Lună plină pentru „consumatorii” de cultură din Timișoara. Ce spectacole sunt programate...

Lună plină pentru „consumatorii” de cultură din Timișoara. Ce spectacole sunt programate în februarie

0
DISTRIBUIȚI

Tara surasului opera

Teatrul naţional timişorean deschide luna februarie cu spectacolul „Prometeu înlănţuit”, urmat de „Billy mincinosul”. Alături de spectacole care au fost programate şi în cursul lunii ianuarie, în această lună vor avea loc reprezentaţii cu numeroase alte reprezentații: una din premierele lunii trecute, „Actriţa”, „Cabaretul cuvintelor”, „Iaacovi şi Leidental”, „Gaiţele”, „De-a baba oarba”, „Nopţi cu Isadora”, „Romeo şi Julieta”, „De cealaltă parte”, „Pana de automobil”, „Oxigen”, „O scrisoare pierdută” şi cea de-a doua premieră a lunii ianuarie, „Salata şi leuşteanul”.

Începând cu prima duminică a lunii februarie, şi iubitorii de operă vor putea revedea două spectacole de operetă de Lehar, „Văduva veselă” iar în următoarea săptămână „Ţara surâsului”, urmate de baletul-rock „Dancing Queen”, pe muzica formaţiei Queen. Repertoriul lunii februarie mai cuprinde operele „Adriana Lecouvreur” de F. Cilea, „Carmen” de Bizet şi „Trubadurul” de Verdi, spectacolul coupé de operă şi balet „Gianni Schicchi” şi „Suite Assasine”, opereta „Liliacul” şi spectacolul de operă pentru copii „Steaua de sticlă” de D. Ardelean.

Teatrul maghiar invită spectatorii la mai multe spectacole jucate cu succes în cursul anului trecut, precum şi la cele puse recent în scenă: „Sus în adâncuri”, „Afacere murdară”, „Ai lăv iu”, „O, ce zile frumoase”, „Operă ţărănească” şi „Regina frumuseţii din Leenane”, iar la sfârşitul lunii, o nouă premieră, „A hétfejü tündér”, va vedea luminile rampei.

Una din premierele lunii ianuarie, „Făptaşi”, de Thomas Jonigk, va putea fi vizionată pe scena teatrului german şi în data de 4 februarie, iar spectacolul va fi urmat de discuţii cu publicul.


Tot în această lună, sunt programate reprezentaţii cu spectacolele „Pescăruşul” de Cehov, „Nunta micilor burghezi” de Bertolt Brecht, „Fetiţa cu chibrituri” după basmul povestitorului danez Hans Christian Andersen şi două spectacole cu cea de-a doua premieră a lunii ianuarie, „Tineri fără Dumnezeu”, după Ödön von Horváth.

Luna se va încheia cu o nouă premieră, „Cabaret”, un musical de John Candler după libretul lui Joe Masteroff, conducerea muzicală a spectacolului fiindu-i încredinţată lui Peter Oschanitzky. Este povestea unei cântăreţe şi dansatoare dintr-un club de noapte în Berlinul anilor ’30, când nazismul era în plină ascensiune, care se îndrăgosteşte de un american care visa să devină romancier. În paralel, două persoane mai vârstnice trăiesc o altă poveste de dragoste dar nu se pot căsători din cauză că bărbatul este evreu. Este povestea unor vise împlinite şi a altora spulberate, povestea unor destine în care umorul se împleteşte cu resemnarea, ludicul cu decadentul, fascinaţia cu amăgirea, totul marcat fiind de contextul politic în care trăiesc personajele. Încă de la prima sa montare, în 1966, acest musical a cucerit milioane de spectatori. Toate spectacolele teatrului german sunt supratitrate în limba română, cu excepţia spectacolului „Tineri fără Dumnezeu”, care beneficiază de traducere simultană în limba română.

Teatrul pentru copii şi tineret „Merlin” începe această lună cu două reprezentaţii ale ultimei premiere, „Zâna lacului”, următoarele spectacole ale lunii fiind „Capra cu trei iezi”, „Scufiţa roşie” şi „Albă ca zăpada”.

Foto: Opera Națională Română Timișoara

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.