Pițărăii sau colindatul în Ajunul Crăciunului. Cum sunt întâmpinați prichindeii de localnicii...

Pițărăii sau colindatul în Ajunul Crăciunului. Cum sunt întâmpinați prichindeii de localnicii din satele din Valea Streiului

0
DISTRIBUIȚI

IMG_2189

Timpul pare că a rămas pe loc în satele de pe Valea Streiului, din județul Hunedoara, unde sărbătoarea Crăciunului începe mai devreme. O tradiție veche de sute de ani, transmisă din generație în generație, încă se păstrează cu sfințenie. Zeci de prichindei pornesc cu noaptea în cap pe ulițele satului, în dimineața din ajunul Crăciunului, înarmați obligatoriu cu traiste, unele dintre ele cât micuții care le poartă după cap. Dar nu degeaba cară după ei desagi uriași pentru că se vor întoarce acasă încărcați cu dulciuri, colaci, mere sau nuci. Umblatul prin pițărăi este o datină la care participă în fiecare an toți gospodarii satului. Imediat ce se luminează, localnicii își scot un scaun în fața porții și, după posibilități, pun în coș bunătăți cu care-i întâmpină pe prichindeii care aleargă prin tot satul din casă în casă.

Punctul de întâlnire al colindătorilor este casa preotului satului, acolo unde micuții zăbovesc câteva minute ca să spună o rugăciune și să cânte o colindă.


Apoi, urmează o adevărată întrecere pe ulițele satului, cei mai sprinteni dintre prichindei aleargă cât pot de repede ca să primească primii dulciuri de la fiecare casă strigând “Rodii, rodii, dați bomboane la copii”. Unii dintre gospodari îi întâmpină nu doar cu dulciuri și fructe, ci și cu un pahar de vin sau țuică fiartă, pe care îl oferă copiilor mai mari ca să se încălzească.

Pițărăii este o tradiție de care profită și sărmanii satului la care Moș Crăciun uită să treacă în fiecare an. Bătrâne care se sprijină de un toiag, mămici cu copii în brațe sau tineri pentru care cele trei zile de Crăciun nu sunt mai speciale decât restul. Pentru ei, dulciurile primite de la localnici reprezintă, cel mai probabil, singurul cadou primit de la Moș Crăciun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.