Muzică în familie, la Filarmonica „Banatul”

Muzică în familie, la Filarmonica „Banatul”

0
DISTRIBUIȚI

Afis 10.01.14

Filarmonica „Banatul” se ține de concerte ”în familie”. Vineri seara, în mijlocul orchestrei simfonice dirijată de maestrul Petronius Negrescu, se va afla o talentată şi frumoasă familie de muzieni timişoreni. După regalul muzical oferit luna trecută de familia Mihăilescu, în 10 ianuarie timișorenii sunt invitaţi la concertul familiei Petrila. Gabriela şi Lucian sunt membri ai partidei de vioara I din cadrul orchestrei  simfonice a Filarmonicii Banatul, iar fiicele lor, Cora şi Andreea, studiază vioara, respectiv, violoncelul. Având în vedere că Lucian cântă bine şi la violă, putem spune că avem un cvartet de coarde, care echilibrează asaltul pianiştilor din 20 decembrie.

În program, printre lucrările oferite de cei patru soliști sunt strecurate tei dintre dansurile ungare compuse de Johannes Brahms, interpretate de orchestră, nr.


5, 1 şi 6, în ordinea în care vor apare. Dintre cele 21 de dansuri, compuse ca muzică de divertisment, doar trei sunt orchestrate de compozitor, celelalte fiind aranjate pentru orchestră de Dvorak, Schmeling, Gall şi alţii, mai puţin cunoscuţi. ”Aceste mici piese au influenţat dezvoltarea, la începutul secolului XX, a ragtimurilor americane care au culminat cu compoziţiile lui Scott Joplin. Cora va interpreta Preludiu şi Allegro de Pugnani-Kreisler, o lucrare maiestuoasă în prima parte şi plină de mici dificultăţi tehnice  în partea de Allegro.

Gaetano Pugnani a fost un violonist remarcabil, care a urcat în carieră până la postul de director al Capelei Regale din Torino, în 1770.  Despre Preludiu şi Allegro, se pare că originalul este subintitulat „în stilul lui  Pugnani” şi că de fapt lucrarea aparţine în totalitate lui Fritz Kreisler, cunoscătorii afirmând că n-au descoperit niciun Stil-Pugnani. Andreea, surioara mai mare a Corei, ne va prezenta Elegia lui Gabriel Fauré,  piesă care a fost compusă în 1880, ca parte lentă a unei sonate pentru violoncel şi pian. Sonata nu a fost terminată, dar în 1883, Fauré a orchestrat această parte, care a devenit Élégie op.24, existând ca piesă de sine stătătoare. Tot Andreea va interpreta şi Allegro Appassionato pentru violoncel şi pian op.43 compusă de Camille Saint-Saëns în 1873, pentru ca trei ani mai târziu să-i scrie şi un acompaniament pentru orchestră, variantă pe care o vom asculta vineri seara”, explică Mircea Tătaru, concertmaestrul instituției muzicale bănățene.

Partea a doua va debuta cu Dublu concert pentru vioară şi violă de Max Bruch, în interpretarea Gabrielei şi a lui Lucian petrila. capul familiei de muzicieni va interpreta apoi celebra Zigeunerweisen (Melodii lăutăreşti) compusă de Pablo de Sarasate. La ultima lucrare, Muzica nocturnă a străzilor Madridului, compusă de Luigi Bocherini, va participa întreaga familie Petrila, au mai povestit reprezentanții Filarmonicii Banatul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.