Cum să frigi banul public cu lemne – ştii numărul şi achiţi...

Cum să frigi banul public cu lemne – ştii numărul şi achiţi în martie facturi emise de abia în noiembrie

0
DISTRIBUIȚI

lemne taiate

Orice metodă este bună pentru a „raşcheta” banul public şi nimic nu este imposibil, tupeul celor puşi să administreze banii localităţilor fiind fără margini. Fostul primar al comunei Tormac, Aurică Băran, în mandatul căruia bugetul APIA a fost păgubit după ce au fost eliberate pe bandă rulandă adeverinţe false privind suprafeţele de teren deţinute de diverşi proprietari, a reuşit câteva performanţe şi la achiziţia de lemne de foc pentru spaţiile administrative aşi grădiniţele. Valoarea lemnelor cumpărate în perioada octombrie 2009 – martie 2012  a fost de 260.502 lei.

Un control al Curţii de Conturi a scos la iveală faptul că în cazul celor şase firme care au asigurat aprovizionarea există, în majoritatea cazurilor, legături între acestea şi fostul primar.


În cazul firmei Aldis Trade SRL,  această societate a fost înfiinţată de aceiaşi persoană care a cumpărat firma Primăriei Tormac, Tosica Tim SRL, şi care a concesionat Aldis Trade către fiicele primarului. SC Radi Trust SRL nu numai că a livrat lemene primăriei, dar a efectuat şi alte lucrări de reparaţii în comună. În cazul firmei Agro Bio Zăvoiul SRL s-a constatat că asociatul unic Dănciulescu Nicolae, viceprimar al comunei Obârşia Cloşani, judeţul Mehedinţi l- a împuternicit ca administrator pe Aurică Băran, iar la  SC Oil Mia& Dia SRL asociate au fost iniţiale fiicele primarului, iar apoi a devenit asociat unic unul dintre gineri. Deşi conform legislaţiei, livrările de lemne trebuiau să fie însoţite de avize speciale de însoţire a mărfurilor, care să ateste provenienţa, nu s-au găsit decât facturi fiscale.

Primarul Băran a reuşit şi o performanţă de magician – prin dispoziţii de plată semnate de acesta, în lunile martie, aprilie, iunie şi iulie 2009 a indicat cu exactitate numerele şi valorile facturilor ce au fost ulterior întocmite în perioada octombrie – noiembrie 2009. Auditorii externi, , bazându-se pe faptele şi documentele găsite, au considerat că în fapt achiziţia de material lemnos a servit lui Băran pentru de a utiliza şi beneficia în mod fraudulos de sume din bugetul local al comunei Tormac, prejudiciul fiind de peste un sfert de milion de lei. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.