REFORME istorice: China a adoptat abolirea taberelor de reeducare prin muncă şi...

REFORME istorice: China a adoptat abolirea taberelor de reeducare prin muncă şi relaxarea politicii copilului unic

0
DISTRIBUIȚI

chinapaper

Cea mai înaltă instanţă legislativă chineză a adoptat sâmbătă moţiunile care formalizează abolirea taberelor de reeducare prin muncă şi relaxarea politicii de control a naşterilor, a anunţat presa de stat.

Aceste două reforme emblematice au fost anunţate la jumătatea lunii noiembrie după o reuniune a Comitetului central al Partidului comunist chinez (PCC).

Ele au fost aprobate sâmbătă „printr-un vot” al comitetului permanent al Adunării naţionale populare (ANP), camera de oficializare legislativă a deciziilor Partidului unic, a transmis agenţia oficială China Nouă.

Format în 1957, sistemul de reeducare prin muncă, sau „laojiao”, permite arestarea persoanelor printr-o simplă decizie politică pentru o durată de maxim patru ani.

Surse ale unor abuzuri multiple, foarte detestate şi denunţate de organizaţiile de apărare a drepturilor omului, aceste tabere sunt mai ales folosite de către autorităţile locale împotriva contestatarilor, utilizatorilor de Internet care denunţă corupţia sau celor ce pornesc o petiţie pentru repararea unui prejudiciu.

Aceste tabere „nu mai sunt necesare” ca măsură care „să dezvolte” sistemul judiciar al ţării, a transmis China Nouă anterior în cursul săptămânii, referindu-se la un text guvernamental.

Experţii au avertizat totuşi faţă de persistenţa probabilă în China, sub nume diferite, a altor forme de detenţie arbitrară.

Comitetul permanent al ANP a adoptat de asemenea o rezoluţie care „autorizează cuplurile unde unul dintre membri este copil unic să aibă doi copii”, a adăugat agenţia oficială.

Aceasta marchează o relaxare evidentă a politicii chineze de planificare familială, numită politica copilului unic şi adoptată acum trei decenii pentru a stagna creşterea demografică în cea mai populată ţară din lume.

În prezent, legea chineză interzice cuplurilor să aibă mai mult de un copil.


Excepţii existau până acum pentru cuplurile unde ambii membrii sunt copii unici, precum şi pentru minorităţile etnice sau cuplurile din rural al căror prim copil a fost o fată.

Autorităţile provinciale „trebuie să amendeze regulile de control al naşterilor sau să ia decizii specifice, în timputil, pe baza unei evaluări demografice locale şi în conformitate cu (noua) lege”, arată rezoluţia comitetului permanent al ANP, citată de China Nouă.

Această modificare a regulilor de planificare familială este menită să oprească îmbătrânirea populaţiei chineze, în timp ce rata fertilităţii în ţară, de 1,5 copii pentru fiecare femeie, este mult sub pragul presupus care ar garanta reînnoirea generaţiilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.