Unul din cele mai importante locuri de pelerinaj catolic din Europa, în...

Unul din cele mai importante locuri de pelerinaj catolic din Europa, în renovare. Cu cât se schimbă „la față” Maria Radna, casa icoanei salvată miraculos din atacul otomanilor FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Manastirea Radna (41)

Unul din principalele locuri de pelerinaj ale Europei se găsește la noi în zonă, nu departe de Timișoara sau Arad. Este vorba de Basilica Maria Radna, loc unde minunile sunt la ordinea zilei, și unde nu există credincios ajuns să nu-și găsească rezolvare pentru problemele sale. Basilica de la Maria-Radna a fost şi este un reper pentru credincioşii din Dieceza de Timişoara, dar şi pentru întreaga euroregiune. Unul dintre numeroasele sale „bijuterii” și mistere totodată de care se vorbește este o pictură salvată miraculos de la atacul otomanilor, ce continuă să perpetueze minuni.

Istoria locului unde de mai bine de 300 de ani se sărbătorește nașterea Sfintei Fecioare Maria, începe în 1668, când bătrânul Georg Vriconosa donează capelei fraţilor franciscani din Radna o icoană tipărită pe hârtie în atelierul meşterului tipograf Remondini din Bassano del Grappa, în Italia. Această icoană a Maicii Domnului e tot ce s-a păstrat din vechea biserică franciscană distrusă în urma atacurilor trupelor otomane, din 1695. În 1770, icoana miraculoasă primește, de la Viena, marea ramă din argint, opera meşterului aurar oficial al curţii imperiale, Josef Moser. Oamenii vorbeau deja de minunile pe care le făcea icoana imprimată.

Vindecările miraculoase continuă și azi. Drept mulțumire, cei care s-au vindecat în urma rugăciunilor, au lăsat în urmă o veritabilă expoziție de picturi și fotografii. Astfel, basilica Maria Radna este a doua biserică din Europa unde există o asemenea expoziție. Zilnic, aici ajung  aproximativ 200 de vizitatori, dar reprezentanții bazilicii se așteaptă ca numărul turiștilor să crească după reabilitare.

Icoana pe hârtie care nu a ars la incendiu, considerată făcătoare de minuni și azi

47 de milioane de lei. Atât a costat renovarea celui mai mare şi mai cunoscut loc de pelerinaj al catolicilor din vestul României. Vastul complex mănăstiresc situat într-un peisaj superb a intrat într-un proces de restaurare completă, fiind susţinut în mare parte din fonduri europene. Valoarea totală a investiţiei, conform contractului de finanţare, se ridică la 47.145.581,73 de lei, sumă la care a participat și Episcopia Romano-Catolică Timișoara.

Lucrările  de renovare sunt în plină desfăşurare.


”Continuarea lor necesită însă asigurarea permanentă de fonduri şi o susţinere financiară constantă, fiind vorba despre un proiect de mare amploare”, spun reprezentanții Episcopiei. De aceea, în această perioadă, în cadrul Sfintelor Liturghii, Episcopia Romano-Catolică de Timişoara organizează o colectă în toate bisericile romano-catolice de pe teritoriul Diecezei de Timişoara. ”Fondurile adunate vor fi direcţionate către Ordinariatul Episcopal în vederea utilizării lor pentru continuarea eficientă a lucrărilor de renovare. Acest sprijin din partea credincioşilor reprezintă nu doar un aport material de mare ajutor, ci dovedeşte şi implicarea lor activă în viaţa comunităţii din care fac parte, spiritul de solidaritate şi de comuniune care ne uneşte pe toţi cei care iubim acest loc de har”, a explicat Sipos Eniko, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Romano – Catolice Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.