Ce spune cel mai mare integrator de fonduri europene în agricultură din...

Ce spune cel mai mare integrator de fonduri europene în agricultură din țară despre românii care-și vând terenurile cetățenilor maghiari

5
DISTRIBUIȚI

musca

Există agricultori în vestul țării care se opun vehement vânzării terenurilor agricole către cetățeni maghiari și susțin că acest lucru trebuie oprit de autoritățile române. ”Toți românii care vor să își vândă terenurile ungurilor ar trebuie să fie băgați în pușcărie, la fel cum autoritățile maghiare și-au amenințat proprii cetățeni, cu închisoarea de cinci ani dacă înstrăinează terenurile unor străini. Ar trebui făcut un apel către nația română, să nu fie proastă. Românii să nu fie mai proști decât ungurii! Din păcate, la noi prostia este mai mare decât sărăcia. Cred cu tărie că e datoria autorităților statului să facă orice pentru ca aceste terenuri să nu fie vândute”, a declarat Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici (Arad), cel mai mare integrator de fonduri europene în agricultură de la noi din țară. Combinatul pe care îl conduce, fondat pe locul fostului CAP, a ajuns la cifre de profit anuale de peste un milion de euro.

musca1

Afirmațiile lui Muscă sunt o reacție la o un zvon potrivit căruia statul maghiar ar pregăti un program de sprijinire a ungurilor care cumpără pământ în România. Discuţiile legate de posibilitatea ca autorităţile de la Budapesta să lanseze un program de susţinere a cetăţenilor unguri care doresc să achiziţioneze terenuri agricole în Transilvania sunt abia deschise.


Totul a pornit după ce un oficial al ambasadei Ungariei la Bucureşti a declarat unui jurnalist maghiar că guvernul condus de Viktor Orban va plăti rentă viageră cetăţenilor români de etnie maghiară care deţin sau cumpără teren în România şi îl cedează spre exploatare statului ungar.

 Noul Cod Penal maghiar

Trebuie spus că înainte de adoptarea noului cod penal maghiar (în vara anului trecut), secretarul de stat în ministerul ungar al dezvoltării regionale, Gyula Budai, menționa că acesta urmează să aibă o prevedere cu pedeapsa de la unu la cinci ani de detenție pentru cumpărătorii şi vânzătorii, precum şi avocaţii şi notarii implicaţi în achiziţia de terenuri agricole pe teritoriul Ungariei de către străini, prevedere care, în cele din urmă, nu a mai apărut.

seceris in romania05 (1)

Terenuri înstrăinate și nelucrate

Treizeci de procente din terenurile agricole din România aparțin străinilor. Chiar dacă nu a fost permis prin lege, străinii au devenit co-proprietari de terenuri (mai ales prin asociere cu localnicii). Un sfert din terenurile agricole din Timiș aparține de mulți ani străinilor, evident, prin interpuși. Statisticile arată că numai italienii ar deține aproximativ 100.000 de hectare. Anul trecut, Timișul a ajuns de rușinea țării la capitolul agricultură, campion național la pământ nelucrat cu peste 48.000 de hectare. Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), confirmă ideea că pământurile nelucrate sunt în general terenuri cumpărate de “aşa-zişi” întreprinzători străini în scopuri imobiliare.

5 COMENTARII

  1. Daca nu au reusit altfel, acum iungurii se gandesc sa ne cotropeasca in acest fel. Nu stiu daca vor reusi sau nu, ar trebui sa fin foarte atenti la cine vindem si daca vindem. Italienii au cumparat, au facut asociatii, au facut ceva. Poate mai fac si afaceri cu vinurile , facute aici si transportate acolo, procesate si vandute acolo mult mai scump decat aici, poate sub alt brend…asta e! Dar cu ungurii este mult mai periculos. Romani, banateni,treziti-va!

  2. nu va bateti capu ca in Banat nu prea au de unde cumpara ca 50% e al lu Nastase si Sarbu ,30% au italieni iar restu au paori care au mai ramas,poate in Ardeal da ,dar mai bine ar vinde la olteni ca ei sunt descurcareti,poate asa mai scapam si noi de ei!!

  3. PS.Pamantul nelucrat este al fostelor IAS-uri privatizate.La Clopodia toate fostele plantatii de meri si pruni,mii de hectare (foste mosii nobiliare Manase,Petala,Beneczki) au ajuns padure.Mai mult,granitele judetului au fost modificate de catre niste judecatori la Timisoara (Legal sau ilegal? Cum se modifica inpartire teritoriala a tarii?),prin trecerea fostei mosii Furlugeanu la Caras-Severin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.