Muncitori crescuți nemțește la Timișoara, în prima școală profesională din oraș. Ce...

Muncitori crescuți nemțește la Timișoara, în prima școală profesională din oraș. Ce învață tinerii care ajung la marile companii germane FOTO

1
DISTRIBUIȚI
scoala profesionala04_resize
FOTO: ADRIAN PÎCLIȘAN

Să găseşti în România un zugrav, un tâmplar, un croitor nu este o problema. Dar să găsesti un meşter profesionist, care să nu facă o muncă de mântuiala e greu. Pentru că de cele mai multe ori principiul „e bine şi aşa” functţonează şi e acceptat. Poate că zidul nu e tocmai drept, poate că parchetul e în valuri, poate că dozele de curent au pete de vopsea… cine se mai uită la detalii? Meşterul încasează banii, iar clientul e mulţumit că a mai scăpat de o grijă. Treaba e facută superficial şi de o calitate îndoielnică? Da, dar nu putem avea pretenţii să fie ca în Germania, cum de multe ori auzim în jurul nostru.

scoala profesionala01_resize

Dupa ce termină liceul, majoritatea tinerilor, atraşi de mirajul vieţii de student, aleg facultatea, chiar dacă după trei, patru ani de studiu urmează să întregească rândurile şomerilor. In plus, şcoli profesionale care să formeze meşteri nu mai avem, pentru că Ministerul Educaţiei a considerat de cuviinţă să le desfiinţeze în urmă cu niște ani. Asa au ajuns oamenii de afaceri germani, reprezentaţi la Timişoara de Clubul Economic German, să se confrunte cu lipsa acută a muncitorilor calificaţi. Pentru că degeaba e  ieftină piaţa de muncă în România dacă produsul finit lasă mult de dorit. Ca atare, Clubul Economic German  a înființat prima școală profesională din Timișoara. ”În România există o mare problemă: forța de muncă este motivată, dar nu are calificarea de care este nevoie în companiile noastre, unde procesele de muncă sunt exact aceleași și cu exact aceleași echipamente de sute de mii de euro ca în Germnaia”, explică Peter Hochmuth, președintele clubului mai sus menţionat.

scoala profesionala02_resize

Practică bună

Proiectul şcolii duale a început în 2012, cu o clasă de 17 electricieni pentru trei companii germane de la Timișoara – Dräxlmaier, Hella și Continental.


Tinerii nu ai învăţat doar teoretic ce înseamnă să fii electrician, ei au avut şansa de face multă practică în atelierele școlii sau în companii. O altă clasă, de electricieni-mecanici, este sprijinită exclusiv de Draxlmaier, fiecare elev semnând un contract cu firma  de la începutul școlarizării, ceea ce îi  asigură şi un loc de muncă la final. Bursa pe care tinerii o primesc pe perioada studiilor le oferă o altă motivaţie. ”România este una din țările cele mai importante pentru companie. Acești copii vin, deprind o meserie, apoi vor putea lucra oriunde în lume. Ei nu învață pentru profesorii lor sau pentru părinții lor, și nici măcar pentru companii. Ei învață pentru ei înșiși. Copii, sunteți responsabili pentru viitorul vostru. Dacă învățați și munciți vă puteți asigura un viitor strălucit, vouă, și poate chiar și părinților voștri”, le-a spus tinerilor Barbara Gerber, șefa la nivel mondial al programului de ucenicie derulat de Dräxlmaier.

scoala profesionala03_resize

O noua serie de echipamente pentru modernizarea Şcolii Profesionale vor fi donate în urmatoarele zile Colegiului Tehnic ”Regele Ferdinand I”. Cu această ocazie vor veni instructori din cadrul Dräxlmaier Group, cât şi elevi din Germania. Pentru a întări programul educaţional al Scolii Profesionale, doi instructori germani din cadrul Dräxlmaier Germania sosesc în România pentru a împărtăşi din experienţa lor dascălilor Colegiului Tehnic „Regele Ferdinand I”. Vor fi realizate şi lucrări pentru modulele practice de electromecanică, echipamentele necesare lucrărilor fiind aduse din Germania şi ramânând şcolii sub formă de sponsorizare. Deasemenea, prin bunăvoinţa societăţii Radel–Hahn, viitorii electromecanici primesc materialul necesar pentru realizarea probelor practice din ateliere. De asemenea, doi studenţi ai şcolii profesionale din Germania, aflaţi în anul III şi în acelaşi program de practică la Dräxlmaier Group vor petrece două săptamâni împreună cu elevii din Romania.  În 2013 Dräxlmaier Group a adus îmbunătăţiri colegiului „Regelui Regele Ferdinand I” prin achiziţionarea de materiale precum cărţi, truse de scule electrice şi mecanice, aparatură, mobilier, precum şi renovarea unei săli de clase, sponsorizare în valoare peste de 50.000 de lei.

1 COMENTARIU

  1. Felicitari ! Poate invatam ceva ! Viitorul nostru v-a fii lucrul bine facut cu dragoste si daruire . Scolile tehnice si de meserii trebuie sa -si primeasca locul lor in societate .
    Cu respect :Ioana

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.