Bani de la CJT şi CLT pentru screening neonatal. Când începe şi...

Bani de la CJT şi CLT pentru screening neonatal. Când începe şi câţi copii vor beneficia de campanie

0
DISTRIBUIȚI

bebelus_spital

Detalii importante despre programul de screening neonatal din judeţul Timiş, oferite de pesedistele Bianca Gavriliţă,  medic şi consilier judeţean, şi Romaniţa Jumanca, profesor şi consilier local. Cele două au fost principalele militante pentru obţinerea de fonduri pentru testele care depistează maladii. Atât Consiliul Judeţean Timiş cât şi Consiliul Local Timişoara au alocat bani din bugetele lor pentru programul de screening – prin intervenţiile celor două consiliere.

„Ideea de bază a fost de informare şi conştientizare, atât a părinţilor, cât şi a autorităţilor asupra importanţei stării de sănătate a populaţiei.


Ţine, în primul rând, de medicina preventivă. Dorim să demarăm o acţiune de lobby, să extindem programul de screening la nivel naţional. Acum se testează doar două boli, dar vor intra în program peste 55. Dacă iei testele separat, poţi găsi un caz la 10.000 de naşteri. Acest program de screening neonatal nu se referă numai la testarea copiilor, ci se începe o campanie de informare a părinţilor legat de ce se întâmplă, cum se manifestă. La momentul naşterii, copilul este perfect spănătos, iar boala se manifestă abia după un an sau doi de la naştere. Sunt boli care pot duce până la retard sever. Costă foarte mult integrarea individului în sociatete, este mult mai simplu să testăm aceste boli, tratamentul lor poate fi foarte simplu, uneori e de ajuns un regim alimentar”, a declarat consilierul județean din partea PSD Bianca Gavriliță, care este și medic ginecolog. Testările vor începe din luna februarie şi se vor face gratuit pentru primii 2.000 de copii născuţi în judeţ. Campania a fost iniţiată de deputatul PSD Sorin Grindeanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.