Studenții îi întorc spatele Timișoarei. De ce dă vina rectorul UVT pentru...

Studenții îi întorc spatele Timișoarei. De ce dă vina rectorul UVT pentru această situație pe primărie

6
DISTRIBUIȚI

student

Absolvenții de liceu din județele vecine, care reușesc să promoveze examenul de Bacalaureat, nu se înghesuie să se înscrie la universitățile din Timișoara. Aceasta este concluzia la care a ajuns Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest, după ce a aflat că Timișoara a fost depășită de Brașov, în acest an, în ceea ce privește numărul studenților.


Rectorul Pirtea este de părere că de vină pentru că s-a ajuns în această situație este și Primăria Timișoara, care a “uitat” să mai sprijine cele patru universități de stat din oraș. “Nu se oferă condiții conexe sau ajutoare studenților de a trăi în Timișoara. În Brașov există o singură universitate, nu patru, iar autoritățile locale și județene o sprijină în tot ce face. Așa se justifică faptul că în acest an Brașov este pe locul patru și noi am trecut pe locul cinci în ceea ce privește numărul de studenți”, consideră Marilen Pirtea.

Rectorul Universității de Vest crede că studenții din județele vecine nu mai vin la Timișoara pentru că viața e scumpă, deși apreciază calitatea educațională de la noi din oraș. “Ar trebui o suplimentare a locurilor de cazare, să existe o colaborare între universități pentru că unele au prea multe, altele au deficit de locuri de cazare. Cred că Primăria Timișoara ar trebui să le dea studenților niște subvenții, ca să le ușureze viața. Studenții preferă să se înscrie la facultate în orașele din apropierea domiciliului și nu mai vin la Timișoara pentru că nu-și permit”, a conchis Marilen Pirtea.

6 COMENTARII

  1. Cauzele prăbușirii trebuie căutate în renunțarea aproape totală la examenele de admitere în facultate, în încărcarea peste măsură cu birocrații absurde, instituirea unui sistem strivitor de cercetare în paralel cu munca la catedră, dar în condițiile unei salarizări total nestimulative (la limita subzistenței chinuite), care i-a îndepărtat de cariera didactică pe aproape toți tinerii de valoare. Ultima redută – sistemul universitar – a fost aruncată în derizoriu de aventurierul Funeriu, care a împlinit visul binefăcătorului său, Traian Băsescu. În Occident, marii profesori continuă să predea (îndeosebi, la mastere) și după vârsta de 65 de ani, iar celor mai valoroși li se conferă calitatea de PROFESOR EMERIT, astfel continuând să muncească la catedră, cât timp mintea le este vie și îi țin puterile fizice. Sunt exact aceste somități punctele de reper supreme, care asigură emulație, progres. Din păcate, UVT a fost sălbatic devastat prin portocalizare, profesorii de referință au ajuns să fie niște rarități, zeci de cadre didactice de mare suprafață profesională fiind, nu numai pensionate, ci umilite îngrozitor de către niște hahalere pe care studenții, masteranzii, doctoranzii le disprețuiesc. Câțiva profesori de notorietate internațională sunt în situația să mai predea câte un curs-două numai în universități cu conducere înțeleaptă, din Timișoara, din centre apropiate. Cei mai mulți nu au nici această șansă minimă. Irosirea voită, cu rea-credință a competențelor este explicația adevărată a situației descrise în articol. A pune în cârca primăriei situații dramatice precum acestea de mai sus este ridicol și manipulator.

  2. De fapt, explicația este una singură: prăbușirea calitativă a actului de instrucție-educație. prin implementarea masivă a visului băsisto-funeresc. Când îi umilești pe marii dascăli, nu numai trimițându-i la pensie la 65 de ani (fiecare având o bibliotecă în cap și experiența unei vieți de cercetare și predare de înaltă valoare) punându-i în aceeași oală cu heirupiștii cu carieră „roșie”, dar îi mai și umilești, rupi dinadins tradiții de nivel european, create în multe decenii de eforturi concertate. Așadar, mirarea devine… de mirare. Occidentalii le dau ca puncte de reper supreme (masteranzilor, îndeosebi) exact pe profesorii cei mai competenți, care rămân la catedră până la 70 de ani, iar unora li se dă oportunitatea de a preda – ca profesori emeriți – până la 80 de ani ori chiar cât timp le e mintea vie și forțele fizice îi ajută, în cazul unor genii. Exact aceste somități sunt punctele de reper maxime, care asigură emulația, progresul. În plus, prin salarii bune și condiții propice de cercetare, se asigură perpetuarea profesionalismului, prin promovarea în cariera didactică universitară a tinerilor de mare valoare. La noi în țară este, de circa un deceniu și jumătate, exact invers. Renunțarea aproape totală la examenele de admitere, birocratizarea excesivă, încărcarea cu programe de cercetare strivitoare, în paralel cu munca la catedră, însă în condiții nestimulative de salarizare (în majoritatea cazurilor, la limita subzistenței chinuite) sunt explicațiile concrete, sinistru de adevărate ale prăbușirii nivelului calitativ din aproape toate universitățile. La UVT, situația este cea mai gravă, deoarece prin portocalizare masivă, niște hahalere au îndepărtat definitiv zeci de profesori de valoare, numai câțiva din aceia cu notorietate internațională solidă mai predând câte un curs-două în alte universități din Timișoara, din centre universitare apropiate, pentru că – totuși – există și universități conduse înțelept. Inclusiv, la Brașov, spre a reveni la exemplul din articol. A da vina pe… primărie este nerealist, ridicol și manipulator.

  3. Acum sunt ai tai la comanda,uita de portocaliii care au ridicat calitatea examenului de bacalaureat prin montarea de camere video in salile de examen,voi va doriti sa vina studenti semianalfabeti,sa plateasca taxe si sa va spaguiasca dupa cum va face placere,este nevoie de curatenie in scoli in general,metodele de predare sunt invechite asta nu observi dna.Balteanu,omenirea evolueaza,multora nu le place,cu un premier ,,Dottore”cu asta va mandriti voi cei care ponegriti numele de Funeriu,acesta este sistemul preferat de voi,zona gri,unde totul este tulbure,curatenia e necesara poate grea dar finalul place unei tari intregi;rabdarea este o virtute si nu specifica tuturor romanilor…

  4. Doamna, poate nu stiti dar Brasov este in aceasi tara cu Timisoara, si functioneaza si acolo aceleasi legi. Daca nu aveti o explicatie pertinenta la motivul pentru care Timisoara a juns pe locul 5 in clasamentul numarului de studenti mai bine tineti-va parerile subiective si anti-portocalii pentru dumneavoastra. Probabil plangeti dupa vremurile cand toti elevii copiau la examenul de bacalaureat si aveati marfa de jecmanit la universitatile particulare, adevarate fabrici de diplome fara valoare, infiintate de „profesori cu notorietate internationala” si cu gandul la propriul buzunar. Aceste personaje nu au nicio legatura cu profesorii dedicati meseriei la care faceti referire, si care au ramas o minoritate. Mi-e scarba de voi, vinovatii pentru halul in care a ajuns invatamantul romanesc, voi, toti cei ce va plangeti ca ati ramas fara vaca de muls, si care acum vedeti vinovatii in alta parte, stimata doamna! Sa va fie clar: invatamantul a fost distrus din interior, prin promovarea nonvalorii, a clanurilor familiare, si a intereselor pur financiare.

  5. Tovarase Marilen Pîrtea, habar n+ai despre ce vorbesti, stimabile domn rector de doi bani! Da-ti demisia, stimabile, căci habar n+ai despre ce vb.! Cine dracu te+a pus rector la o asemenea Universitate, cu un asemena prestigiu fraiere? Păi tu vezi cât de slab eşti, tataie? Du-te dracului de unde-ai venit, stimabile, nu ne fă de cacat, de bou ce vedem că sunteţi! Ok, voi propune senatului UVT să va trimită, la dracului de unde-a-ti venit, căci sunteţi ………… mă abţin să vă jignesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.