SCHIMBARE MAJORĂ în traficul timișorean: cum se va circula de mâine în...

SCHIMBARE MAJORĂ în traficul timișorean: cum se va circula de mâine în zona Pieței Unirii

9
DISTRIBUIȚI

piata_unirii

Câteva schimbări majore privind regulile rutiere aplicate în Piaţa Uniri au fost anunţate astăzi de edilul şef Nicolae Robu.


Începerea lucrărilor de amenajare a centrului istoric a însemnat închiderea traficului în zonă, măsură care a pus la grea încercare nervii şoferilor. Astăzi, primarul a declarat că o măsură pentru a fluidiza traficul pe perioada lucrărilor de reconstrucție va fi să creeze o fâșie, pe două benzi, prin fața Palatului Baroc, care va lega Gheorghe Lazăr de zona Palatului Dicasterial. “Vom asigura, începând de mâine, circa 150 de locuri de parcare în Piaţa Unirii pe pavaj. De asemenea, încercăm să deschidem tot mâine, dar oricum vom deschide, o cale de legătură între strada Gheorghe Lazăr şi partea cealaltă, şi Piaţa Ţarcului. Se traversează Piaţa Unirii prin faţa Palatului Baroc. Locurile de parcare vor fi delimitate şi pe partea spre Lenau. Singura modificare este aceasta şi nu ar fi bine să o scoatem din circuitul de agrement. Măsura va fi valabilă până când vom ajunge în zona Unirii”. Robu a comentat şi că „luăm toate măsurile pentru a fluidiza traficul atât cât putem. Practic, spaţiul va intra în zona Roşie Timpark şi problema abonamentelor desfiinţate este rezolvată”.

9 COMENTARII

 1. Am înțeles bine? Se va circula cu mașinile prin fața Palatului baroc? Dar este clădire de patrimoniu, cu o vârstă considerabilă, iar vibrațiile produse de traficul intens vor duce la slăbirea structurii de rezistență. Același lucru e valabil pentru alte clădiri din zonă (inclusiv Palatul Dicasterial). Se mai spune în târg că va fi scos pavajul originar din Piața Unirii. Aceste lucruri sunt absolut de neacceptat din punctul de vedere al UE, fiind vorba de însăși averea, de memoria istorică a orașului. Devastările din centrul istoric (este vorba și de Piața Libertății) sunt adevărate blasfemii culturale. Este bizară atitudinea Consiliului Local, practic, devenit complice, în urma votului dat acestor proiecte lipsite complet de spirit european.

  • E partial corect ceea ce spui tu, insa nu in totalitate. Intr-adevar vibratiile pot cauza o oarecare degradare a unei cladiri. Totusi, acest lucru ar avea impact doar asupra portiunii superficiale ale tencuielii acesteia. Totodata pentru a crea o slabire a structurii de rezistenta, ar trebui sa treaca TIRURI 24 din 24, cu viteza prin fata cladirilor, timp de cateva luni bune. ceea ce ma insel ca se va intampla. 🙂 Totodata sa nu uitam ca portiunea „carosabila” e constituita din piatra cubica batuta in pamant, ceea ce se traduce intr-o absorbtie locala foarte buna a vibratiilor, fara transmiterea acestora catre fundatia cladirilor din vecinatate. Si nu in ultimul rand, ceea ce se omite a fi precizat in articolul acesta e ca e vorba de o solutie temporara, de maxim 1-2 luni, in urma carora lucrurile vor reveni la normal. Asta ar fi parerea mea,

  • Pavajul din mare parte a Pieței Unirii a fost reînnoit, cu decenii în urmă, în exact modalitatea originală. Acum, este mai limpede pentru comentatorul FLO? În țările de mare civilizație se păstrează neatins ceea ce este foarte vechi, pentru că astfel se conservă, se promovează identitatea localității, a oamenilor de acolo. Or, în Piața Libertății se va construi o spirală din beton, în jurul grupului statuar, vegetația va fi aproape total suprimată. În orașul florilor, al parcurilor!!! Ceea ce modifică absolut stupefiant tot ce exista de peste 250 de ani, adică geometrii în unghiuri drepte și ascuțite, mici peluze, straturi de flori, arbori, bănci pentru recreere etc.

 2. Draga Viorica, e TEMPORAR!!! Si daca tot tinem la la modalitatea ORIGINALA, eu propun sa refacem piata ca la 1919 cand au intrat trupele romanesti in Timisoara, ce spui, nu e original? Sau cauta poze cu Piata Unirii de prin anii 70 si vei vedea ca geometria pietei era total diferita… E nevoie de compromisuri dar acolo nu v-a ramane o parcare IMENSA!!! Sau nu stiam ca o lucrare facuta de Ceausescu e atat de indragita… Hai sa punem si un bust cu Ceausescu, si vreau sa vad cati stau pe banca pt recreere acuma pe timp de iarna, plus ca avem multa alte parcuri splendide unde poti sa te recreezi… TEMPORAR…

 3. Istoricul timişorean Ioan Haţegan a declarat corespondentului MEDIAFAX că Piaţa Unirii din Timişoara a devenit pietonală la mijlocul secolului ai XX-lea şi că redeschiderea traficului în această zonă ar putea afecta clădirile istorice.

  „Piaţa Unirii este pietonală de la mijlocul secolului al XX-lea. Redeschiderea traficului ar putea afecta clădirile istorice de aici, dar şi obiectele din Palatul Baroc, care găzduieşte Muzeul de Artă. Acest muzeu aşa a fost gândit, pentru o zonă pietonală. În plus, ar putea fi un haos în Piaţa Unirii, cei care vor vrea sa iasă la promenadă sau să meargă la Muzeul de Artă vor fi nevoiţi să facă slalom printre maşini”, a declarat Ioan Haţegan.

  http://www.mediafax.ro/social/timisoara-piata-unirii-redeschisa-traficului-dupa-50-de-ani-istorici-cladirile-pot-fi-afectate-11738123

 4. intru-totul de acord cu Viorica Balteanu….este trist ceea ce se intampla si se accepta aceasta dispozitie a primarului
  …mai intai palmieri,acum parcari si trafic in centrul vechi…revoltatator !!!!!!!

 5. Comentatorul FLO are inclusiv carențe gramaticale grave, postează cu o ortografie improbabilă, care-i face și mai rizibile comentariile. Ca să nu mai vorbim despre ideile foarte șui pe care le exhibă. După a sa părere (pentru că nu este o opinie, adică ceva argumentat logic și convingător) tot ce s-a făcut bun în România, până și în anii nefericiți ai ceaușismului, trebuie sistematic distrus, până la nimicirea țării chiar. Specialiștii care au reușit să conserve și să consolideze identitatea noastră au trăit degeaba? Lugubră idee! Domnul Ioan Hațegan – un recunoscut specialist în istoria urbei noastre – scrie adevăruri amare, pe care le cunoaștem și împărtășim. Faptul că d-na Kecseli Iulia nu acceptă mutilarea Timișoarei istorice este elocvent, pentru că așa sunt timișorenii adevărați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.