Gospodărie după gratii: deținuții de la Penitenciarul Timișoara cresc ce pun apoi...

Gospodărie după gratii: deținuții de la Penitenciarul Timișoara cresc ce pun apoi pe masă. Cum învață să devină fermieri, pe bani europeni FOTO

2
DISTRIBUIȚI
penitenciarul timisoara ferma de oi buzias09
FOTO: ADRIAN PÎCLIȘAN

Deținuții închiși la Timișoara muncesc zilnic pentru a-și produce hrana. Penitenciarul deține mai multe ferme de animale și legume, unde persoanele private de libertate au ocazia nu numai să lucreze pentru a acumula scăderi din pedeapsă, dar și pentru a avea ce pune pe masă.

Una din cele mai spectaculoase locații e ferma din Timișoara unde, încă din 2009, deținuții cultivă ciuperci Pleurotus. În cele două încăperi pline de saci cu compost din care cresc ciupercile, atmosfera parte ruptă dintr-un film de ficțiune. Se obțin aproximativ 10.000 de kilograme anual, ciuperci care ajung direct în bucătăria instituției de pe strada Popa Șapcă nr. 7.  ”În preocupările noastre pentru dezvoltarea abilităților deținuților, pentru  folosirea forței de muncă, pentru producerea în regie proprie a diverselor bunuri care să îmbunătățească condițiile de hrană și detenție, ușurând și bugetul, Penitenciarul are trei ferme. Una e de legumicultură, cu  sere, solarii, grădină de zarzavaturi (10 ha) și o ciupercărie modernă, o altă ( 43 ha) e dedicată culturii de porumb, și mai există 300 ha la Buziaș unde cresc 1200 de oi, 60 de vaci și păsări, existând totodată pășune pentru animale și livadă”, explică chestorul Ioan Băla, directorul Penitenciarului Timișoara.

Deținuții învață să fie ciobani sau zidari

Pe lângă activitățile de grădinărit, o parte dintre infractorii condamnați de la Timișoara au grijă de animale la o fermă în toată regula, construită pe bani europeni. 300 dintre ei se pregătesc să devină crescători de animale veritabili, pentru ca atunci când își vor fi ispășit pedeapsa să poată lucra cu acte în regulă în zootehnie. În cadrul ”Programului interregional integrat de calificare și recalificare profesională a persoanelor private de libertate” derulat prin POS DRU 2007 – 2013, care se încheie luna viitoare ( în valoare de 4,5 milioane de euro) se promovează incluziunea socială a deținuților ( Axa prioritară 6). Penitenciarul Timișoara a intrat în program alături de penitenciarele din Satu Mare și Botoșani cu scopul de a califica 800 de persoane private de libertate  (câte 100 de la parteneri și 600 de la Timișoara), după cum urmează:  500 în construcții și confecții termopane, respectiv 300 în creșterea animalelor (vizând în principal oameni care provin din mediul rural). ”De la începutul programului s-au derulat mai multe cursuri, ultima serie fiind acum în desfășurare. Ca element inedit în cadrul proiectului, unul din indicatori a fost găsirea de locuri de muncă pentru deținuți, odată ce vor părăsi penitenciarul.  În acest sens avem un parteneriat cu o companie de resurse umane  cu acoperire națională. Una din obligațiile deținuților este să își caute singuri de lucru, și, la angajare, să ne trimită o copie după contact, sau, dacă apelează la această companie, să nu refuze mai mult de trei oferte în primele șase luni”, a precizat directorul Penitenciarului Timișoara.

La orele de creșterea animalelor, practica o fac pe oile penitenciarului. Au învățat cum să le îngrijească, cum să le mulgă cu aparate mecanice, care sunt rasele. Cursanții plănuiesc să plece în străinătate la finalizarea pedepsei, și să lucreze la ferme unde să fie bine plătiți. Ei spun că au avut o mare șansă să se califice în timp ce ispășesc o pedeapsă, mai ales că poate, până acum, nu au avut nicio meserie de trecut în CV.

Ion G., de 31 de ani, închis cu o condamnare de cinci ani pentru că l-a maltratat pe fiul concubinei sale, ar vrea să plece, după ce scapă de pușcărie  la muncă, într-o  fermă, în străinătate. ”Până la vârsta mea am lucrat ce am putut. La pădure, apoi am confecționat la linguri din lemn, pentru un francez, am lucrat în construcții. Acum am ocazia să învăț cu adevărat o meserie, și mă gândesc că atunci când voi ieși poate plec să lucrez afară.


Tatăl meu lucrează la o fermă în Germania, poate mă va ajuta și pe mine să ajung acolo”, ne spune tânărul.

În cadrul programului, ferma de la Buziaş şi-a dublat capacitatea, ajungând la 1.200 de oi, sute de păsări şi zeci de bovine și o clădire adăpost de animale ultramodernă, construită în numai trei luni. Toate lucrările de modernizare ale fermei au fost făcute de deţinuţii care s-au specializat în constrcuții.

2 COMENTARII

  1. totul e o prosteala la drumul mare,de la a produce pina la mancarea care ajunge in farfuria detinutilor e cale lunga,mai exact se „pierde” pe drum ,mancarea e de proasta calitate!!!!! o ancheta mai ampla ar scoate la iveala cum se imbogatesc cei din conducerea penitenciarului pe tema aceasta de mai bine de 20 ani

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.