CAMPANIE PRESSALERT.ro CURĂȚENIE OTRĂVITOARE De ce substanțele care ne fac casa frumoasă...

CAMPANIE PRESSALERT.ro CURĂȚENIE OTRĂVITOARE De ce substanțele care ne fac casa frumoasă ne aduc boala-n organism. Ghid de citire a etichetelor la detergenți

1
DISTRIBUIȚI

curatenie1

Dacă ne uităm la statistici, România este o ţară de oameni bolnavi. Sute de mii de bolnavi de cancer, bolnavi cronici, unul din patru români are alergie, ca să nu mai vorbim de faptul că România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la capitolul mortalitate infantilă în rândul copiilor sub 5 ani.

De unde atâtea boli? Unele dintre ele sunt un mister chiar şi pentru specialişti, dar în multe dintre cazuri pericolul poate fi evitat dacă acordăm mai multă atenţie mediului înconjurător şi obiectelor pe care le atingem zilnic. În primul rând,  substanţele pe care le folosim zilnic pentru a ne curăţa corpul sau casa. Săpun, şampon, detergent, degresante sau cosmetice – nu putem trăi fără ele, globalizarea ni le-a adus în casă și le-a transformat din lux în necesitate. Faptul că le folosim automat fără să le citim etichetele a devenit, de asemenea, normalitate. Prea ocupaţi, prea stresaţi cu grijile zilnice, nu acordăm atenţia necesară unor lucruri pe care le considerăm inutile şi nefolositoare, dar care ar putea avea efecte negative pe termen lung asupra noastră şi asupra celor din jur.

SLS – posibilă explicaţie pentru bolile românilor?

Puţin dintre noi ştiu că, în toate produsele de igienă corporală și în detergentul de vase sau cel de pardoseli, există o substanță toxică: SLS. I se mai spune lauril sulfat de sodiu sau dioxan. Pe etichete apare notat: SLS, sulphate ori SLES. Este substanța care face spumă. Odată ajuns în organism, SLS favorizează dezvoltarea celulelor canceroase. Dereglările hormonale si tulburări ale sistemului nervos, malformații ale fătului (dacă ajunge în organismul unei femei însărcinate) sunt doar câteva dintre efectele nocive ale acestei substanțe, ce ajunge în corp prin microcirculație, dacă intră în contact cu pielea, atacând ficatul.


Specialiștii spun ca atunci când se folosește lichid cu conținut de SLS, ar trebui ca pielea să fie complet protejată cu mănuși, astfel ca nicio picătură să nu o atingă, iar căile respiratorii de asemenea trebuiesc acoperite, pentru a nu se inhala aburii toxici.

Mămicile, în pericol

Un studiu efectuat de Universitatea din San Francisco, pe un eșantion de 268 de femei însărcinate, a demonstrat că toate sunt contaminate cu substanțe chimice sintetice foarte toxice. Studiul, publicat în ”Environmental Health Perspectives”, a arătat că în corpul femeilor apar PCB (bifenili policlorurați), pesticide organoclorurate, PFC (perfluorați), fenoli, PBDE (eteri de difenil polibromurați), ftalați, hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) și perclorat. Substanțele au fost inhalate sau au penetrat organismul prin palme, în timpul curățeniei obișnuite realizate acasă.

Un alt studiu, realizat de data aceasta în Marea Britanie, arată de asemenea gradul mare de periculozitate al acestor produse de curățenie asupra femeilor gravide și a fătului lor. Odată ajunse la făt, substanțele toxice îi pot provocă dereglări hormonale, malformații. Copiii unor mame obsedate de curățenie în timpul sarcinii riscă să facă astm încă din primii ani de viață. Dacă sunt băieți, pot veni pe lume cu probleme la nivelul aparatului reproducător.

Lista neagra

Listă de substanțe ”interzise” este foarte lungă. Ftalații (pe etichete: phthalate, DEP, DBP, DEHP, BBP, DMP) care se află în detergenți și în produsele de îngrijire a părului, perturbă sistemul endocrin. ”Ei bruiază funcționarea normală a sistemului endocrin și pot duce la obezitate și defecte la naștere”m explică dr. Ioana Vârtosu. Parabenii (methyl/butyl/ethyl/propyl/isobutyl paraben) sunt un tip de conservanți, care, ajunși în corpul uman, cresc posibilitatea dezvoltării cancerului și a dereglărilor hormonale. Triclosan – agent de curățare prezent în cele mai multe produse de curățenie și în unele săpunuri, poate afecta glandă tiroidă.

Toate aceste studii şi cercetări nu au nevoie de concluzii. Este suficient sa începem să citim eticheta atunci când luăm un produs în mână şi să facem alegerea corectă. O alegere bazată pe informaţii care, pe termen lung, ne ajută să ne apărăm interesele şi sănătatea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.