Economia americană a înregistrat o creștere de 3,2% în trimestrul patru

Economia americană a înregistrat o creștere de 3,2% în trimestrul patru

0
DISTRIBUIȚI

Bani dolari mita

Economia americană a înregistrat, în ultimul trimestru al anului trecut, o performanță mai bună decât se estima, în pofida închiderii serviciilor administrative în luna octombrie, datorită consumului gospodăriilor, investițiilor companiilor și exporturilor, arată o primă estimare publicată joi de Departamentul Comerțului al SUA, transmite Agerpres. Conform primelor cifre, PIB-ul SUA a înregistrat, în perioada octombrie-decembrie 2013, o creștere anuală de 3,2%, peste estimările analiștilor care mizau pe un avans de 3%. Chiar dacă este vorba de o încetinire față de creșterea anuală de 4,1% înregistrată în perioada iulie-septembrie 2013, creșterea economiei americane în trimestrul patru a fost peste așteptări având în vedere minusul de 0,3% provocat de închiderea parțială a serviciilor administrative în luna octombrie și contribuția mai mică a stocurilor companiilor.

Datele privind evoluția PIB-ului vin la o zi după ce Rezerva Federală a anunțat că ‘ritmul de creștere a activității economice a accelerat în ultimele trimestre’.


De asemenea, Fed a anunțat miercuri seară o nouă reducere cu 10 miliarde de dolari a achizițiilor sale lunare de obligațiuni. Potrivit Departamentului Comerțului, cheltuielile de consum au fost principalul motor care a stat la baza creșterii economice în trimestrul patru, fiind responsabile pentru 2,26 puncte procentuale din creșterea PIB, dar au existat și contribuții venite din partea altor segmente ale economiei precum comerțul sau investițiile companiilor. În perioada octombrie-decembrie 2013, cheltuielile de consum (responsabile pentru aproximativ 70% din economia americană) au crescut cu 3,3% în ritm anual, cel mai puternic avans înregistrat după 2010, după ce în trimestrul al treilea al anului trecut au crescut cu 2%.

De asemenea, economia americană a profitat în ultimele trei luni de pe urma creșterii exporturilor și a scăderii importurilor de produse petroliere, care au condus la reducerea deficitului balanței comerciale. În schimb, cheltuielile Guvernului au înregistrat o contracție de 4,9%, în condițiile în care Guvernul federal a fost închis timp de 16 zile în luna octombrie. Departamentul Comerțului a estimat că închiderea Guvernului a șters 0,3% din creșterea PIB-ului. Stocurile companiilor nu au avut decât o contribuție de 0,42 puncte procentuale la creșterea economică din ultimul trimestru, după o contribuție de 1,67% în trimestrul precedent.

Economia americană, prima economie a lumii a înregistrat o creștere de 4,1% în trimestrul al treilea al anului trecut, după un avans de 2,5% în trimestrul al doilea și un avans de doar 1,1% în primele trei luni. Departamentul Comerțului va da publicității o a doua estimare privind evoluția PIB-ului în ultimul trimestru al anului trecut pe data de 28 februarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.