Șeful ANI, despre inițiativa legislativă ca parlamentarii să nu mai fie anchetați...

Șeful ANI, despre inițiativa legislativă ca parlamentarii să nu mai fie anchetați de agenția sa: “Este foarte periculoasă”

0
DISTRIBUIȚI

horia_georgescu_66915400

Președintele Agenției Naționale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a declarat în emisiunea „Kilometrul 0” de la Digi24, că propunerea legislativă prin care parlamentarii ar urma să nu mai fi anchetați de ANI este foarte periculoasă. El a spus că speră ca toate partidele să retragă această propunere. A apărut o dezbatere publică și presiune mediatică. Inițiativa legilsativă propusă golește de conținut unele prevederi din legea generală care se referă la conflictul de interese pentru toți demnitarii și funcționarii publici. Este o inițiativă foarte periculoasă, pentru că nu ne-ar mai da posibilitatea aplicării sancțiunilor disciplinare, adică a revocării din funcții pentru parlamentari ale căror procese se află la final în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție”, a declarat Georgescu. El a precizat că nu este singura inițiativă de acest fel.

“A apărut o altă propunere prin care această incompatibilitate să fie eliminată sau s-a vorbit chiar de amnistie. Acest ciclu de interese pentru schimbarea legislativă ANI pentru slăbirea cadrului legislativ sunt frecvente. S-a întâmplat şi acum câţiva ani şi acum doi ani când Agenţia gestiona cazuri de conflicte de interese în Parlament, iar ulterior apărea imediat o propunere prin care acea prevedere să fie eliminată. În 2010, legea a devenit neconstituţională, a fost o sesiune legislativă extraordinară. A fost presiunea Comisiei Europene, a comunităţilor internaţionale pentru restabilirea cadrului legislativ. În momentul dezbaterii s-a încercat sub toate formele ca legea să fie foarte mult slăbită şi practic să transforme ANI într-o instituţie de decor”, a menționat Georgescu.


Președintele ANI a oferit și un exemplu a ce s-a putea întâmpla dacă această propunere ar intra în vigoare. „De exemplu, un membru al Parlamentului care şi-a angajat rudele pe cabinet este trimis în judecată şi este în conflict de interese administrativ.

Pentru asta există nişte sancţiuni. Prin această schimbare legislativă se redefineşte ce înseamnă conflictul de interese. Conflictul de interese este ceea ce este definit în legislația românească, în sensul în care participi sau iei o decizie prin care obții un beneficiu patrimonial și se transformă în ceva vag, nedefinit, strict pentru parlamentari, ceea ce este absolut incorect”, a mai spus Georgescu. „Este o superimunitate pe care dânşii încearcă să o promoveze. Este periculos. A fost semnată de toţi şefii de grupuri parlamentare, este asumată politic de toate partidele. Ulterior ştiu că cei de la PDL şi-au retras semnătura. Este foarte bine că s-a generat o reacţie. Eu mă aştept ca şi la celalate partide să-şi retragă semnăturile de pe acest proiect şi să anuleze această schimbare legislativă”, a precizat președintele Agenției.

Horia Georgescu a adăugat că ANI nu are instrumente foarte multe pentru a bloca această propunere. “Am transmis o opinie care ne-a fost solicitată pe acest proiect legislativ și cam aici se poate opri tot demersul nostru. Putem face discuții și dezbateri publice pentru ca această propunere legilsativă să nu-și urmeze cursul. Și Comisia Europeană va avea un cuvânt de spus în ceea ce privește acest lucru și celelalte entități implicate în acest proces”. „Este regretabil că s-a ajuns aici. Arată că angajamentul politicienilor în ceea ce priveşte lupta anti-corupţie este scăzut şi nu se vrea că parcursul pe care l-au urmat anumite instituţii să fie solid şi ireversibil”, a susținut șeful ANI.

Câţiva parlamentari de la putere şi din opoziţie au iniţiat un proiect de lege prin care Agenţia Naţională de Integritate pierde dreptul de a stabili dacă un senator sau deputat este incompatibil. Dacă proiectul va fi adoptat, singurii care pot decide acest lucru sunt chiar parlamentarii. O situaţie evidentă de conflict de interese. Fostul ministru al justiției, Monica Macovei, a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24 că a intervenit la șefia partidului ca cei doi membri PDL care au semnat propunerea legislativă ca ANI să piardă din atribuții să-și retragă semnăturile.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.