Povestea tristă a papagalilor lui Robu din Parcul Botanic. Cine au fost...

Povestea tristă a papagalilor lui Robu din Parcul Botanic. Cine au fost sponsorii proiectului eşuat

0
DISTRIBUIȚI
adapost papagal
Adăpostul pentru papagali a rămas simplu obiect de decor în Parcul Botanic

”Vom vedea cum va evolua acest proiect” – spunea viceprimarul liberal Dan Diaconu în septembrie 2012, când, plin de zel, prezenta realizarea uneia dintre ideile superiorului său de înfrumusețare a orașului – eliberarea de papagali în Parcul Botanic. Era la scurt timp după ce Nicolae Robu preluase mandatul de edil, iar afară era toamnă și cald. Apoi s-a produs inevitabilul : a venit una din cele mai friguroase ierni ale Timișoarei. Neduși la adăpost, cei mai mulți papagali au murit. În primăvara următoare mai erau trei.

Papagalii Micul Alexander (Psittacula krameri) sunt păsări exotice care provin din zonele calde din Asia, India dar se găsesc și în Burma, Nepal, Bangladesh, Pakistan.

Inspirație de ”afară” plătită de vicepreședintele PNL, printre alții

Inspirat de papagalii văzuți în alte parcuri din lume, edilul Timișoarei a dorit să înfrumusețeze urbea de pe Bega.


Nu s-a gândit însă că pe timpul sezonului rece, când multe păsări pleacă să ierneze în țări calde, papagalii au nevoie de protecție. De fapt, nu s-a gândit nimeni. Toți au crezit că se vor adapta. Doar văzuseră papagali și în alte parcuri. Nu iarna, dar acest ”detaliu” a scăpat. Primăria le-a pus celor 12 papagali eliberați în parc în 2012, căsuțe din lemn, care au ajuns nelocuite, și hrănitoare. Îngrijitorii parcului au declarat că nu au mai văzut papagali de mai bine de un an de zile.

În septembrie 2012, la inițiativa primarului Nicolae Robu, Marius Ciurea, un angajat al unei societăți a municipalității s-a ocupat să cumpere 12 papagali ”Micul Alexander” și să îi elibereze în parc. Omul e pasionat de păsări și animale, și spune că banii pentru păsări au provenit din donații, acesta amintindu-şi de „Dinu Instal (compania vicepreședintelui PNL Valentin Dinulescu, apropiat al lui Robu), Kappa, Hotel Regina, Rolling SRL, frații Calancea”.

”Primii șase papagali au costat 220 de lei, următorii 201 și ultimii 200 de lei. În primăvară, mai rămăseseră trei, care la ora 16,00 veneau la hrănitoare. Acum nu mai e niciunul”, mai spune timișoreanul.Probabil că restul au fost furați sau au plecat în zone mai puțin poluate. Viceprimarul Dan Diaconu nu a putut fi contactat pentru a detalii despre ce s-a întâmplat cu papagalii din Parcul Botanic.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.