valoare, etc.)

Skate parc, scene pentru oratorie și concerte, zone de socializare inedită

Marele plus pe care îl aduce noul proiect constă în viziunea cu care se propune amenajarea mai multor utilități noi.


O alee pentru bicicliști care să permită traversarea parcului pe cele două axe, est – vest și nord – sud, o bază sportivă, cu două terenuri de baschet, spaţii de promenadă în interiorul fostelor bazine de înot, construirea unei sere pentru plantele sensibile pe timpul iernii, aparate de fitness, o roată înaltă de 30 de metri (construcţie ce poate deschide turiştilor un important punct de belvedere asupra oraşului), o terasă care să comercializeze răcoritoare. În parc se poate amenaja și o zonă pentru skate, parkour, trial și dirt bike. Proiectul conține și Scena vorbitorului liber – dedicată celor ce vor să-şi expună public opiniile într-un anumit domeniu, dar și Scena diversității culturale destinată – organizării de evenimente culturale, muzicale, expoziții care au ca scop coeziunea socială.

Tinerii au proiectat și Poarta aparențelor și Buzunarul gândurilor. ”Fiecare are câte o poveste aparte. Trecerea prin Poartă face referire la persoane ce se regăsesc pe un anumit tip de intrare: slabi, graşi, acobaţi, copii, animale, îndrăgostiţi, etc., iar Buzunarul este o invitaţie la un schimb de gânduri ce pot fi ataşate în scris în zona special amenajată”, mai explică peisagiștii.

 

 

9 COMENTARII

  1. Nu cred că proiectul ăsta are vreo legătură cu Asociaţia Peisagiştilor – ASOP – ci pare mai degrabă o încercare uselistă de decredibilizare a lor. În 2013 nu cred că un profesionist şi-ar permite să vină cu asemenea randări stângace şi fără planşe cu situaţia existentă, propuneri de modificare şi planuri de detaliu.

    Faptul că o echipă de studenţi realizează un proiect nu înseamnă automat că este girat de organizaţia profesională din domeniu ci pare mai degrabă o încercare a PMT de a-şi acoperi indolenţa cu un discurs de genul „vrem să renovăm Parcul Central dar uitaţi cu ce prostie au venit peisagiştii, cei care au comentat şi de palmieri, şi de Piaţa Bălcescu şi cred că de orice am avea de gând să facem. Este un proiect studenţesc dar cu siguranţă nu va fi pus în aplicare din cauza numeroaselor lacune. Le sugerăm peisagiştilor să se isterizeze mai puţin şi să studieze mai mult.”

    Pe lângă altele, dacă era făcut de ASOP m-aş fi aşteptat la randări fotorealiste nu la o joacă de liceean în 3D Max în 2007.

  2. 3d max :))) asta e un banal arhicad 11 cu artlantis peste pentru randari. Intradevar tehnologie de acum 10 ani in spatele unui proiect slab de acum 20. Acesta nu este un proiect ASOP, nu apare nici unde la ei pe site si nici nu a fost insusit de vreun membru al colegiului director ASOP, ergo de unde si pana unde asocierile din titlu si taguri. Un proiect de peisaj care trateaza copacii ca pe niste bile prost randate e absolut ridicol. Ce face proiectul asta e cel mult o tentativa de arhitectura kitsch-oasa ca sa nu spunem mai mult. In concluzie o manipulare de 2 bani prin care cativa tineri pseudo arhitecti peisagisti si-au compromis numele… sau si-au pornit cariera? ramne de vazut.

  3. Ia uitati ce fac orase mai mici dar mai civilizate decat al nostru cand se pune problema amenajarii spatiului public sau al parcurilor din oras: http://www.arhiforum.ro/concursuri/concursul-de-idei-reamenajarea-parcului-din-livada-postei-brasov-faza-ii si http://www.arhiforum.ro/concursuri/concurs-de-solutii-reamenajarea-spatiului-public-din-jurul-statuii-lui-ciprian-porumbescu si http://www.arhiforum.ro/concursuri/reabilitarea-si-amenajarea-curtii-%E2%80%9Ejohannes-honterus%E2%80%9D Intretimp la noi deciziile legate de spatiul public se iau fie pe moment cu galeata de vopsea in mana (vezi Unirii ) fie cu dedicatie (vezi Scudier, Balcescu) PS Brasovul e condus de un PNL-ist daca nu ma insel. Bravo lui! Poate cei de la PressAlert fac o comparatie si pun niste intrebari la viitoarea conferinta de presa ? Succes.

  4. „PRESSALERT.ro a intrat în posesia primului proiect coerent care propune real îmbunătățirea spațiului și refuncționalizarea lui.” Ei, zi asa prietene. Si eu trebuie sa iau de buna treaba cu „coerent” si alte mambo-jambo’uri ziaristice fara vreo baza ? Mai spune si Ovidiu ca ar fi o incercare „uselistica”… oameni buni. Treziti-va odata, astai ade l-ati slujit pe Ciuhandu si pe Orza. Ati dat cu batu in balta si cu nuca in perete. Nu va va mai vota NIMENI niciodata, oricat ” o ardeti:” mari intelectuali si specialisti. Mergeti in PRIVAT si produceti de-un leu, si vorbim peste cativa ani. Cat despre propunerile astea cu parcuri refacute si restilizate, PERSONAL, cred ca ar trebui facut UN CONCURS DE SOLUTII care sa se desasoare INTAI pe durata unui an, sa zic. Apoi, dintre proiectele care au trecut de o prima evaluare ( specializata ) sa fie aduse si ARGUMENTATE in fata cetatenilor. Nu cred ca ar fi greu si ar da o sansa REALA si altora, nu numai celora ce detin ADEVARUL ABSOLUT… nu ?

  5. Foaarte intelligent, profesionist și, mai ales,foarte prompt comentariul dvs. la articol :
    – da, proiectul n-are nicio legătură cu profesioniștii de la ASOP, reiese clar din text că
    este al unor studenți de la Peisagistică (mai puțin versați probabil în „randări fotorealiste”..). Dar cu mult mai multă bunăvoință, imaginație și aplicație pentru o soluție mai practică, adaptată spațiului existent, spre deosebire de hilarele (nu găsesc alt termen..) variante propuse de ingineri (sper că nu de drumuri, ca în celelalte reamenajări din oraș) pe un site și votate de… 0,3% din populație.
    – da, probabil proiectul are și lacune, dar mă îndoiesc că nu conține planșele cu situația din teren și cu propunerile de modificare, cele de detaliu aparținând altei etape după cum bine cred că știți. Oricum, presupun că dl. Bere la care s-a depus proiectul acum câteva săptămâni vă poate lămuri mai bine…
    – da, „proiectul studențesc” nu este girat de casta profesională din domeniu, este doar un CONCEPT propus gratuit Direcției de Mediu în vederea unui ipotetic,dar firesc, CONCURS de proiecte, care nu s-a mai organizat. Prietenii, probabil, știu de ce.
    – da, sunteți foarte inteligent când aruncați în derizoriu munca altora prin tertipuri de genul „încercare uselistă de decredibilizare” sau „încercare a PMT de-ași acoperi indolența”, păcat că asemenea încercări de a-I dezbina pe toți cei care ar trebui să conlucreze la găsirea solutiilor adecvate vă descalifică și vă aruncă în penibil !

  6. Nu înteleg motivaţia – „Parcul Central este atractiv doar pentru pasionatii de șah graţie meselor de şah montate acolo, dar atât. Ca cetăţeni ai oraşului nu suntem deloc stimulaţi să intrăm în acel spaţiu. Aleile sunt deteriorate, mobilierul este neîntreţinut şi în unele locuri nefuncţional, vegetaţia nu este toaletată, iar fosta bază sportivă nu inspiră sub nicio formă siguranţă”

    Deci, bagi câteva milioane de €(exagerez) după care constaţi că întreţinerea te costă câteva zeci de mii de € pe an, faţă de câteva mii acuma… Dacă acum nu ai bani să-l întreţii cum fras îl vei întreţine atunci? nu vom ajunge să avem aleile deteriorate, mobilierul neîntreţinut şi în unele locuri nefuncţional??
    şi cre este confortul oferit de soluţie pentru temperaturile din lunile de vară? că umbra ghivecelor …. 😉

  7. Citeam într-o altă publicație locală (Ziua de Vest, parcă) părerea d-lui Bere de la primărie că proiectul ăsta nu este realizabil întrucât trebuie sacrificați câțiva copaci și PMT-ul nu face așa ceva. Cam cât tupeu trebuie să ai să declari așa ceva ??

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.