Manelele, mai iubite decât Jazz-ul. Ce alte preferinţe ale timişorenilor au fost...

Manelele, mai iubite decât Jazz-ul. Ce alte preferinţe ale timişorenilor au fost făcute publice la Primăria Timişoara

0
DISTRIBUIȚI

concertbt (136) [1024x768]

Unora le place Jazz-ul. Altora, maneaua. Vestea bună este că doar 4% dintre timişoreni se declară fani ai ritmurilor orientale, cu un procent mai mult decât cei care preferă jazz-ul. Aceasta este concluzia unei anchete sociologice, care a fost făcută publică astăzi la Primăria Timişoara,  privind Politica Culturală, realizată de Institutul Cultural din Timişoara.

1.100 de timişoreni şi alţi 600 de pe raza întregului judeţ au fost chestionaţi cu privire la oferta culturală, dar şi cu privire la modul în care necesităţile lor sunt satisfăcute prin programul instituţiilor de aici. Astfel, proiectul finanţat din fonduri europene şi realizat de Institutul Intercultural din Timişoara în baza unui program de colaborare cu Serbia a inclus pe lângă chestionarele aplicate şi interviuri cu oameni şi conducători ai 50 de organziaţii active în domeniul cultural, dar şi chestionare aplicate mai multor primari din judeţ.

S-a stabilit că, pe parcusul săptămânii, timişorenii dispun de aproximativ şase ore libere pe zi şi nouă ore la sfârşitul săptămânii, timp pe care şi-l ocupă cu plimbări prin parc, uitatul la televizor şi odihnă.


Veşti proaste se regăsesc  în ceea ce priveşte instituţiile de cultură. 45.7 % din cei chestionaţi nu merg niciodată la Filarmonica „Banatul”, în vreme ce 37% merg foarte rar, procente care au rămas la fel şi pentru participarea la spectacolele de la Teatrul Naţional. În ceea ce priveşte achiziţiile, timişorenii preferă să îşi cumpere tablouri sau obiecte de artă, cărţi poliţiste, literatură de specialitate.

Legat de manifestaţiile organizate de municipalitate, timişorenii sunt mulţumiţi. 62% dintre ei participă la festivalurile organizate în Timişoara, dar consideră că lipsesc festivalurile de cultură şi spectacolele pentru copii . Principalele aspecte de care bănăţenii ţin cont atunci când aleg să meargă la spectacole sunt tematica reprezentaţiilor, preţul biletelor, dar şi protagoniştii. Legat de discuţiile cu managerii de instituţii de cultură, aceştia s-au plâns de lipsa banilor, de starea clădirilor în care îşi defăşoară activitatea, dar şi de lipsa unei viziuni coerente privind cultura în Timişoara.

Odată încheiată prezentarea, edilul şef Nicolae Robu nu a ratat ocazia de a se lăuda cu festivalurile organizate din bugetul public. „Aş remarca faptul că există un grad mare de satisfacţie al cetăţenilor vizavi de festivalurile pe care le organizăm şi vizavi de agenda culturală în ansamblul ei şi aş remarca faptul că se apreciază ca mai bună viaţa culturală a oraşului acum, faţă de cum era înainte. Ne prinde foarte bine să vedem ce îi nemulţumeşte pe timişoreni pentru a putea lua măsura de corectare şi de adaptare la aşteptările cetăţenilor”, a declarat edilul. Robu a promis că pe viitor primăria va face demersuri pentru a atrage mai mult timişorenii înspre viaţa culturală, o primă destinaţie fiind şcolile şi a anunţat că îşi doreşte să organizeze o săptămână a artelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.