RETROSPECTIVA 2013 Anul muzical în Timişoara (4) – Cele trei timişorence care...

RETROSPECTIVA 2013 Anul muzical în Timişoara (4) – Cele trei timişorence care au făcut istoria muzicii şi concertul Al Di Meola

0
DISTRIBUIȚI

retrofeteAnul 2013 a adus o sumedenie de spectacole interesante în cluburile şi sălile de concerte ale oraşului. O serie de artişti timişoreni au reuşit să intre în atenţia publicului cu concerte memorabile, iar petrecerile susţinute în cluburi au avut parte de un public numeros. Urmează, pe scurt, o recapitulare a momentelor muzicale ale anului 2013.
Octombrie
-Artistul timişorean K – lu a găsit o modalitate cât se poate de interesantă de a susţine campania Salvaţi Roşia Montană, realizând un videoclip numit „Aur avem“, piesa reprezentând un protest împotriva exploatării cu cianuri.„Pentru că majoritatea protestelor le-am prins pe tren, nu pe teren, am vrut neapărat să-mi spun şi eu punctul de vedere legat de Roşia Montană. Spiri Costel m-a impulsionat cu o fază din filmul “Cianura şi picătura de ploaie” zicându-mi dacă nu pot face ceva cu ea. Am stat, am cugetat şi până la urmă a ieşit piesa “Aur avem”, ne-a declarat K-lu.
-Solistele timişorence Marta Cotuna, Ana Hutu şi Beck Corlan au realizat un videoclip care a devenit viral, în care au reuşit să comprime istoria muzicii româneşti în nouă minute.  Printre artiştii care se regăsesc în această istorie muzicală se numără Genius, 3 Sud Est, Andra, Laura Stoica, ASIA, Alexandru Andrieş, Dan Spătaru, Holograf, Paula Seling, Loredana Groza, Cristian Vasile, Trio Grigoriu sau Jean Moscopol, hiturile incluse aici fiind din 1931 până în 2013. 
-La Timişoara a avut loc cea de-a noua ediţie a Festivalului Simultan, la Casa Artelor şi Sinagoga din Cetate, tema acestui an fiind „Necunoscut Popular“. Simultan este un festival dedicat artei media şi experimentului artistic, făcând o punte de legătură între diferite medii. Iniţiat de un grup de artişti, festivalul s-a născut ca un proiect artistic având scopul de a creea un context cultural al prezentului pe scena locală, încurajând formele noi şi inovative de exprimare artistice, în domeniul artei vizuale şi sonore. Anual, în cele trei zile de evenimente au loc proiecţii de artă video, live performance-uri audio-vizuale, concerte de muzică experimentală, instalaţii şi conferinţe.
-Americanul Artis Leon Ivey Jr., celebrul creator al hitului Gangstas Paradise, a susţinut un concert în premieră în oraşul nostru, la Heaven, hiturile americanului binecunoscut în lumea întreagă drept Coolio care a câştigat şi un premiu Grammy fiind pe placul celor prezenţi. „Eu cred că toată lumea ar trebui să aibe arme. Sau nimeni, sau toţi. Poliţia are arme, armata are. Dacă cineva are o armă şi tu nu ai, are un avantaj asupra ta. Poate să-şi facă orice. E un drept fundamental al omului asta cu arma, nimeni n-ar trebui să aibe un avantaj asupra altuia“, spune el. Mai multe despre acest subiect, aici.
-Mihai Câmpineanu (Michi), din  trupa Şuie Paparude,, a suferit un infarct şi a fost internat la spital după concertul pe care trupa l-a susţinut la halele Fructus în cadrul evenimentului ReFresh TM.  Mai multe despre acest subiect, aici.

-Ilie Stepan, Horea Crişovan şi Mario Florescu au susţinut un concert extraordinar cu prilejul finalului Festivalului Baroc, la Filarmonica Banatul, evenimentul aducând aplauze furtunoase din partea publicului numeros. Spectacolul „Ba.Rock Acustic Live“ a debutat cu nelipsitul speech al autorităţilor locale, scurt şi la obiect de această dată, din partea viceprimarului Dan Diaconu, şi a fost transmis integral şi prin Internet. Pe parcursul spectacolului artiştii au oferit compoziţii din repertoriul Stepan Project, dar şi câteva melodii incluse pe mult aşteptatul album de autor al lui Horea Crişovan.
-Amatorii de heavy metal din oraş şi nu numai au avut parte de un eveniment spectaculos în incinta clubului Daos, unde fostul solist al trupei Judas Priest, Tim „Ripper“ Owens a susţinut un concert de excepţie, evenimentul fiind inclus în Metal Knights Tour 2013. Din păcate, numărul celor care au ţinut să vadă „la lucru“ o legendă a muzicii care de-a lungul anilor a cântat cu Judas Priest, Iced Earth sau Yngwie Malmsteen’s Rising Force, a fost mult sub aşteptări, evenimentul beneficiind de circa o sută de plătitori.
-Timişoara a fost gazda unui concert susţinut de Rezident Ex, evenimentul desfăşurat în Club 30 fiind unul care a fost degustat pe deplin de către membrii comunităţii rock din urbea noastră. Faţă de precedentele concerte susţinute de acest supergrup în Timişoara, spectacolul oferit de trupa al cărei solist vocal este Kempes a fost unul mult mai închegat, semn că băieţii răspândiţi în diverse ţări ale lumii au apucat „să se sudeze“ între ei.

retrocoolioNoiembrie
– Rockerii care alcătuiesc formaţia timişoreană Sanctuar se apropie de aniversarea celor 10 ani de existență, iar în spate au multă muncă, pasiune și un grup de fani care le stau alături mereu. Băieții spun că sunt exact ceea ce oferă pe scenă și că niciodată nu vor schimba nimic pentru mai mulți bani sau pentru faimă comercială. Povestea trupei, aici.   
-Cea de-a 23-a ediţie a Galei De Blues Jazz Kano a avut loc la Filarmonica Banatul. În cadrul evenimentului s-au lansat CD-urile „Bird in Space”, semnat de pianistul Adrian Enescu şi “Best Romanian Jazz”-Tribute to Jáncsy Körössy, ambele produse de Fundaţia Muzza în colaborare cu A&A Records.
-Prezent pentru a treia oară în oraşul nostru, chitaristul american de origine italiană Al Di Meola – considerat unul dintre cele mai importante nume ale jazz-ului contemporan – a reuşit din nou să fie la-nălţime  în Sala Filarmonicii, unde recitalul său inclus în turneul de promovare a discului All your life a generat aplauze furtunoase din partea publicului numeros. Apariţiile muzicianului american, care a concertat pentru prima oară în Timişoara în 2006 în cadrul festivalului Plai, sunt adevărate standarde pentru toţi melomanii îndrăgostiţi de jazz/fusion. „În seara aceasta am să cânt câteva piese din albumul meu nou, cu piese compuse de Lennon şi  McCartney, câteva compoziţii proprii şi, de asemenea, şi câteva piese din repertoriul lui Astor Piazzolla“, au fost cuvintele cu care Al Di Meola şi-a început recitalul, urmărit cu sufletul la gură de spectatorii care au plătit între între 68 şi 198 de lei pentru a asista la acest regal. Mai multe despre acest eveniment, aici.
– Asociaţia Culturală Kabaitan, înființată de doi timişoreni care şi-au propus să organizeze „evenimente în care să conecteze oameni faini“, după cum spun ei, s-a născut la Viena, în luna mai a acestui an. Printre concertele organizate de ei s-au numărat recitalurile cu trupele timişorene Sonatic şi Burning Table. Povestea timişorenilor care au plecat din „Mica Vienă“ pentru a pune la cale “evenimente faine” în capitala Austriei o puteţi citi aici. 
– Cea de-a treia ediţie a festivalului Comics Animation Timişoara (CAT), a programat o serie de acţiuni interesante care au inclus workshop-uri, piese de teatru şi concerte. „Festivalul CAT este rezultatul răspândirii exprimării prin intermediul celor două medii grafice, răspunzând şi lipsei unui festival de gen în partea de Vest a României. Cea de a treia ediţie a sa, CAT găzduieşte şi expoziţia comiXconnection, a Muzeului Cultural European din Berlin. Pe parcursul festivalului, vor vor avea loc diferite activităţi ce includ workshop-uri atât pentru copii, cât şi pentru adulți, proiecţii, lansarea revistei Cosplay în Timişoara, o scenetă creată pe baza unui comics”, spune Anca Lăzărescu, coordonatoarea proiectului.
-Sub deviza CRUD, Made in TM a continuat iniţiativa de consolidare a comunităţii muzicale locale, printr-o serie de acţiuni adresate trupelor de elevi, care le oferă micilor muzicieni acces la experienţa artiştilor consacraţi, precum şi şansa de a se face cunoscuţi.


Prima etapă a programului a curpins întâlniri cu membrii trupelor consacrate, la sălile de repetiție sau la studio, printre gazde numărându-se Ora H,  Era Ticăloșilor, Burning Table,  Sebastian Spanache Trio și  Blazzaj.   La sfâşitul lunii noiembrie, a avut loc un concert inedit, în care trupele de elevi şi liceeni au cântat în clubul Daos. Mai multe, aici.
-Melomanii timişoreni au avut parte în Sala Capitol de o premieră naţională, în cadrul căreia urechile celor prezenţi s-au delectat cu spectacolul pus la cale de Cobzality şi Orchestra de Cameră a Filarmonicii „Banatul”, un eveniment în care sonorităţile world – music şi jazz s-au amestecat cât se poate de inspirat cu muzica clasică. Evenimentul inclus în stagiunea de toamnă a filarmonicii timişorene a avut parte de un public numeros, care a savurat pe îndelete show-ul pus la cale de proiectul iniţiat de un fost absolvent al Liceului “Ion Vidu” din Timişoara, Robert Magheţi.
-Anunț-șoc pentru rock-ul timișorean: Kempes a părăsit Rezident Ex, tocmai de ziua fondatorului trupei, Tavi Iepan. Mai multe, aici.
-Premiera naţională a primei opere rock simfonice din ţara noastră, Meşterul Manole – un proiect care se înscrie în demersurile pentru a sprijini candidatura oraşului nostru la titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021 – a avut parte de un public cât se poate de numeros, care a savurat pe deplin reprezentaţia artistică oferită , la Sala Capitol. Citiţi mai multe, aici.
retroaldimeola
Decembrie
-Muzicienii timişoreni care alcătuiesc trupa Sebastian Spanache Trio au câştigat marele premiu al primei ediţii a „Festivalului Internaţional de Jazz Johhny Răducanu“, manifestare desfăşurată în weekend, la Brăila. „Suntem foarte onoraţi de acest premiu şi ne bucurăm că putem termina acest an într-o asemenea manieră. Ne pregătim pentru anul viitor să scoatem un nou disc, alături de câţiva muzicieni mari. Vă mulţumim tuturor pentru susţinere“, au declarat membrii formaţiei alcătuite din Sebastian Spanache, Csaba Santa şi Radu Pieloiu. Mai multe, aici 
– A avut loc „Cel mai mic festival din Timişoara“, Analog Mania.  „Având în vedere că în ultima vreme există o mare mişcare internaţională a artelor pe suport analogic, era şi normal ca şi la noi să se organizeze aşa ceva. După cum am subliniat în mai multe rânduri, prin digitalizarea excesivă, s-a pierdut mult din suflet. Analogic nu înseamnă neapărat vechi, fiindcă şi în zilele noastre se mai produc echipamente şi au loc diverse expoziţii, e mai mult o stare de spirit. Suporturile analogice transmit căldură, te impresionează“, a subliniat Emil Kindlein, principalul „vinovat“ pentru acest festival.
-O acţiune inedită adresată melomanilor timişoreni şi nu numai a avut loc la Scârţ Loc Lejer, unde amatorii de suporturi analogice şi toţi curioşii au avut parte de un eveniment magic, desfăşurat sub sloganul „Adoptă un vinil“. „Fiindcă oraşul nostru care se vrea capitală europeană culturală nu are un magazin de muzică, darămite unul specializat pe viniluri, există tot mai mulţi oameni care întreabă de unde îşi pot lua un pick – up sau un ac. Sau ultimul David Bowie sau primul Survolaj. Nu au de unde. Poate de la târgul din Mall la super – preţ sau de pe internet, unde dai toată alocaţia pe un disc. Cred că e mişto să se cunoască în primul rând colecţionarii ăia mari şi pe lângă ei să zumzăie şi începătorii care au acasă trei discuri“, ne-a declarat Ovidiu Mihăiţă, principalul organizator al acestui eveniment.  
-După douăzeci de ani de la ultimul concert susţinut în oraşul nostru, trupa maghiară Moby Dick a susţinut un recital memorabil  în clubul Daos, unde fanii trupei au reuşit să creeze o atmosferă incendiară. Un moment inedit al evenimentului a fost acela când solistul Schmiedl Tamás a primit cadou un buchet de flori, din partea unei fane.
-Mişcarea anonim TM a împlinit 15 ani de existenţă, motiv de sărbătoare pentru inimoşii artişti care de-a lungul anilor au adus un suflu nou petrecerilor de muzică electronică din oraşul nostru. „Cineva ne-a întrebat de curând dacă AnonimTM s-a născut mai mult din joacă, şi răspunsul cred că e ca de fapt s-a născut din dorinţa de a face ceva, de a împinge lucrurile înainte acolo unde nu exista mişcare de loc la vremea respectivă. Între timp, în cei 15 ani de activitate, am încercat să punem Timişoara pe hartă, şi să impunem un anumit standard de valoare. În aşa o perioadă de timă trebuie să te reinventezi constant, să simţi ce lipseşte mişcării şi să intervii acolo unde trebuie. Am încercat să facem întotdeauna lucruri în premieră, şi să nu ne repetăm. Asta înseamnă să ne şi <<refresh-uim>> rândurile mereu, cu oameni de valoare, motivaţi“, ne-a declarat Dudu. Mai multe, aici.
– Formaţia americană Kultur Shock a susţinut  un concert memorabil în clubul Daos, unde le-a oferit celor prezenţi o porţie straşnică de distracţie şi nu numai, căci la un moment dat muzicienii au fluturat un steag cu „Salvaţi Roşia Montană“ şi i-au îndemnat spectatori să lupte pentru drepturile lor.
– Rockerii timişoreni au avut parte de o poveste magică de decembrie  în clubul Daos, unde vrăjitorii sunetelor care alcătuiesc echipajul Burning Table le-au oferit celor prezenţi un concert „de ţinut minte“. În deschiderea evenimentului, după un speech cât se poate de „la obiect“ al prezentatorului Romulus Şoimu, care a subliniat încă o dată motto-ul mişcării Made in TM (care, de altfel, a sprijinit concertul) conform căruia „Nu se întâmplă nimic în Timişoara“, urechile spectatorilor au făcut cunoştinţă cu sound-urile austriecilor de la Mayburn. Citiţi mai multe, aici.
– Gabriel Bucătaru a plecat acum 13 ani din Timişoara şi a reuşit să devină unul din cei mai apreciaţi creatori de amplificatoare pe lămpi din America, „sculele“ construite de el având parte de recenzii extrem de favorabile în cadrul unor reviste de specialitate ca „Vintage Guitar“, „Guitar Player“ sau „Guitar World“. Povestea lui, aici .

– Concertul aniversar de 15 ani, susţinut de membrii formaţiei Blazzaj, în sala de concerte a Liceului Ion Vidu, a avut parte de succes, muzicienii care, cu această ocazie au filmat şi un DVD, oferindu-le spectatorilor aflaţi în public o seară agreabilă. Din păcate, din consistenta listă a invitaţilor speciali pentru acest eveniment au lipsit Alexandrina şi Mara, cele două soliste neputând ajunge la Timişoara din cauza condiţiilor meteo nefavorabile ce au dus la anularea unor curse aeriene.
– Concertul Symphoenix, desfăşurat în Sala Constantin Jude (fostă Olimpia), a fost marcat de un sunet prost, astfel încât, cu toată bunăvoinţa celor prezenţi, a fost dificil de desluşit „ideea“ acestui eveniment. Mai multe, aici.
retromobydick

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.