Povestea timişoreanului Gabriel Bucătaru, unul din cei mai apreciaţi creatori de amplificatoare...

Povestea timişoreanului Gabriel Bucătaru, unul din cei mai apreciaţi creatori de amplificatoare pe lămpi din America

5
DISTRIBUIȚI

gabriel2

Gabriel Bucătaru a plecat acum 13 ani din Timişoara şi a reuşit să devină unul din cei mai apreciaţi creatori de amplificatoare pe lămpi din America, „sculele“ construite de el având parte de recenzii extrem de favorabile în cadrul unor reviste de specialitate ca „Vintage Guitar“, „Guitar Player“ sau „Guitar World“. „În anul 2000, când am plecat din Timişoara, aveam deja o oarecare legătură cu muzica, fiind ghitarist într-un grup numit <<De Acum Încolo>>. Nu eram prea cunoscuţi, însă am reuşit să înregistrăm un album şi luam parte în concerte pe ici pe colo. La fel, am fost intr-un fel <<iniţiat>> în arta muzicală încă din clasa a întâia, când cântam la ghitară electrică în orchestra şcolii generale numărul 15 din Timişoara, împreună cu 15 acordeoane“, spune Gabriel, care în prezent trăieşte în Chicago. Succesul său în branşa creatorilor de amplificatoare „hand made“ n-a fost deloc unul plănuit, căci după cum mărturiseşte „afacerea“ sa a pornit din simplul fapt că avea nevoie de un amplificator pe lămpi. „Am avut privilegiul să <<aterizez>> într-o piaţă deja pregătită pentru amplificatoare <<boutique>> pe lămpi, unde se punea mare valoare pe termenul de <<hand made>>.

Primul amplificator pe care l-am construit era o replică dupa un model destul de obscur pe atunci – Marshall 18w. Încă îl mai am şi acum şi este amplificatorul cu care merg în general la concert sau jam session. L-am numit <<First Born>> pentru simplul fapt că este primul şi îmi este drag. Are deja 11 ani! Succesul meu nu era nicidecum plănuit. Am construit primul amplificator pentru simplul fapt că am cumpărat un Gibson LesPaul, şi aveam nevoie de un amplificator. Nici prin gând nu mi-a trecut să devină o companie. S-a întâmplat că am dat peste o comunitate pe web (18watt.com) cu un grup de oameni care au început să cerceteze amplificatorul acesta de Marshall 18 watt. Specimenele era foarte rare şi trebuia găsit pe cineva care să vrea să documenteze amplificatorul (poze, dimensiuni, etc.) şi să  împărtăşească descoperirile cu noi. După doi ani am reuşit să îl documentăm şi să începem fiecare din noi să construim modelul nostru. Pe al meu l-am terminat în 2002 şi am documentat întreaga construcţie pe www.gabtone.com. Încet, încet lumea a început să îmi scrie şi să comande câte un exemplar“, ne-a povestit timişoreanul.

gabriel1

„Instrumentele digitale nu vor putea niciodată să emuleze EXACT caracterul tonului analog“

Graţie recenziilor extrem de favorabile din câteva reviste de specialitate din întreaga lume, timişoreanul a început să primească comenzi de la colecţionari de instrumente muzicale, dar şi din partea unor artişti renumiţi printre aceştia numărându-se şi celebrul Vernon Reid, liderul trupei americane Living Colour, un artist care a fost nominalizat printre cei mai buni o sută de chitarişti ai lumii de către revista americană Rolling Stone.


„Amplificatoarele mele au o personalitate, nu sunt copii după Marshall 18w, am început să proiectez cutiile galben/negru, şi să rafinez puţin circuitul, să îi dau un ton aparte. Farmecul acestor amplificatoare pe lămpi la putere mică (18w) este că se poate ajunge la distorsiunea lămpilor, fără să te surzească, comparativ cu cele de 50w în sus. La fel, distorsiunea produsă în lămpile de putere (low gain) are un ton aparte comparativ cu amplificatoarele în care distorsiunea este produsă în lămpile de pre-amplificator (ton specific metaliştilor). În 2004 am deschis firma Gabriel Sound Garage în Chicago, SUA, şi de acolo am început să primesc comenzi. Clienţii mei sunt în general colecţionari de instrumente mzicale, însă şi artişti ca Vernon Reid (Living Colors), Lyle Workman (care a cântat cu Sting în turneul acestuia din America) sau Mike Scheuchzer (MercyMe)“.

Timişorenii care au vizitat recent festivalul Analog Mania au putut vedea expuse două din creaţiile lui Gabriel Bucătaru, iar unul din muzicienii locali care foloseşte acest echipament sonor este Emil Kindlein. În ceea ce priveşte scena muzicală românească, timişoreanul stabilit în Chicago recunoaşte că nu prea mai e la curent, dar crede că muzicienii de aici încep să pună accent pe instrumentele analogice. „Fiind plecat de 13 ani deja nu prea mai sunt la curent cu scena românească, însă am o grămadă de prieteni, cum ar fi Emil Kindlein, care mă actualizează din când în când. De un lucru sunt sigur, că există o scenă muzicală în România care începe să pună valoare pe instrumentele analog şi caracterul lor specific muzical“.

Şi pentru că în zilele noastre există o sumedenie de păreri divergente între susţinătorii tehnologiilor digitale şi cei care preferă instrumentele analogice, am fost curioşi să aflăm părerea timişoreanului care reuşit să se impună pe piaţa americană cu amplificatoare „hand made“. „Cred că este un loc pentru fiecare la momentul potrivit. Aş fi un snob dacă aş desconsidera varianta digitală. De exemplu când înregistrez, folosesc un computer cu proTools, folosesc efecte digitale, fotografiez digital, folosesc sintizatoare cu sampling, etc. Este convenient şi ieftin. Însă, în acelaşi timp, dacă vreau să dau un caracter anume pentru o înregistrare, voi folosi instrumente analogice de vreme ce instrumentele digitale nu vor putea niciodată să emuleze EXACT caracterul tonului analog“, ne-a declarat Gabriel Bucătaru.

5 COMENTARII

  1. Felicitari Gabi . Suntem unchiul si matusa ta ,Neli si Titi . Am vazut pe Fecebook, PRESSALERT.RO ,povestea despre tine , ( Un Timisoarean ajuns in America ) Am vorbit si cu Petrica . Suntem impresionati de cariera pe care ti-ai construit-o. Ioana Bucataru ( Neli ) din Timisoara .

  2. Gabi de ce nu-mi scrii doua cuvinte despre tine ,ti-a duci aminte cand ai venit la Moll la mine la Terra in Lipovei cred ca atunci te-am vazut ultima oara . Petrica se da mare ca tu esti in SUA si el ea totul in gluma tot neserios a ramas . Gabi spunem in Fratelia in casa une era a lui bunica-ta ce s-a intamplat cu ea ? Eu din pozele tale nu deduc ca esti fericit ? De ce nu vorbesti cu mine ? Astept sa-mi raspunzi fii sigur ca eu nu-I spun lui Petrica ca noi vorbim . Sper ca esti sanatos si implinit acolo ceacee nu cred . Sa stii ca eu am poze cu tine cu maica-ta si cu copii mei LUCIAN si ADRIAN Bucataru. Cred , daca tu mai tii minte in curte la voi acasa .Cand vine nepotul meu DENIS al rog sa puna pozele pe Facebok sa-le vezi si tu . Te pup eu si unchiul Titi sa fii sanatos Doamne ajuta . Spunem doar ce-i cu pozele astea asa infioratoare ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.