Ce a povestit investigatorul Vodă, în dosarul Moraviţa 1, despre „sistemul foarte...

Ce a povestit investigatorul Vodă, în dosarul Moraviţa 1, despre „sistemul foarte bine pus la punct” de şpagă UPDATE 3 De ce s-a întrerupt brusc procesul

12
DISTRIBUIȚI

dga 11 p

Investigatorul DGA Cristian Vodă a fost, audiat, astăzi, şi în dosarul de corupţie Moraviţa 1 la Curtea de Apel Timişoara. Acesta a declarat că a acţionat doar în limitele autorizării primite de la procuror şi „nu am ocupat niciodată o funcţie de conducere. Am fost un simplu lucrător. Nu-i puteam determina să ia şpagă”. Vodă a povestit că atunci când a ajuns în vama Moraviţa, „am găsit un sistem foarte bine pus la punct  în care fiecare lucrător avea rolul său în activitatea infracţională” şi „nu s-au ferit de mine în niciun fel când am fost mutat de la Deta”. Investigatorul a povestit că, dacă şefii de tură de la Vamă şi Poliţia de Frontieră decideau să pemită intrarea în ţară a ţigărilor de contrabandă, „îşi asigurau foarte bine zona. Se lucra doar când erau absolut siguri că nu se poate întâmpla nimic”.  Din „arsenalul” de „securizare a zonei faţă de organele statului”  făceau parte monitorizarea de către echipajele mobile ale Poliţiei de Frontieră şi Vămii, oameni pe traseul Moraviţa – Timişoara, protecţia echipajelor de la Poliţia Rutieră din apropierea vămii. Despre banii strânşi de la contrabandişti, Cristian Vodă a povestit că erau împărţiţi între vameși şi poliţişti de frontieră. Apoi „împărţeala nu era dreaptă, dacă se poate spune aşa ceva, ci fiecare primea bani după cum hotăra şeful de tură”. Audierea lui Vodă continuă. Rămâi pe PRESSALERT.ro pentru celelalte declaraţii.

UPDATE 1 Investigatorul a declarat că despre o parte din sumele primite de poliţişti de frontieră sau vameşi a aflat de la inculpatul Dragomir care „mi-a şo  dat de câteva ori bani să-i împart altor poliţişti”, explicând ulterior că „dacă (cei care au primit şpagă prin intermediari, n.a.) nu ar fi primit bani, aceia ar fi făcut scandal. Au fost situaţii de acest gen”. La întrebarea unuia dintre inculpaţi, investigatorul DGA a susţinut că „nu am fost autorizat să iau bani de la Dragomir”, dar că a existat o autorizare din partea procurorului.

Întrebat despre mutarea sa, a lui Dragomir şi a lui Budriş de la Deta la Moraviţa, Vodă a afirmat că nu a avut nicio implicare în acest lucru şi că „Dragomir vroia să ajungă la Moraviţa ca să facă mai mulţi bani”.


 Investigatorul DGA a negat că s-ar fi folosit de numele fostei preşedinte a Camerei Deputaţilor şi a susţinut că a filmat „atât cât mi-a permis tehnica din dotare şi cât am putut în condiţii de siguranţă. Porneam şi opream camera când puteam”.  Vodă a negat că ar fi primit bani sau cartuşe de ţigări pe care nu le-ar fi predat procurorului. Acesta a răspuns „nu-mi mai amintesc. Este aşa cum am consemnat în procesele verbale” la mai multe întrebări. Nu a răspuns nici când a fost întrebat cum îşi explică afirmaţia înregistrată „am prăduit nişte bani”.

UPDATE 2 Cristian Vodă a susţinut că „din punctul meu de vedere oricare poliţist ar fi putut opri acest fenomen infracţional. De exemplu, poliţistul de la fâşia verde putea să oprească maşinile după ce ieşeau sdin vamă şi să le controleze din nou”. La finalul audierii maraton de peste patru ore, investigatorul sub acoperire, care a fost inetrogat prin sistemul de videoconferinţă, le-a urat celor din sală „o zi bună”.

UPDATE 3 După o scurtă pauză, instanţa a redeschis dezbaterile pentru a discuta despre probele propuse în apărare. Principala luptă a avocaţilor a fost cea legată de modul în care s-a stabilit prejudiciul, susţinându-se că este nevoie de o expertiză pentru că există experţi care susţin că modul de calcul folosit de DNA şi de ANAF este unul greşit, folosindu-se metodele pentru firme şi nu cele pentru persoane fizice. De asemenea, apărarea a afirmat că nu se pot apăra referitor la prejudiciu dacă nu se admit probele propuse. Instanţa a respins mai multe  solicitări, audierea unor martori nefiind încuviinţată pentru că „faptul că şi-a făcut datoria în anumit moment, nu exclude ca în alt moment să fi încălcat legea”. Acest lucru l-a determinat pe avocatul Fanu Moca să solicite recuzarea judecătoarei pe motiv că „aveţi o convingere deja formată şi v-aţi antepronunţat”. Instanţa a discutat alte câteva solicitări după această cerere, dar  procesul s-a întrerupt după ce avocaţii au susţinut că nu se mai poate continua până la soluţionarea cererii de recuzare. Cererea de recuzare urmează să fie soluţionată, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru vineri.

12 COMENTARII

  1. Poate ne spune voda si unde sunt banii pe care,conform rechizitoriului,i-a luat si nu i-a mai depus niciodata…Asteptam cu interes!Daca tot ne vrem corecti,Domnule Bota,de ce nu spui si aceste lucruri ca daor,jumatate din viata ti-ai petrecut-o studiind dosarele Moravita si aceste amanunte,sigur,nu au cum sa-i scape unui jurnalist „de exceptie”,corect si total impartial asa cum va considerati dumneavoastra!

  2. Domnule Bota, daca sunteti corect, va rog sa scrieti si despre faptul ca inculpatilor nu li s-au dat dreptul sa se apere. Cererile de audiere a unor martori (persoane care au fost intoarse la frontiera de intrare in tara, datorita neregulilor in acea perioada) au fost respinse. Oare de ce? Ce fel de justitie e asta. Esti acuzat, dar nu te poti apara. Presa are rolul sa arate realitatea asa cum e ea.

  3. alo…alooo ce vor unii avocati ..sa fie anchetat investigatorul????
    Nu va este rusine …D-lor judecatori dati-le bratari si la unii avacati pentru complicitate cu infractorii…poate se trezesc la realitate

  4. alo…alooooo,sorineeee…de dreptul la un proces eschitabil ai auzit, frustratule?????Numai un complexat ca tine gandeste asa!Hai pa,jigodie basista!

  5. alooo domnii frontieristi,nu va aparati voi usor daca erati niste oameni corecti?nu va trebuiau avocati mergeati in continuare la munca…pe unii din voi va cunosc personal asa ca lasati-o mai moale,sunt atatea probe de se joaca procurorii cu voi si va papa banutii avocatii,cereti o solutionare rapida ca e mai sanatos altfel o sa va uzeze pe interior si o sa incaruntiti de tineri,pacat ca puteati prin corectitudine sa nu fiti in postura asta,oricum in puscarie sunt toti sau majoritatea nevinovati,un sistem infect care trebuie spalat,o zi buna !

  6. Mai Sorinele tu ai vrea ca avocatii sa spuna ce spune procurorul DNA? Normal ca isi apara clientii,dar cu toate astea multi dintre infractorii care au lucrat in acea perioada in vami vor merge unde le este locul si anume LA PUSCARIE. Nu ca cei care lucreaza acum sunt mai breji,dar le vine si lor randul…

  7. comentariile de pana acum sunt la extreme. nu tre sa ne luam de avocati ca ei is platiti si zic ce le spun inculpatii sa zica. Dar cu dreptul la aparare lasati vrajeala. de cati ani va judecati, bisnitarilor ? vreti sa vi se admita toti martorii mininosi care sa zica ca viloacele voastre si bemveurile erau din bani munciti? Sunteti o infectie nenorocita de spagari.

  8. Bravo!!!Voda esti tare!!!MAFIA din vami este condusa de la centru;in anii de glorie am vazut o tubita verde plina ochi cu valuta!!!milioane de dolari,marci erau impartiti dupa o schema care mai este si azi in vigoare,deci…FRECTII!!!

  9. Ioan Petru zis Specu cum de nu se afla printre traficanti de tigari , care sunt cercetati. Specu este un sifonar care si saptamana asta a adus tigari din Serbia ….

  10. Curat, murdar ! Vamesii si politistii de frontiera au furat organizat, procedeul fiind practicat in toate punctele de frontiera ale Romaniei, iar vinovati sunt comisarii Garzii Financiare, care au fost dati afara fara nici o logica iar institutia desfiintata. In locul lor, pentru ca erau „profesionisti” la colectat, au fost angajati vamesi. Bravo Ponta ! Bravo Chitoiu ! Ati facut curatenie

  11. Dle. Sorin ! Daca aveti date concrete nu mai scrieti pe comentarii ca nu va ia nimeni in seama. Puneti dvs. mana si scrieti frumos la DIICOT, DNA, DGA, MAI si la alte prescurtari. Dar la prescurtarile din Bucuresti. Ca astea de la TM n-au facut niciodata nimic.
    Cei care ne scriem doar parerea pe aici nu vom rezolva nimic niciodata. Daca aveti date concrete, cu dovezi, scrieti la cei competenti. Dar URGENT!!!!
    Apropo! Cand ati auzit ultima data de vreo confiscare de tigari facuta de politie? De trei ani incoace nimic.
    Dar daca n-au fost confiscari asta nu inseamna ca e liniste. Aveti dreptate, dar….. dolce far niente.

  12. Halal justitie , tigani din sagului , dambovita sunt din nou la ,, lucru” in strada dupa perchezitiile de la sfarsitul anului…
    Pai poate si vamesi si politatii inculpati acum sunt sunt imbracati prost , de ce nu le da drumu…
    Justitia in Romania nu exista….

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.