Newgotti, DJ-ul a cărui muzică se adresează celor peste 25 de ani...

Newgotti, DJ-ul a cărui muzică se adresează celor peste 25 de ani : „Noi, selectorii din anonimTM, ştim să alegem cea mai bună muzică“

9
DISTRIBUIȚI

newgotti

Newgotti este un nume cât se poate de cunoscut pentru oamenii care au contact cu viaţa de noapte timişoreană, fiind unul din componenţii „echipajului“ anonimTM. Pe numele său adevărat Norbert Olah, binecunoscutul DJ s-a născut în Beiuş şi a fost pasionat de muzică încă din fragedă pruncie, dar a descoperit într-un mod mai serios muzica electronică, odată cu venirea sa la facultate în Timişoara, în 1999. „Era mai greu pe vremea aia cu informaţia. Practic, când am venit la Timişoara, la facultate, am descoperit muzica asta mai underground. Am ajuns la chefurile anonimTM şi TM Base şi am descoperit o muzică nouă. Pe vremea aia şi la No Name era foarte underground. Erau nişte vremuri când lumea venea la party-uri pentru muzică, spre deosebire de vremurile noastre“, mărturiseşte el.

Prima sa apariţie în public a avut loc în anul 2007, iar numele de scenă are şi el o poveste drăguţă în spate. „Prin 2006 mi-am luat nişte pick – up – uri Numark. Am pus muzică pentru prima oară în public un an mai târziu în clubul Bounce alături de DJ K – Lu şi Injektah. În limba maghiară <<Nyugati>> înseamnă vestic, din partea de vest. Am scris englezeşte termenul, aşa a ieşit Newgotti. Mi-a plăcut cum sună, e cel ce vine din vest. A fost şi o poveste că am mers la un moment dat la gara Nyugati din Budapesta şi fiindcă toţi îmi ziceau aşa, a rămas acest nume“, povesteşte el. Pasionat de viniluri de multă vreme, el consideră că un DJ nu este adevărat dacă nu are o colecţie de „câteva viniluri“, iar cei care se consideră DJ buni ar trebui să fie în primul rând „melomani buni“. „Oamenii care se consideră DJ trebuie să aibe o colecţie minimă de viniluri. Şi asta pentru că vinilul e singurul format fizic care o să rămână forever.  Sunt mulţi DJ, dar cei adevăraţi fac asta pentru că iubesc muzica. Îţi cumperi viniluri care îţi plac, le asculţi, le asimilezi, după care începi să vezi care piesă se potriveşte cu alta. Un bun DJ este în primul rând un bun meloman. Cheltuie nişte bani pe muzică şi e şi respectul acela pentru artist.  Tehnic vorbind, un bun DJ trebuie să aibe o poveste. Nu trebuie să mixeze neapărat pe beat, dar trebuie să ai o poveste, un film. Esenţial este şi să comunici cu publicul, să vezi unde îi duci. Dacă pui o piesă care are un groove cu care ridici lumea sus, mergi după aia cu o piesă cu care îi cobori. E o poveste“, spune el.

Deşi are câteva producţii proprii, deocamdată DJ-ul timişorean nu simte că a venit vremea să facă prea mult tam – tam pe această latură. „În România, publicul nu e aşa receptiv la chestiile noi, cum era pe vremuri. Şansele tale de a promova o piesă underground sunt destul de mici. În zilele noastre oricine poate fi producător şi DJ. Dar, pentru ca piesa ta să iasă în evidenţă, trebuie să fie promovată de alţi DJ în ţară, să se pună la chefuri.


Nu trebuie neapărat să fie un hit, dar trebuie să fie în seturile altora. Intenţionez ca în următoarea perioadă să scot nişte release-uri pe vinil, poate în următorii doi – trei ani“, spune DJ-ul.

„Se spune că acolo unde e îngrămădeală, e fain“

Luna trecută, Newgotti a cumpărat nu mai puţin de o sută de viniluri cu muzici diverse, iar pasiunea asta nu e deloc una ieftină, având în vedere că fiecare vinil costă undeva între 50 şi 70 lei. „Îmi iau şi tot felul de muzică veche, am acasă de la hip – hop la jazz, de la techno la dubstep sau de la reggae la dub. Am şi discuri Electrecord vechi şi muzică ungurească, nu mă limitez la un stil anume. De exemplu, la after, îmi iau câte două – trei discuri din astea vechi. Recent, am pus Curtis Mayfield – Its all right, ultima piesă la un chef“, ne-a mărturisit Newgotti. În ceea ce priveşte stilurile muzicale şi categorisirea DJ-ilor în diverse „felii“ el e de părere că DJ-eii sunt de două feluri: buni şi răi. „Se pune prea mare accent pe stiluri. În opinia mea totul se rezumă la BPM. Există muzica cu beat între  70 şi 105 în care intră reggae, funk soul şi altele. După asta vine muzica până pe la 130, unde intră din nou o sumedenie de stiluri şi cea peste acest beat. Ceea ce pun eu s-ar putea numi bass music. S-a făcut o mare prostie cu divizarea asta. Exista muzică proastă şi bună. Muzica pe care încerc să o promovez eu e muzică de club bună“, spune DJ-ul care a împlinit luna trecută 33 de ani.

În ceea ce priveşte publicul de petreceri din Timişoara, DJ-ul consideră că lumea nu mai vine doar pentru muzică şi unul din sloganurile multora care se învârt prin viaţa de noapte e acela conform căruia „unde e îngrămădeală, e fain“.  „Muzica comercială ne inundă, nu numai la noi, peste tot. Momentan există un mic downfall în underground. Promoterii nu mai aduc mulţi artişti străini, din lipsă de fonduri. Mai demult, Timişoara era un vârf de lance, acuma s-au luat reţete de succes din Bucureşti, e mai sigur să mergi pe ceva sigur decât să promovezi ceva nou. Marea majoritate a publicului preferă hiturile, dar cei care vin la petrecrile underground acceptă şi altceva. Se spune că acolo unde e îngrămădeală, e fain. La chefurile anonimTM lumea ştie ce primeşte de la noi. Uneori se vine şi pentru îngrămădeală, depinde de conjunctură. La chefurile noastre noi ştim să ne organizăm, să facem astfel ca toată noaptea să aibe o poveste. Şi asta pentru că promovăm muzica în care credem“, spune Newgotti.

Dincolo de stiluri muzicale, seturile lui se adresează unui public trecut de 25 de ani. Şi asta pentru că în opinia lui, „puştanii“ preferă muzicile „aspre“. „Muzica mea se adresează celor de la 25 de ani în sus. Tinerii adolescenţi au tendinţa să se distreze pe ritmuri cât mai hardcore şi rough, aspre. Odată cu înaintarea în vârstă încep să-ţi placă lucrurile mai melodice. Începi să auzi şi o chitară şi o trompetă, instrumente. Muzical vorbind, noi cei de la anonimTM  suntem o enciclopedie muzicală underground. De muzică electronică şi nu numai, aleasă cu cap. Desigur, avem şi noi părţile mai comerciale, fiindcă la un vârf al unui chef trebuie să pui şi piese cunoscute publicului larg. Cum ar fi SubFocus sau Benga. Dar noi, selectorii din anonimTM, ştim să alegem cea mai bună muzică“, spune componentul anonimTM, echipaj care în luna decembrie a anului trecut a aniversat 15 ani de existenţă.

9 COMENTARII

  1. Ce muzica selecteaza frustratii aia de la anonim tm domnule Zoltan. scrii articole ca sa primesti beri moca prin oras sau doar ca sa nu zica lumea ca primesti bani degeaba?

  2. Cand merg la un party anonim tm ma simt ca acum 15 ani, apropo de data asta, party-ul aniversar m-a facut sa ma simt ca in scottish, deci ca un gunoi alb. Unde e imaginatia?

  3. Nu sunt fan AnonimTM, deci nu am sa comentez nimic legat de muzica, DAR „noi cei de la anonimTM suntem o enciclopedie muzicală underground”, „noi, selectorii din anonimTM, ştim să alegem cea mai bună muzică“ si multe alte laude cam suna a campanie electorala.

  4. Draga Vesticule,

    Pe langa Dudu si Leizaboy, adevaratii selectori din AnonimTM nu mai sunt, adica Roli Breaker si Klin. Dincolo de asta, IAD! Impresia pe care o lasi tu este ca nu ai facut altceva decat sa iti insusesti un loc lasat liber si sa pui ceva breaks bune de vreo trei ori, in rest numai muzica comerciala, chiar daca tu ii spui underground dubstep-ului si sa profiti pana acum 1 an jumate de Major Lazer, care cu siguranta nu e muzica sub pamant, ci este produsa special ca hit de petreceri de negri inculti din America de Sud. Adica, un fel de manele, dar produse de oameni cu cap, care clar au urmarit profitul. Recenta moda a datului din cur, twerking – cum ii spuneti voi astia mai cool, este practicat pe larg la petreceri de manele si, daca esti fan de YouTube, sigur gasesti sa te documentezi. Cam asta e muzica pe care ti-ai creat tu un nume, care muzica ce se adreseaza celor peste 25 de ani? Oameni sub 25 de ani cunosc si eu care nu erau deloc incantati de selectiile tale foarte precise. Fecale!

    Lasati nasul mai jos, ca ATM isi strica eticheta si asa destul de slaba cu selectori de 14/02 ca Luis Nicols sau Pristvi. Iar tineretul habauc e tinut aproape de dezastrele lui Seba!

    Pe langa ATM sunt multi altii care merita bagati in sema in TM, dar Zoli oricum nu scrie bine… Asa ca, nu aveti incotro decat sa va multumiti cu ce primiti, adica multe excremente!

  5. Hahaha – nici mie nu mi-a placut perioada major lazer, dar stiu o gramada de oameni peste 25 de ani, care nu gaseau muzica lui nyugeci adresandu-se lor…

  6. ba caine in timp ce iti taia-i tricourii si sugeai si tu un drog fericit printr=o taverna, baiatu dansa pe boxe si nu pe coca taiata…(ca tine si prieteni tai mega cunoscatori de muzica alternativa).
    de cand sa impuscat in cap Kurt(de drogat ce era) a-ti devenit toti unda” futu-va….

    nu veni sa freci pula cu muzica…. stai si plange-ti in pumni….
    frustrat ca nu is evenimente…..si daca in saracia ta de frustrat ai timp sa judeci pe unu care da BANI pe muzica si mixeaza in fiecare zi ca asa are el chef.. inseamna pt tine muzica e doar o frustrare….

    stai un pic… uite ca imi vine sa ma cac…..
    ATAT!

    Gogaie! nicolaie constantin! smecher de smecher mafiot!

  7. acest ZOLTAN VARGA parvo-viroza a presei, a scenei de muzica UNDREGROUND a timisoareii…
    ba lasa-ne dute inteapa o cola un uischi ..
    habar nu ai despre ce vorbesti….
    lingau roacker ramas virgin la prima feciorie ca asa era moda…..

    SFAT:
    dute pana la un butic de legale vezi cati bani se fac intr-o seara de uichend (vezi cat ii asta de underground)
    faci presa de zici ca tu bei si scri ce vrea ala care face plata!!
    inca nu esti depasit… inca mai poti sa muncesti

    tot eu Gogaie!

  8. :))
    gogaie iesti de coma!!! (asa oltenesc, cu ie… un fel de mihaiela sau andreia)
    dar de unde stii cine si cati bani da pe muzica? huh? si ce are Kurt saracu cu Prefectura? :)))) sau ce mai stii si tu despre droguri? ai aflat si tu ca murit actorul ala hofmann de la SD? ma distrezi teribil! 🙂
    salonta massive!
    nu va mai urcati pe pereti ca s-ar putea sa intrati in picaj! hhaha

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.