Mămicile care vor să nască prin cezariană la stat scot din buzunare...

Mămicile care vor să nască prin cezariană la stat scot din buzunare 1.000 de lei. De ce crede ginecologul Doru Anastasiu că nașterile naturale vor fi tot mai rare

2
DISTRIBUIȚI

gravida-640x640

Viitoarele mămici care nasc la Maternitățile “Bega” sau “Odobescu” din Timișoara nu trebuie să scoată niciun leu din buzunar, indiferent că aduc pe lume un copil prin naștere naturală sau prin cezariană. Totuși, din luna martie a acestui an, s-a decis ca doar nașterile naturale și operațiile de cezariană de urgență să mai fie decontate de stat. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății în momentul în care a prezentat noul pachet de servicii medicale de bază, iar decizia vine după ce în țara noastră, nașterea prin cezariană a devenit tot mai frecventă.

Totuși, Doru Anastasiu, șeful secției de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Maternității “Bega” din Timișoara, atrage atenția că, potrivit legii, operațiile de cezariană la cerere nu sunt permise în România, dar dacă Ministerul Sănătății va pune în practică măsura de a percepe o taxă pe nașterile prin cezariană la cerere, asta înseamnă că legea va permite realizarea lor.


Ginecologul timișorean speră ca reprezentanții ministerului să se răzgândească și să nu legifereze astfel de nașteri, pentru că ar crește și mai mult operațiile de cezariană, ceea ce nu este normal.

“În jur de 60 % din numărul total de nașteri de la Maternitatea “Bega” sunt realizate prin cezariană. Este un indice enorm de mare, dar a crescut și riscul obstetrical în ultimii ani. Înainte de 1989, doar 7 % din copii veneau pe lume prin operații de cezariană pentru că nu exista aparatură modernă prin care să fie depistate anumite complicații. Totuși, eu nu sunt de acord cu nașterile prin cezariană, nu am realizat nicio operație prin cezariană la cerere, ci doar pentru că au existat indicații în acest sens. Cred că o să scadă și mai mult numărul femeilor care vor dori să nască natural, dacă se legalizează nașterile prin cezariană la cerere, pentru că este o modă, este mai puțin traumatizant, dar eu nu o recomand”, explică Doru Anastasiu.

Statul român cheltuie aproximativ 1.000 de lei pentru fiecare naștere prin cezariană, aceasta fiind suma pe care viitoarele mămici vor fi nevoite să o scoată din buzunar dacă vor să nască astfel la maternitățile de stat. La cele private, femeile plătesc sume colosale, dacă e să facem o comparație. La o clinică privată din Timișoara, pentru o naștere naturală, se percepe un tarif de 3.600 de lei, iar femeile care optează pentru nașterea prin cezariană plătesc 4.900 de lei.

2 COMENTARII

  1. PAI DA CUM SA SE CHINUIE PUTIN SA NASCA NORMAL SI DUPA AIA NU MAI AU TREABA MAI BINE PRIN CEZARIANA SA NU SIMTA ,DAR NU STIU CE LE ASTEAPTA DUPA AIA (TAIETURA ESTE TAIETURA)DAR ACUM CE SA MAI ZICEM SUNT FOARTE COMODE

  2. nu-l renegati pe D-zeu, daca puteti naste normal…… si copilul nascut natural va avea un sistem imunitar de invidiat ……… Va rog sa va informati despre tipul de nastere pe care-l alegeti……….Deci, eu nu va recomand niciun mod de nastere, ci va rog doar sa va informati!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.