Cea mai importantă clădire, după Moscheea Sultanului, din timpul ocupației turcești în...

Cea mai importantă clădire, după Moscheea Sultanului, din timpul ocupației turcești în Timișoara, „trezită” de șantierul din Libertății. Ce dovedește descoperirea FOTO

1
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-2038142283">
baia turceasca piata libertatii 5
FOTO: ADRIAN PÎCLIȘAN

Săpăturile de descărcare de sarcină arheologică din centrul Timișoarei au reînceput în forță. Arheologii care lucrează în piața Libertății au scos azi la iveală ruinele băii turcești. Pavată cu cărămizi hexagonale cu latura de 40 de centimetri, baia publică era cea mai importantă clădire din timpul ocupației turcești, după Moscheea închinată sultanului Suleyman Magnificul.

Coordonatorul arheologilor, lect.univ.dr  Dorel Micle, spune că s-au mai găsit vestigii care probează faptul că, în perioada de pașalâc, Timișoara a dus o viață economică și socială ”strălucitoare”. ”Am găsit urmele unei clădiri de mari dimensiuni, care o parte intră sub actuala clădire a Bibliotecii Județene, și credem că este vorba de fosta baie turcească. Peste aceste vestigii din Evul Mediu am găsit un canal construit de austrieci, după venirea lor la 1716., dar și pipe de ceramică, turcești, cu inscripții, bucăți de sticlă și ceramică importate din Turcia care probează faptul că în perioada aceea Timișoara a avut o viață economică și socială strălucitoare”, a explicat Micle.

În Piața Libertății lucrează o echipă formată din arheologi de la Catedra de Istorie a Universității de Vest și 10 studenți sau masteranzi voluntari.

1 COMENTARIU

  1. Din toate aceste descoperiri arheologice constat ca noi am duso mai bine sub dominarea popoarelor cotropitoare! Atunci stau si ma intreb daca politicienii din ziua de azi au termen de comparatie ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.