Problema românescă din cel mai modern centru de cercetare veterinară din estul...

Problema românescă din cel mai modern centru de cercetare veterinară din estul Europei

0
DISTRIBUIȚI

DSC_0028

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului a devenit, din acest an, un important institut de cercetare cu laboratoare moderne. Mai mult, după finalizarea unui proiect finanțat din fonduri europene, în valoare de peste 40 de milioane de lei, universitatea timișoreană a inaugurat și o clinică veterinară unică în această parte a Europei.

Atât partea de cercetare, cât și tratamentul animalelor se vor realiza într-o clădire nouă, alcătuită din 32 de laboratoare, săli de operație și de consultație, precum și șase unități experimentale. Tinerii specialiști vor  avea astfel posibilitatea să facă cercetări în domeniul biologiei plantelor, animalelor, dar și uman cu ajutorul unei aparaturi care a costat aproape 20 de milioane de lei. „Avem dotări la un nivel care nu mai există la nicio clinică universitară din România, de la Timişoara până la Budapesta sau Viena. Aparatura cumpărată include un tomograf de ultimă generaţie şi un aparat de radiologie digitală”, a spus Horia Cernescu, profesor în cadrul universității.

Potrivit reprezentanților universității, câinii bolnavi vor beneficia de condiții de tratament cu totul speciale, la fel ca în America. Cu alte cuvinte, proprietarii intră în clinică, lasă câinele la intrare și rămân în sala de așteptare pentru a nu intra în contact cu personalul medical.


Animalele vor beneficia de consultații complexe, la fel ca în cazul spitalelor în care se tratează oamenii. Clinica este alcătuită din săli de operație, anestezie, ecografe performante, computer tomograf, endoscoape sau electrocardiografe. Nici animalele cu boli infecțioase nu au fost uitate, pentru acestea existând un traseu separat.

DSC_0008

Probleme în găsirea specialiștilor care să facă cercetare aplicată

În noile laboratoare de cercetare inaugurate se va lucra cu culturi celulare, în domeniul reproducției asistate, a imunologiei și a microbiologiei, care vor fi analizate la cele mai puternice microscoape de pe piață, dar există o problemă. Prea puțini specialiști se vor ocupa de partea de cercetare, pentru că sunt greu de găsit. Și cum bani pentru finanțarea cercetării sunt de asemenea puțini, reprezentanților universității le rămâne doar să-i pregătească cum pot pe tinerii studenți și absolvenți.

„Ne gândim şi la finanţarea din partea mediului privat însă, deocamdată, și-au arătat interesul doar câteva firme mici, care nu pot susţine activitatea într-o măsură prea mare, pentru nu au bani pentru asemenea investiţii”, a explicat profesorul universitar Horia Cernescu. Singura soluție o reprezintă sprijinul partenerilor externi, așa cum este și colaborarea cu Universitatea de specialitate din Salzburg, de unde au venit 12 porci, care costă 1.500 de euro fiecare, care vor fi folosiți pentru realizarea de experimente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.