Proteste violente la Pungeşti: aproximativ 400 de oameni manifestează împotriva intenţiei Chevron...

Proteste violente la Pungeşti: aproximativ 400 de oameni manifestează împotriva intenţiei Chevron de explorare a gazelor de şist UPDATE Ce anunț a făcut Chevron

2
DISTRIBUIȚI

Pungesti,_16_October_2013

Aproximativ 400 de persoane protestează, astăzi, pe marginea drumului Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui, la ora transmiterii ştirii manifestanţii aruncând cu pietre şi vrând să dărâme gardurile companiei, scrie Mediafax. Potrivit Digi24, jandarmii au dispersat gaze lacrimogene pentru a calma mulțimea. Protestatarii, în majoritatea lor localnici, dar şi din alte oraşe ale ţării precum Iaşi, Bucureşti, Bbraşov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privată al unei persoane fizice din comuna Pungeşti, vizavi de suprafaţa de teren luată în ccesiune de către Chevron.

Manifestanţii au scandat lozinci împotriva companiei petroliere, a Jandarmeriei şi a Guvernului. Printre lozinci se numără: „Jandermeria apără hoţia”, „Jos Guvernul”, „Trădătorii”, „Murim, luptăm, Pungeştiul apărăm”. La un moment dat, protestatarii au trecut drumul judeţean şi au ajuns în poarta suprafeţei îngrădite deţinute de către Chevron, o parte dintre ei intrând pe terenul companiei petroliere şi aruncând cu pietre în camioanele frmei angajate de către Chevron. La ora transmiterii acestei ştiri, oamenii au început să tragă de gardurile împrejumuitoare reuşind să le dărâme într-un sector.


Firma de pază intervine în zonă, manifestanţii fiind scoşi de pe proprietatea Chevron. Pănă acum, protestul a fost paşnic, însă a degenerat în jurul orei 12.00, când protestatarii au început să arunce cu pietre şi să dărâme gardurile proprietăţii Chevron, fapte care se petrec şi la ora transmiterii acestei ştiri.

UPDATE Compania Chevron a anunţat oficial, în această după-amiază, printr-un comunicat de presă, suspendarea activităţilor pe terenul deţinut la Siliştea-Pungeşti, din judeţul Vaslui, în urma manifestaţiilor de protest din zonă. Potrivit comunicatului citat de Mediafax, reprezentanţii societăţii Chevron în România au anunţat că respectă dreptul oamenilor de a-şi exprima opiniile, însă acestea trebuie făcute în limitele legii.

„Chevron confirmă astăzi suspendarea activităţilor în Siliştea-Pungeşti ca urmare a activităţilor protestatarilor. Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi într-un mod responsabil faţă de mediul înconjurător, în conformitate cu aprobările pe baza cărora operăm şi în siguranţă, însă acest lucru nu poate fi posibil astăzi. Respectăm dreptul lor de a-şi exprima opiniile, însăcredem că acesta trebuie exercitat în limitele legii”, se arată în comunicatul de presă. Chevron nu a menţionat, în comunicatul de presă, data la care vor fi reluate lucrările în zonă.

Foto: commons.wikimedia.org

2 COMENTARII

  1. Este foarte bine că Chevron a anunțat, cu puțin timp în urmă, că se retrage de la Pungești. Este de dorit să se retragă din toate locațiile unde a apucat deja – din nefericire – să facă destul rău oamenilor și mediului prin fracturarea hidraulică în căutare de gaze de șist. Cetățenii români responsabili nu acceptă distrugerea patriei noastre prin această metodă foarte periculoasă, așa cum nici distrugerea munților de la Roșia Montană nu va fi îngăduită. Înaintașii noștri au murit pentru patrie în războaie. Acum, ne este dat să suportăm jeturile de apă rece în plină iarnă cum s-a petrecut la Pungești în aceste ore (parcă și ceaușiștii acționaseră astfel, în decembrie 1989, nu-i așa?) și să ne luptăm cu șpăgarii și șpăguitorii ce-i duc de nas numai pe nătărăi prin minciuni deșănțate și pomeni date cu scârbă și viclenie unor nenorociți fără demnitate. Gradul de inteligență e, încă, bun în rândul oamenilor aflați în țară și al celor alungați de politicianiști veroși pe uși străine. În zeci de localități din România și din alte țări au avut loc proteste îndreptățite, în acest an, spre a opri devastarea țării de către haitele de pungași internaționali (gen RMGC etc:) în cârdășie cu șarlatanii locali. USL să-și țină promisiunile, să-și dovedească foarte concret devotamentul față de țară prin politici de dezvoltare durabilă, respectând natura, resursele naturale dăruite pământului nostru de Pronie! Doamne, ajută!

  2. Se aproprie 17- 20 decembrie. Incepe o noua revolutie? Cei care si-au ales meseria de politician sa nu uite ca in fisa postului lor scrie ca indeplinesc vointa cetatenilor, ce le platesc salarii babane + masina+sofer+avion+ restul…Judetul Timis contribuie cu bani multi la bugetul de stat, dar de intors nu se intorc bani in judet, indiferent de culoarea politica a celor aflati VREMELNIC la putere. Nu am nimic impotriva ca banii se duc la judete sarace, ca de exemplu jud.Vaslui, dar acesti bani sunt pentru a-i ajuta pe oamenii de acolo prin crearea de locuri de munca. Ori acum, eu vad ca banii mei sunt folositi impotriva unor tarani care-si apara bruma de saracie. Ne intoarcem la 1907 ??? Banii mei sunt folositi pentru a trimite trupe de jandarmi, inarmate, impotriva lui nenea xxxx, a batranei yyyy care abia se sprijina in toiag. Ce este cel mai grav este faptul ca jandarmii-i apara pe mafiotii din tara si din strainatate, care vor sa alunge cetatenii romani de pe pamanturile lor si din casele lor. Ce sa mai spunem de TV cumparate, care anul trecut aratau toata ziua 5-6 persoane demonstrand impotriva suspendatului de la Coroceni (referendum valid in realitate), iar acum este bine daca amintesc in treacat de manifestatii. DREPTUL DE A MANIFESTA IMPOTRIVA UNEI NEDREPTATI L-AM CASTIGAT IN TIMISOARA, IN 17-20 DECEMBRIE 1989. Sper sa nu pateasca nimic NICIUN demonstrant. In concluzia, afara cu Chevron din tara, Rosia Montana sa devina localitate turistica, Baile Felix si Baile Buzias sa nu fie distruse, iar hotii sa fie trasi in teapa, pardon sa fie inchisi pe vechi.
    Daciana Ponta cand te vedem legata cu lanturi????????????????
    SRI-ul care a primit buget marit, (in detrimentul sanatatii si al invatamantului) aude ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.