Ministerul Educației alocă mai mulți bani pentru pregătirea școlarilor. Cât “costă” un...

Ministerul Educației alocă mai mulți bani pentru pregătirea școlarilor. Cât “costă” un elev și de ce crede inspectorul școlar Halasz că învățământul este în continuare subfinanțat

0
DISTRIBUIȚI

BACALAUREAT2012-14-640x426

Ministerul Educației Naționale a decis ca din această lună să crească finanțarea per elev cu trei la sută. Astfel, la cei 2.420 de lei pe care statul roman îi cheltuia anual pentru pregătirea fiecărui elev din învățământul gimnazial se mai adaugă aproximativ 70 de lei. O sumă infimă, este de părere inspectorul școlar adjunct din Timiș Francisc Halasz, care consideră că problema subfinanțării învățământului nu este nici pe departe rezolvată. “Această  creștere probabil acoperă inflația de anul trecut, dar în fond învățământul preuniversitar este subfinanțat și în acest an școlar.


Având în vedere că anul trecut am avut un deficit de zece milioane de lei, nu cred că va mai rămâne o sumă substanțială din banii alocați”, a explicat Francisc Halasz.

Acești bani reprezintă de fapt cheltuielile cu salariile și indemnizațiile profesorilor, iar cheltuielile cu pregătirea profesională a elevilor, adică pentru evaluarea periodică, s-au majorat de la 301 lei la 306 lei. Potrivit statisticilor, statul român plătește pentru pregătirea generațiilor viitoare de antreprenori și angajați una dintre cele mai mici sume din Europa. Spre exemplu, în Norvegia, finanțarea per elev este de cinci ori mai mare decât în România. Ministrul Remus Pricopie se lăuda, la sfârșitul lunii noiembrie, că educația va primi în anul 2014 cel mai mare buget din ultimii ani, adică 22 de miliarde de lei. Totuși, acești bani sunt insuficienți atât pentru învățământul preuniversitar, cât și pentru cel universitar, așa cum atrăgea atenția și rectorul Universității de Vest, Marilen Pirtea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.