Preşedintele Băsescu: NU APROB memorandumul cu FMI şi BM din cauza ACCIZEI...

Preşedintele Băsescu: NU APROB memorandumul cu FMI şi BM din cauza ACCIZEI la carburanţi. Ponta: Nu mai avem, practic, acord cu FMI şi CE

3
DISTRIBUIȚI

Traian-Basescu2

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe Memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi. Băsescu a precizat că a informat FMI în legătură cu poziţia sa faţă de problema accizei la carburanţi, el menţionând că la vizita delegaţiei Fondului din ianuarie se poate renegocia acest punct.

DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI

– Voi vorbi despre memorandumul care mi-a fost trimis spre aprobare, de către Guvern, care abordează două teme: aprobarea discuţiilor cu FMI, CE şi BM, şi, cea de-a doua, aprobarea semnării memorandumului de către miniştrii Chiţoiu şi Voinea, pentru aprobarea negocierilor purtate de Guvern cu Fondul şi Banca Mondială şi semnarea scrisorii Guvernului către FMI, care ar trebui să intre în board-ul FMI în decembrie.

– Am decis să nu aprob acest memorandum, pentru că pe pagina a treia este făcută menţiunea, la obligaţiile pe care le asumă Guvernul, majorarea accizei la carburanţi

 – Această măsură este antieconomică, împotriva intereselor României şi a şanselor de relansare economică.


Nu doresc măsuri care să frâneze lansarea economică. Guvernul nu are nevoie de această măsură. Această măsură va afecta pensiile mai mult decât creşterea de 3 la sută.

– Consider că Guvernul trebuie să renunţe la creşterea accizei. Preţul combustibului nu este afectat doar de această acciză, ci şi de creşterea taxei pe construcţii speciale.

– Vreau să avertizez şi Guvernul şi Parlamentul: să renunţe la minciună, pentru că neaplicarea acestei taxe se recuperează prin reducerea cheltuielilor cu 1,5 miliarde de lei la Ministerul lui Dragnea şi am mai văzut eu un excendent de resursă pus la plata excedentului datoriei. Asta ar însemna 2,1 miliarde dintr-o singură privire. N-aş vrea să intru în detalii, în buget, pentru că s-ar putea să mai găsesc vreo două miliarde la care se poate renunţa.

– Bugetul mai cuprinde o minciună. Taxa pe construcţii este evaluată ca venit, la 480 de milioane. Aşa cum este introdusă ordonanţă poate produce orice sumă între 500 de milioane şi 15 miliarde, dar eu cred că o aplicare rezonabilă a acestei taxe aduce circa 2 miliarde de RON la buget. Deci, aici este o altă rezervă pe care Ponta o ascunde. 1,5 miliarde sunt la Ministerul Dezvoltării, 600 de milioane sunt la excedentul care este în buget pentru plata serviciului datoriei şi încă 1,5 miliarde sunt ascunşi din taxa pe stâlp

– Legal, nu poate fi înaintat pentru că este un acord internaţional şi este obligatoriu semnarea de către preşedinte. Ei pot modifica şi legea, dar nu cred că pot da OUG pentru Constituţie, iar aici au o problemă. I-am avertizat de mult să reia negocierile cu Guvernul. Nu semnez acest memorandum. Pentru că ce fac este fără precedent.

– Au fost guverne în dificultate şi au trebuit să mărească fiscalitatea, dar acest guvern nu este în dificultate. Ei vor doar să-şi creeze resurse pentru alegerile din 2014. Acest lucru mi se pare inadmisibil. Guvernul, puterea, să-şi facă campania electorală pe banii lor şi nu pe banii populaţiei şi pe efectele pe care această acciză suplimentară le introduce pentru fiecare cetăţean. Cei mai afectaţi vor fi cei mai săraci.

Premierul Victor Ponta a comentat scurt luni seară anunţul preşedintelui Traian Băsescu privind neaprobarea memorandumului cu FMI, declarând pentru MEDIAFAX că nu mai avem practic acord cu FMI şi CE.

3 COMENTARII

  1. Moartea basescu traian, caci altfel nu scapam de acest nemernic, desi sunt probe clare, indubitabile ca este un calau, un tiran, un criminal, un autor de genocid in Romania! Pentru cine nu stie, genocid inseamna crime in masa, in randul populatiei! Nici Ceausescu n-a facut asa ceva si totusi l-am omorat! Acum e invers: presedintele ne omoara pe noi! Cati romani au murit sub presedintele basescu? Pai numai de la Armata sunt cateva mii, plus bolnavii din spitale, batranii, oamenii, care n-au avut bani de medicamente etc.! Mi-e si sila, e dureros, sa-mi aduc aminte, dar as avea o satisfactie extraordinara daca l-as vede mort pe acest basescu traian, chiar in Piata Universitatii! Moarteaaaaaaaaa…….. basecu traian! Clara, Timisoara

  2. Nu incit la nimic, este doar dorintza mea, satula fiind de viatza din Romania! Ceea ce v-am prezentat mai devreme este o „radiografie”, facuta pe scurt, a nemerniciilor facute in societatea romaneasca! Clara, sociolog, Timisoara

  3. daca ai fi sociolog nu ai avea astfel de afirmatii,ai fi mai cumpatata,posibil mai inteleapta dar asa de mult a decazut limbajul public al unora ca tine incat nu poate exista respect pentru voi,cu parere de rau dar atata ura verbala si josnicie nu am vazut de mult,posibil ca esti inca uda de la spalatul antenei3,incearca sa te linistesti si daca nu poti!? consulta un medic,eu cred ca esti o mica sau mic postac PSD-ist,demagogie cat cuprinde sau ma insel?parca sociologii sunt de stanga,nuu?peste aproximativ 1 an considera-l mort pe Traian Basescu si evident mi-as dori sa te vad scriind fericita si plina de bunastarea acelor zile,multumesc tuturor…!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.