Cod de etică în şcoli, pentru combaterea corupţiei, după o decizie a...

Cod de etică în şcoli, pentru combaterea corupţiei, după o decizie a Ministerului Educației

0
DISTRIBUIȚI

educatoare

Un cod de etică pentru şcoli ar trebui să fie elaborat până la 15 iunie, iar cadrele didactice care îl încalcă ar urma să fie sancţionate şi să nu mai poată face parte din acest corp profesional, măsura vizând combaterea corupţiei, a anunţat secretarul general adjunct al MEN, Gabriel Ispas, scrie Mediafax. Secretarul general adjunct al Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) a declarat, astăzi, într-o conferinţă că le-a transmis directorilor de şcoli că ministerul a declanşat „o cruciadă împotriva corupţiei din educaţie” şi i-a invitat pe toţi „să fie parte a rezolvării problemei şi nu cauză a soluţiilor”.

„După ce am aprobat strategia anticorupţie, vom aproba şi codul etic şi vom discuta despre problema de nedemnitate profesională, pentru că, atunci când discutăm de nedemnitate profesională, persoana care a fost sancţionată pentru acest lucru să nu mai poată niciodată să facă parte din acest corp profesional”, a mai spus Ispas. El a mai menţionat că acest cod etic va putea fi valabil în învăţământul preuniversitar românesc timp de 20 – 30 de ani.

„Facem acest lucru pentru a-i ajuta pe profesori, pentru a-i ajuta pe toţi actorii să facem un învăţământ mai bun, (…) nu discutăm numai despre bani. Profesorul nu s-a transformat în otreapa scocietăţii.


Sunt atât de mulţi profesori cu calităţi extraordinare, încât astfel de specimente nu trebuie să întineze imaginea corpului profesional”, a mai spus Ispas. Secretarul general adjunct a mai spus că Ministerul Educaţiei a înregistrat, online, 299 de sesizări de fapte de corupţie, dar nu toate s-au confirmat.

„Sesizarea de la Şcoala 10 a avut numărul 298. (…) Cele mai multe sesizări se referă la fondul clasei, implicarea învăţătorilor, profesorilor şi diriginţilor în colectarea de bani sau vânzarea materialelor auxiliare sau sugerarea de către cadrele didactice a achiziţiei anumitor broşuri”, a completat Ispas.

Consiliul de Administraţie al Şcolii nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală a decis, în 10 ianaurie, desfacerea disciplinară a contractului de muncă al învăţătoarei Dana Blându, care a cerut bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajaţi ai şcolii. De asemenea, şcoala a decis şi sesizarea Parchetului în cazul învăţătoarei, pentru aspecte penale care ar fi fost săvârşite de Dana Blându, anchetatorii urmând să stabilească dacă aceasta a primit în acest fel foloase necuvenite.

În ultimele zile, după incidentul de la Şcoala nr. 10, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a primit mai multe sesizări privind colecte de bani în şcoli şi de luni a început cercetări vizând fondul clasei în alte trei unităţi de învăţământ, respectiv Şcoala Gimnazială „Sfântul Andrei”, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” şi Colegiul Economic „Costin C. Kiriţescu”.

Un alt caz a fost sesizat la Secţia 6 Poliţie din Capitală. Tatăl unui copil care învaţă la Şcoala Centrală s-a prezentat la Secţia 6 şi le-a spus poliţiştilor că învăţătoarea a amenajat în clasă un loc la perete unde copiii pedepsiţi sunt umiliţi, fiind puşi să dea cu capul. Bărbatul a precizat că cel puţin doi elevi au fost puşi în această situaţie, potrivit unor surse din Poliţia Capitalei. Acesta a mai reclamat şi că elevii sunt obligaţi să plătească taxe pentru participarea la diverse concursuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.