RETROSPECTIVA 2013 Anul muzical în Timişoara (2) – Ţeapa Lepa Brena...

RETROSPECTIVA 2013 Anul muzical în Timişoara (2) – Ţeapa Lepa Brena şi TimRock „pe pauză“

0
DISTRIBUIȚI

retroakuanaru

Anul 2013 a adus o sumedenie de spectacole interesante în cluburile şi sălile de concerte ale oraşului. O serie de artişti timişoreni au reuşit să intre în atenţia publicului cu concerte memorabile, iar petrecerile susţinute în cluburi au avut parte de un public numeros. Urmează, pe scurt, o recapitulare a momentelor muzicale ale anului 2013.
Aprilie
– Au apărut primele informaţii privitoare la opera rock Meşterul Manole. Un nou proiect care se înscrie în demersurile pentru a sprijini candidatura oraşului nostru la titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021.  „Este un vârf de lance al campaniei pentru candidatura oraşului nostru. Opera se bazează pe un libret scris de Victor Cârcu în anii 70, dar care la vremea respectivă n-a mai fost aprobat, datorită textului ei. Am redescoperit în 2008 textul modificat, a apărut o cărţulie, am cumpărat ultimele două exemplare şi i-am cerut permisiunea lui Victor Cârcu de a folosi textul modificat“, spune Josef Kappl, legendarul basist care a făcut parte din trupa Phoenix. Mai multe amănunte, aici.

– Daniel Silvian Petre de la Survolaj vorbeşte despre rockerii români în izmene şi poezia la hectar. Născut în 30 noiembrie 1968 la Timişoara, Daniel – Silvian Petre este o figură binecunoscută atât pentru proiectele sale muzicale cât şi pentru cele trei volume de poezii pe care le-a scris de-a lungul anilor. Un savuros articol despre activitatea sa puteţi citi aici  .

– În Sala Liceului Ion Vidu a avut loc evenimentul Route 44, organizat de Mirela Iacob, care a reunit o serie de muzicieni timişoreni de marcă din jazz, blues, rock şi muzica clasică într-un scop caritabil. Publicul a fost răsfăţat cu o cântare de zile mari, menită să ajute Asociaţia Little People, care se ocupă de copiii bolnavi de cancer din Timişoara. „Am iniţiat acest proiect nu doar ca un concert de ziua mea, cu un mic delay, ci pentru o cauză caritabilă. Când i-am cunoscut pe oamenii minunaţi din Asociaţia «Little People», am avut convingerea că erau cei pe care îi căutam. Şi că prin muzica noastră îi putem ajuta pe copiii bolnavi de cancer. Publicul a fost extraordinar şi ţin să le mulţumesc tuturor care s-au implicat în acest proiect“, a spus Mirela Iacob.

– Mike Godoroja a susţinut un concert memorabile în clubul El Che, unde sub genericul „Diavolul și Robert Johnson”, artistul a depănat poveştile blues-ului de pe Mississippi, avându-l ca punct de reper pe muzicianul considerat un maestru al stilului „Delta blues“, Robert Johnson. Artistul ne-a declarat că dacă nu ar exista oameni care susţin blues-ul am fi ţara lui Capatos şi Măruţă.
– Horea Silviu Crişovan este un nume cât se poate de cunoscut printre melomanii timişoreni şi nu numai, atât pentru colaborările sale în diverse proiecte muzicale cât şi pentru că participă la o serie de evenimente cu ştaif, cum ar fi Frankfurt Musik Messe, în calitate de endorser şi artist Manne Guitars sau Laboga  Amps and Cables. Povestea chitaristului care bea 50 de vin, aici.
– Fanfare Ciocârlia şi-a început primul turneu în România, la 16 ani de la lansare şi după tot atâţia în care a ridicat în picioare săli de spectacole pline ochi, din toate colţurile lumii, la Timişoara, în Porky’s Pub, unde cei prezenţi au avut parte de o seară incendiară, colorată de ritmurile formaţiei din Zece Prăjini descoperite de germanul Henry Ernst.
– Numele lui Sorin Bârca are o rezonanţă aparte pentru amatorii de muzică din Timişoara. Începând din 1975 practică meseria de DJ, iar în luna iulie a acestui an împlineşte 13 ani de când predă cursuri de tehnica sunetului la Şcoala Populară de Artă. Prin „mâinile“ lui au trecut o sumedenie de „elevi“ care au devenit mai apoi celebri, iar la capitolul „înregistrări“ se poate lăuda cu o impresionantă colecţie ce cuprinde nume ca Phoenix, Quo Vadis sau Implant pentru Refuz. Mai multe despre el, aici.
– Ioan Gyuri Pascu şi-a lansat noul disc Electromagnetic Love prin intermediul unui turneu naţional care a poposit la Timişoara, alături de îndrăgitul cantautor aflându-se cei doi colegi din trupa The Blue Workers, Teo Boar şi Vlady Cnejevici. Evenimentul desfăşurat la clubul Snake a avut parte de un public avizat care a savurat pe îndelete melodiile incluse pe noul material discografic al simpaticului solist, dar şi câteva „evergreen“-uri, printre care s-a numărat şi celebra Caruso, din repertoriul lui Lucio Dalla.

retrofanfaraciocarlia1Mai
–    Rezident Ex a lansat albumul de debut Alpha, la clubul Daos. Cel de-al doilea concert susţinut în oraşul nostru de membrii trupei, după cel din Piaţa Unirii de anul trecut inclus în sărbătorirea Zilei Timişoarei, a avut parte de un public degustător de „rock pe pâine“, spectacolul muzicienilor reuşind să smulgă ropote de aplauze încă din primele clipe ale recitalului.
–    „Eu n-am fost niciodată sălbatic. Doar pe scenă, nu atunci când merg cu motorul. La Bucureşti n-am avut curajul să merg cu motocileta. Mergeam strict unde era nevoie şi gata. E o circulaţie nebună. E o mare diferenţă între Timişoara şi Bucuresti, ca mentalitate visavis de a conduce.Legile există, dar aplicarea lor e problematică“, spune Kempes, într-o poveste ce include şi o referire la un eventual duel C argo – Rezident Ex.
– S-a lansat cea de-a cincea compilaţie dedicată exclusiv muzicienilor timişoreni – pregătită ca în fiecare an de către cei de la anonimTM. Melodiile incluse pe această compilaţie exclusiv timişoreană sunt Brum- BTW live, Alex Shields – Flow so Cold, Selfmademusic feat. Makunouchi Bento- The Death and Burial of Cock Robin, Doctorul Sinteza – Numărul 4, Pilestra – Pamin, Paperjam – Perseid Showers, Misguided – In Between (feat. Adi Bărar), Burning Table – Burning Table, Dan Mitrofan – Centers, Sebastian Spanache Trio – Não Dançar, One Lion – Lion, K-lu- Ne Jucăm!, Rubik’s Cube – Over The Mountain, Thy Veils – Nest Choir, Saav – Simple Things, Mighty Boogie – Release the Stress, Newgott i- Transith şi Grave for Sale – New Moon.
– Legendarul festival timişorean TimRock nu va mai avea loc , motivul principal al acestei decizii fiind acela că manifestarea nu are parte de finanţare, nici din partea autorităţilor şi nici a sponsorilor.


Prima ediţie a festivalului TimRock s-a desfăşurat în 1981 şi până la ultima sa ediţie din 1988 a fost conform specialiştilor cel mai important eveniment de gen din România. Anul trecut, festivalul a fost „resuscitat“, în cele trei zile ale manifestării care a avut loc la Muzeul Satului Bănăţean urcând pe scenă o serie de artişti locali şi naţionali din felia „rock“-ului.
– Formaţia belgiană Krema Kawa au susţinut un concert memorabil la D’arc sub Pod, pe malul Begăi, în faţa unui public cât se poate de divers, care i-a răsplătit pe artişti cu aplauze generoase. Navigând în apele ska, afrobeat, balcanic music şi reggae, tinerii belgieni au oferit în premieră în oraşul nostru un spectacol adevărat. Printre piesele interpretate cu un deosebit şarm s-a numărat şi single-lul “Mon quarter”, melodie care a avut un deosebit succes în topurile din Spania , „Respect the silence“ sau „Raggamuffin kip“.
– Adrian Voichiţescu este un personaj cunoscut în mediul artistic din ţara noastră. Atât pentru acţiunile sale ca fost vicepreşedinte al O.S.U.T., pentru celebra grevă a foamei din faţa Teatrului Naţional în care a fost sprijinit chiar şi de Ada Milea, pentru creearea festivalului IRAF sau pentru activitatea sa în cadrul BuBu Bookinghouse and Events. De ce crede el că Timişoara stă pe loc? Citiţi aici.
– Timişoara s-a mai îmbogăţit cu un festival: Sabotage. Desfăşurat în halele Fructus, evenimentul a reuşit să atragă atenţia timişorenilor dornici de distracţie, line-up-ul manifestării fiind unul care a atras un public numeros la faţa locului, cu atracţia principală Dubioza Kolektiv.
– Unica trupă de surf – rock din România este din Timişoara. Grave For Sale, nu e genul ăla de trupă care ne invadează în mass – media. Băieţii nu şi-au descoperit talentul în urma unor concursuri televizate de descoperire de talente şi nici nu abordează compoziţiile alea siropoase care fac ravagii în rândul sexului frumos cu părul vopsit în blond care adoră romantismul exagerat. Citiţi mai multe despre ei, aici.

retrokempesIunie
– Petrecăreţii timişoreni au avut ocazia să-l vadă în carne şi oase pe unul din cei patru componenţi ai celebrei trupe americane The Black Eyed Peas, Taboo, artistul american fiind invitatul special al unui eveniment desfăşurat la Heaven Outdoor.
– Telenovela Lepa Brena: după două amânări consecutive şi un scandal în care organizatorii concertului au fost reclamaţi de mulţi timişoreni la Protecţia Consumatorului, concertul divei balcanice Lepa Brena care ar fi trebuit să se desfăşoare în data de 15 iunie, nu va mai avea loc. Citeşte mai multe aici .
– Decizia primarului Nicolae Robu de a planta palmieri în centrul oraşului nostru a avut vii ecouri şi în lumea DJ-ilor autohtoni. DJ Optick, unul din cei mai populari artişti autohtoni în domeniu, şi-a surprins fanii declarând: „Timişoara, astăzi venim să verificăm palmierii“, înaintea unui show din Timişoara.
– „Am cântat de multe ori în Timişoara şi sper să revin în cursul acestui an. Îmi place foarte mult să cânt în Timişoara, e un oraş cu o atitudine specială şi seamănă în multe privinţe cu alte oraşe din Voivodina. De fiecare dată când am venit, am observat că au apărut clădiri noi şi, în ansamblu, oraşul a devenit tot mai frumos“, ne-a declarat Momcilo Bajagic, liderul trupei Bajaga. Mai pe larg , aici.
– Semnal M, una din legendarele trupe din spaţiul rock autohton, a susţinut un concert extraordinar în Snake Club & Lounge, evenimentul fiind unul care a constituit o reală plăcere pentru amatorii de rock clasic. „Noi nu apărem în emisiuni de can can şi e mai bine aşa“, ne-au declarat muzicienii.
– Timişoara a fost gazda unui eveniment deosebit, care a marcat lansarea unor microfoane unicat realizate din argint după un concept original. Evenimentul numit Microfonul de Argint a reuşit să atragă un public numeros, care a savurat pe deplin acustica deosebită a Sinagogii din Cetate. La faţa locului, curioşii au putut admira trei microfoane, articole unicat realizate din argint, după un concept original, de către Emil Kindlein.  Prezentatorul serii a fost realizatorul de emisiuni radio Bogdan Puriş, care a remarcat faptul că „e o adevărată plăcere să vorbeşti la un asemenea microfon“, iar Gabriel Kelemen a susţinut o prelegere de specialitate.
– Akua Naru & The Digflo Band au susţinut un concert memorabil în oraşul nostru, în Setup Venue.  Cei şase membri ai trupei sale au colorat mirific recitalul, abordând în diverse ocazii arome de jazz, soul şi funk. Recitalurile solistei Akua Naru au fost pe bună dreptate comparate de specialişti cu prestaţiile unor Laureen Hill sau The Roots, iar melomanii timişoreni s-au convins pe deplin de acest fapt. Solista a mulţumit în mai multe ocazii publicului pentru atmosfera creată şi a oferit şi un moment – surpriză. Mai multe depre acest eveniment deosebit, aici
– Timişoreanul Bujor Hariga este astăzi unanim apreciat drept unul dintre cei mai mari chitarişti ai României. Hari, aşa cum îi spun prietenii, a fost profesorul de chitară al multor muzicieni recunoscuţi şi, împreună cu noile generaţii, „produce“ în continuare piese deosebite, fiind o adevărată „şcoală de rock“. La sfârşitul anului 2007, a fost recompensat cu o Diplomă de Excelenţă din partea Primăriei Timişoara pentru întreaga sa activitate, iar anul trecut a pus bazele unei trupe noi, care poartă numele de Ora H. Mai multe despre el, aici.
– Prima ediţie a evenimentului Electric Playground, desfăşurată la kilometrul şase spre ieşirea spre Arad a adunat un public cunoscător. La faţa locului a existat un „locşor de joacă“ ce a inclus şi un mini – paintball, iar acrobaţiile cu foc executate pe boxele scenei au colorat aşa cum se cuvine atmosfera evenimentului.

retroakuanaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.