Primărie, transformată în fabrică de falsuri pentru fraudarea fondurilor APIA. Vezi cum...

Primărie, transformată în fabrică de falsuri pentru fraudarea fondurilor APIA. Vezi cum au făcut bani copiii edilului șef

7
DISTRIBUIȚI

euro  sul

Incredibil, dar adevărat – o primărie a fost transformată în fabrică de documente false care ulterior au fost folosite ani de zile pentru obținerea ilegală de subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură. Descoperirea a fost făcută în urma unui control al Curții de Conturi la primăria din comuna timișeană Tormac. Auditorii au comparat suprafețele înregistrate ca fiind proprietate sau în arendă cu cele pentru care s-au cerut subvenții, în baza adeverințelor emise de angajații primăriei, și au stabilit că există diferențe importante. Printre persoanele fizice ale căror subvenții au fost verificate au fost și cele două fiice ale pedelistului Aurică Băran, cel care a fost primarul comunei până la începutul lui 2012, când a fost destituit prin ordin al prefectului pentru o condamnare.  PRESSALERT.ro a prezentat, în 2012, un alt caz halucinant din timpul mandatului lui Băran – o femeie a semnat acte la opt ani după ce a murit, în baza falsurilor terenul fiind dat altor persoane și nu moștenitorilor. 

În cazul Carminei Băran s-a constatat faptul că a depus cereri pentru schema unică de plată pe suprafață și plăți naționale complementare din 2011 și până în 2013 și că adeverințele depuse la APIA erau falsificate.


Actualul primar al comunei, secretarul și unul dintre agenții agricoli nu-și recunosc semnăturile iar numărul de înregistrare al adeverințelor sunt date într-un registru special ce ar trebui să fie în păstrarea referentului însărcinat cu înregistrarea în registrul agricol – Crăciunel Dorel – Rusalin – registru special care nu a putut fi pus la dispoziţia auditorilor publici externi. Singurele semnături olografe pe adeverințele emise de Primăria Tormac sunt cele ale fostului primar Băran Aurică și ale lui Crăciunel Dorel – Rusalin. De asemenea, s-a solicitat subvenții pentru suprafețe de teren pentru care nu era înregistrată ca proprietar la serviciul de taxe și impozite. Pentru ca sumele încasate să fie mai mari, a apărut o anexă fantomă prin care Primăria Tormac a mărit suprafața de pășune arendată unei firme care a fost, anterior, proprietatea fiicei sale de la 58 de hectare la 225 de hectare. Ulterior, a fost emisă o adeverință de Aurel Băran și de același referent Crăciunel, secretarul primăriei nerecunoscându-și semnătura. În 2013, Carmina Băran a solicitat sprijin financiar pentru 77 de hectare, folosindu-se un contract semnat cu tatăl său, care nu a depus nicio dovadă asupra proprietății terenului și de o adeverință emisă de Primăria Tormac, care nu a fost semnată de actualii conducători ai instituției. Din 2011 și până în 2013, Carmina Băran a încasat de la APIA 259.143 lei.  Auditorii externi au descoperit inexactități și în cazul suprafețelor pentru care a obținut subvenții și cealaltă fiică a fostului primar, Maria Băran.

Vinovați de aceste situații au fost stabiliți fostul primar Aurică Băran și Dorel Crăciunel, aceștia refuzând să dea explicații. În urma acestor verificări, ancheta continuă pentru stabilirea cu exactitate a prejudiciului adus APIA prin folosirea documentelor falsificate la Primăria Tormac, situația fiind investigată și de DNA Timișoara.

7 COMENTARII

  1. Cu toate astea nici un angajat al primariei nu a fost dat afara, inseamna ca nu e asa de grav. primaru actual insusi este un fost angajat al primariei si mina dreapta a lu Baran, la toate, la falsificarea actelor si la musamalizarea dovezilor. rusine celor care l-au votat, nici asta nui mai bun deloc. E Baran2.

    • ba idiotule, cum indraznesti sa comentezi aiurea? cand macar nici nu stii despre ce e vorba ? sau ce se intampla in comuna anumita ?! sa – iti fie rusine !

  2. Domnule „Nelu”, poate ar fi bine sa ne spuneti si noua celorlalti, ce anume face acualul primar si de ce noua celor care l-am votat ar trebui sa ne fie rusine? Ca a facut intr-un an mai multe decat celalalt in 10? Ca a reusit sa scoata comuna din rahatul lasat de alti, altii votati de tine care acum sunt invidiosi ca nu mai sunt la putere sa fure mai departe? Sunt mandru ca l-am votat! Si mandru de cum incepe sa arate comuna Tormac!

  3. Dar drumurile din satele aferente comunei sunt vai si amar ,piata ne trebuia sau drumuri….nu putea sa bage niste piatra ca ne e rusine cu drumurile astea……
    In legatura cu Baran ma bucur ca i s-a infundat ca nu mai rationa din cauza banilor i se parea ca-i stapanul lumii ,sper sa faca inchisoare ,cum de si-a putut pune fetele in pericol?Ce fel de tata e asta?Daca fac inchisoare amandoua?In ultimul mandat el si neamurile lui se comportau cu cetatenii f urat ,ca niste dictatori .Daca erau asa destepti el si Doru faceau niste falsuri tari sa nu fie descoperiti nu falsuri din astea pe care oricare copil de liceu le poate face.Asa ca nu sunt asa destepti cum se dadeau.In plus la primarie Carol trebuie sa suporte unii angajati nepotriviti angajati de fostul primar pt ca legea nu-i permite sa-i concedieze insa la viitorul mandat vrem capul lor Carol!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.