Arta culinară altfel: Fata care gătește cu flori, un concept de...

Arta culinară altfel: Fata care gătește cu flori, un concept de „cinci stele” fără concurență în România

1
DISTRIBUIȚI

Fata Care Gateste Cu Flori_Romana Rista_Seara de Bucate_foto Luminita Popescu (7)

Din fotoliul de multinaţionale și plimbări prin lume şi pieţe în interes de serviciu spre un drum presărat de flori și inspiraţie pentru semeni, așa s-ar descrie parcursul Romanei Rista. O bănățeancă autentică, care a lucrat pentru McDonald’s, Franke, Red Bull, Coca-Cola, dar viaţa ei a luat un nou curs datorită unei plimbări prin piaţă făcută într-o pauză. Pauză în care a devenit “Fata care gătește cu flori”.

Fata Care Gateste Cu Flori_Romana Rista_Seara de Bucate_foto Luminita Popescu (6)

Acela a fost momentul în care şi-a dat seama că își dorea să aibă mai mult timp pentru a savura o pauză de masă și, de ce nu, să gătească: ”Mi-am luat o pauză sabatică, o plănuisem atunci să fie una de trei luni cât ţine vara, din toamnă urma să mă-ntorc”. Se dădea o luptă între cele două Romane: carieră timp de 15 ani, ea care își împlinise visul – de fapt împlinise visul celor pentru care lucra, și Romana de acum, cea care își descoperise o vocaţie, dornică să-și îndeplinească visul ei. “S-au întâmplat lucruri și s-au legat, prietenii, foștii colegi mi-au arătat încă odată că aveam o pasiune, nu știam că o am.  Mi-am urmat instinctul. Unii spun că eu am înflorit. Sunt născută în luna florilor. Numele de Fata care gătește cu flori mi l-a dat un telespectator în timpul unei emisiuni în direct în care am pregătit un meniu special cu flori”, povestește arădeanca.

Downshifting la bucătărie

Acceptarea vieții mai simple, plină de lucruri care-i plac, a însemnat pentru Romana schimbarea deux-pies-ului negru și a cămășii albe cu o tunică și un șorţ înflorat. Si-a găsit echilibrul gătind, realizând meniuri simple, creative. I s-a spus deseori că are un gust unic, că reţetele ei sunt pline de optimism și poftă de viață. “Cred că era acolo, undeva în adâncul sufletului meu, probabil o chemare a străbunilor”, mărturisește zâmbind Romana.

Romana Rista_Fata Care Gateste Cu Flori_Seara de Bucate_foto Luminita Popescu (11)

“Eu mi-s pe jumătate ardeleancă, jumate bănăţeancă. De fapt, provin dintr-o familie cu origini de turn Babilon. De acolo mi se trage totul și mai ales energia: străbunicul sârb, bunica maghiară, străbunica poloneză, străbunicul rus, bunica educată de o familie de evrei, neamuri plecate peste graniță, în Germania, în America. Sărbătorile la noi erau multe, tradiţionale, dar și cosmopolite, mă declar o norocoasă cu două Revelioane, două sărbători de Crăciun, de Paști, de Florii, ca să nu mai vorbim de Sărbătorile cu nume: Sfântul Ion, Sfânta Maria sau rugile din sat, culesul strugurilor. În familie, masa era masă. Iţi dai seama ce tradiţii se-ntâlneau în farfurie când se strângea tot familionul. Cred că menirea mea este să readuc acele bucate pe masă si să le dau un twist modern, aparte, care mă recomandă. Recreez reţete de familie, culeg reţete din cărţi vechi, mă inspir din roadele pământului, aduc noul în bucate din care nu lipsesc adesea mirodeniile cu flori și florile comestibile“, mai povestește Fata care gătește cu flori.

Tarte irezistibile cu petale, boboci sau chilli

Răsfoind paginile ei din social-media, am găsit poze cu tarte irezistibile, fiecare cu povestea ei, şi în combinaţii inedite: cătină cu prune, palinkă şi migdale, banane cu rodie, petale de floarea-soarelui şi unt de arahide cu chilli, tarte cu cremă de vanilie, cardamon și albăstrele, vată de zahăr. Piesa de rezistenţă este o tartă cu pere de la gugulani, umplute cu boboci de trandafiri, caise confiate și nuci fierte în sirop din dulceață de lubeniță. Dintre toate florile pe care le foloseşte la gătit o relaţie specială o are cu lavanda: “Într-adevăr, tartele sunt emblema bucătăriei care m-a făcut cunoscută şi apreciată. Nu am făcut două la fel. Sunt unice. Oamenii pentru care gătesc sunt unici în felul lor și faini.

Romana

Cât despre flori, dincolo de dulceaţa de flori de trandafir pe care o făcea bunica, clătitele cu flori de salcâm din copilăria noastră, un moment de inspiraţie l-am aflat în călătoriile mele. Mă opresc în Franţa, în faţa lanurilor de lavandă în diverse nuanţe de albastru și mov. Bezelele cu flori de levănţică au ajuns să fie în topul preferinţelor. Florile de dovlecel nu lipsesc din meniurile mele, le gătesc în aluat tempura, umplute cu creme fine, cu orez sau bulgur… Bucătăria cu flori este o bucătărie diversă, plină de culoare, dar și de savoare. Nu numai că îţi bucură privirea, gustul te face să afli că ești unic. Primăvara fac o dulceaţă de toporași. Folosesc în bucătărie flori comestibile și pentru că sănătatea este foarte importantă pentru mine le recomand pe cele provenind din culturi bio”.

Seara de Bucate cu Fata care gătește cu flori 

Romana a devenit cunoscută şi datorită evenimentului special pe care îl organizează, “Seara de Bucate cu Fata care gătește cu flori”.


”Este un proiect drag mie, început în primăvara 2012. Călătoria mea în taina gusturilor fine a prins contur, Seara de Bucate a devenit o întâmplare culturală în care accesul la cultură se face prin povestea pe care o scriu, meniul creativ, muzică şi teatru, tradiţie şi modă”, ne spune Romana. Evenimentul-concept lansat de Romana Rista a devenit unul de notorietate, fără concurenţă în România. În ultimele ediţii, doritorii cu greu au reușit să prindă un loc. De la primul eveniment găzduit împreună cu pianistul timișorean Teo Milea, Romana a creat meniuri tematice din peste 30 de regiuni ale lumii şi a avut invitaţi prieteni, foşti colegi din multinaţionale, diplomaţi, artişti şi pasionaţi de gastronomie şi cultură. Seara de Bucate o organizează într-un hotel de cinci stele din centrul Bucureştiului.

Fata Care Gateste Cu Flori_Romana Rista_Seara de Bucate_foto Luminita Popescu (2)

Finalul lui 2013 a fost marcat de o Seară de Bucate pe care i-a dedicat-o Mariei Tănase, găzduită alături de Alin Gălăţescu, specialist în modă. Un regal al artelor, de la gastronomie la muzică şi teatru pe care Romana l-a propus în Anul ”Maria Tănase”. Au răspuns invitaţiei Ansamblul Artistic “Ciocârlia” al M.A.I. şi Adriana Trandafir, preşedintele Fundaţiei Culturale ”Maria Tănase”, care a intepretat-o chiar pe celebra artistă, în piesa “Pasărea Măiastră”. Cei 200 de participanţi au degustat un meniu de semnătură Fata care găteşte cu flori, pregătit împreună cu echipa de juniori care a reprezentat România la Olimpiada 2012, condusă de Gabriela Berechet, preşedintele Federaţiei Bucătarilor.

Fata Care Gateste Cu Flori_Romana Rista_Seara de Bucate_foto Luminita Popescu (5)

“Am propus arome cosmopolite: sarmalele, mititeii, mămăliga şi piftia într-o interpretare inedită a reţetelor din cărţi vechi de bucate româneşti. Am conceput desertul ca pe o călătorie pe urmele Mariei Tănase la New York, Paris şi Istanbul. Vedete au fost sarmalele cu diverse învelişuri şi umpluturi: bătrâneşti, cu urdă, lapte covăsit şi nucă, în foi de viţă cu stafide şi bulgur şi, preferatele mele, sarmalele cu „miezuri de seminţe de floarea-soarelui” fierte în borş de putină“, povestește arădeanca.

Oameni faini și flori colorate

“Bucătăria cu flori m-a adus şi mai aproape de oamenii faini şi este cea care mă diferenţiază de colegii de breaslă. Florile în bucătărie şi abordarea culturală a bucătăriilor regionale pe care le promovez au un potenţial extraordinar. Comunic prin bucate şi deseori mi se spune de către cei care au venit la evenimentele create de mine sau au degustat din bucate că, înainte de toate, ştiu să le educ post-gustul şi că mă urmăresc pentru că sunt mereu cu un pas înaintea tendinţelor. Experienţa celor 15 ani pe baricade cu brandurile no.1 din lume şi a oamenilor deosebiţi care m-au format îşi pune amprenta în ceea ce transmit prin ceea ce fac acum.

Romana Rista_Fata Care Gateste Cu Flori_Seara de Bucate_foto Luminita Popescu (10)

Cineva mi-a spus odată că misiunea mea este aceea de a-i face pe cei care sunt cu slujbe în diverse domenii să devină şi mai creativi, să găsească inspiraţie în ceea ce fac prin ceea ce sunt. Mi se pare uneori că cele mai dese telefoane le primesc cu solicitări de reţete. Mă onorează şi mă bucur enorm să pot dărui şi împărtăşi din experienţa mea. Mărturisesc că nu am dezvăluit nicio reţetă de la cap la coadă.

Fata Care Gateste Cu Flori_Romana Rista_Seara de Bucate_foto Luminita Popescu

Aşa este, nu deţin reţeta perfectă în calea îndeplinirii oricărui vis. Există acţiune, decizii radicale, momente de cumpănă, momente dese în care renunţi la nivelul de comfort, clipe neînţelese uneori de cei din jur. Și tot aici mărturisesc că cele mai frumoase dimineţi au devenit cele în care pregătesc bezele cu flori sau “primesc” bezele şi flori de la cei pe care i-am încurajat să-şi urmeze visurile”, încheie Romana Rista, Fata care gătește cu flori.

1 COMENTARIU

  1. interesanta promovare a unui concept pe care il privim cu oarece curiozitate. remarcabila punerea in valoare a unor banateni, de felul lor inventivi, care au reusit sa se rupa de monotonia indusa de peste un deceniu de catre edilii orasului Timisoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.