A crescut numărul bolnavilor de SIDA în Timiș. Din ce motiv o...

A crescut numărul bolnavilor de SIDA în Timiș. Din ce motiv o parte dintre ei refuză să mai trăiască

0
DISTRIBUIȚI

sida-generic-640x451

200 de bolnavi din județul Timiș se află în evidențele Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara ca fiind seropozitivi. Numărul pacienților infestați cu virusul HIV a crescut cu peste 60 % în ultimii cinci ani, principala cauză fiind, potrivit medicilor, contactul sexual neprotejat. Dintre cei 200 de pacienți care s-au îmbolnăvit de SIDA, 167 beneficiază gratuit de medicamentele oferite de Ministerul Sănătății. Un tratament costisitor, pentru care se alocă din bugetul de stat cel puțin 4.000 de lei lunar pentru fiecare pacient, dar acesta reprezintă singura șansă la viață pentru timișorenii seropozitivi. Totuși, deși pacienții cu SIDA nu trebuie să scoată nici măcar un leu din buzunar pentru acest tratament, o parte din ei refuză să ia medicamentele, ceea ce înseamnă o condamnare sigură la moarte.

Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara, ne-a declarat că, în acest moment, există 31 de bolnavi infestați cu virusul HIV care nu iau tratament.


“O parte se află pe listele de așteptare pentru că s-a descoperit că au această boală abia de câteva luni, dar o parte refuză să ia tratamentul”, a explicat medicul timișorean. Principalele motivele pentru care pacienții nu mai doresc să ia tratamentul îl reprezintă faptul că se simt neajutorați atunci când văd cum alte persoane cu această boală mor din cauza unei banale răceli sau refuză să mai lupte, sătui să ia multe pastile zilnic.

“În anul 2012 au murit 16 persoane în vestul țării din cauza virusului HIV, şi asta pentru că tinerii au refuzat să mai ia tratamentul, adică au obosit terapeutic, mai ales că sunt sub tratament medicamentos din copilărie. Dar altă soluţie nu există, dacă îşi iau în fiecare zi pastilele, pot duce o viaţă perfect normală”, explica Daniela Biriş, psiholog în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase. În total, la Centrul Regional HIV/SIDA din Timișoara sunt înregistrați peste 700 de bolnavi din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.